Перевірка Факту: Польща НЕ планує окупацію Західної України

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: Польща НЕ планує окупацію Західної України Воєнна істерія

Чи правда, що Польща має намір ввести війська до західних областей України, щоб відновити свою історичну територію? Ні це НЕ правда. Такі твердження почали розповсюджуватись у соцмережах наприкінці квітня 2022 року після заяви голови російської Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Сергія Наришкіна, зробленої 28 квітня. У Варшаві це назвали дезінформацією.

Один з таких постів про плани Польщі з'явився в Facebook у день виступу директора Служби зовнішньої розвідки в одній з російськомовних груп Молдови під заголовком "Детальний опис події." (Переклад - Lead Stories).

Публікація розпочиналася:

Глава російської розвідки Наришкін: є відомості, що Вашингтон та Варшава опрацьовують плани встановлення щільного військово-політичного контролю Польщі над "своїми історичними володіннями" в Україні.

Пост продовжувався:

За даними СЗР, першим етапом "воз 'єднання" має стати введення польських військ у західні області України під гаслом їхнього "захисту від російської агресії". Польща обговорює з адміністрацією Байдена модальності місії. За попередніми домовленостями, вона буде без мандату НАТО, але за участю "бажаючих держав", хоча Польща поки що не змогла домовитися з потенційними учасниками "коаліції однодумців", повідомляє розвідка. За її даними, контингент планують розмістити в тих частинах України, де загроза безпосереднього зіткнення з російськими військовими мінімальна, а до пріоритетних "бойових завдань" польських військових увійде поступове перехоплення у нацгвардії України контролю над розташованими там стратегічними об'єктами. Польські спецслужби вже ведуть пошук "спроможних домовлятися" представників української еліти для формування орієнтованої на Варшаву "демократичної" противаги [українським] націоналістам, повідомляє СЗР.

У повідомленні на Facebook не було зазначено, що аккаунт пов'язаний з Наришкіним, але пост містив ті самі формулювання, що й окремий прес-реліз, випущений того ж дня прес-службою Служби зовнішньої розвідки Росії.

Ось як виглядала ця публікація у Facebook:

Poland_1.png

(Джерело: Facebook скріншот 3 травня 2022 17:53:57 UTC)

Варіації цього твердження у Facebook, Youtube та Twitter можна знайти тут, тут, тут, тут, тут, тут і тут. Усі вони повторюють тезу про те, що Польща готується до нападу, захоплення чи окупації України. В одних записах стверджується, що все це відбувається за повної або часткової підтримки Північноатлантичного альянсу, в інших - що Польща виступає як самостійний актор. Instagram-користувач @putin.life зайшов так далеко, що заявив, що Польща стала "обговорювати зі США "возз'єднання" з Україною".

Ось як виглядала ця публікація:

Poland_2.png

(Джерело: Instagram скріншот 3 травня 2022 20:33:13 UTC)

Ще одна варіація з'явилася на російському сайті прокремлівської спрямованості "Накануне". Її автор ділився бездоказовими твердженнями щодо майбутнього Євросоюзу у світлі того, що він назвав "планами Польщі на Західну Україну" (переклад Lead Stories): "Що це означає для Європи? Ослаблення Німеччини (так їм і треба), а її місце займуть якраз Польща та Франція. Австрія, яка змогла не посваритися ні з Москвою, ні з Вашингтоном, теж, зрозуміло, посилює позиції.

Всі ці твердження стали з'являтися після заяви глави СЗР Сергія Наришкіна, яку було опубліковано в розділі прес-релізів на сайті російської Служби зовнішньої розвідки 28 квітня 2022 року під заголовком "Про польські претензії на Західну Україну".

Публікація стверджувала (переклад Lead Stories) :

Вашингтон і Варшава опрацьовують плани встановлення щільного військово-політичного контролю Польщі над "своїми історичними володіннями" в Україні. Першим етапом "воз'єднання" має стати введення польських військ у західні області країни під гаслом їхнього "захисту від російської агресії". Нині з адміністрацією Дж. Байдена обговорюються модальності майбутньої місії.

Як ви можете переконатися самі, багато публікацій у соцмережах дослівно копіюють текст прес-релізу СЗР.

Заключний абзац прес-релізу Служби зовнішньої розвідки був таким (переклад Lead Stories):

По суті йдеться про спробу повторити історичну для Польщі "угоду" після Першої Світової війни, коли колективний Захід в особі Антанти визнав за Варшавою право спочатку на окупацію частини України для захисту населення від "більшовицької загрози", а потім і включення цих територій до склад польської держав. Події, що відбулися, стали наочною ілюстрацією колоніальних порядків і примусової полонізації як основних методів будівництва "Великої Польщі".

Антанта - це політичний блок, до якого, крім Великої Британії та Франції, входила також і Росія, який сформувався в 1894 році і проіснував до початку Першої світової війни. Однак ця неформальна угода не включала жодної військової співпраці.

Таким чином, найдивнішим аспектом публікації російської розвідки є те, що вона пов'язує "колективний Захід" з передбачуваним експансіонізмом у рамках угоди Антанти - тоді як імперська Росія була одним із центральних учасників цієї самої угоди.

Ось як виглядала ця публікація:

Poland_3.png

(Джерело: Svr.gov.ru скріншот 3 травня 2022 19:52:59 UTC)

Про заяву Наришкіна повідомили багато інформаційних агентств, включаючи російське державне РІА "Новости" та міжнародне агентство "Рейтер".

Польща відразу ж спростувала прес-реліз СЗР, назвавши його дезінформацією. "Брехня про нібито існуючі плани Польщі щодо нападу на Західну Україну повторюється протягом кількох років, - сказав прес-секретар польського міністра-координатора спеціальних служб Станіслав Зарін. - Мета російської пропаганди - виплекати недовіру між Україною та Польщею, підірвати польсько-українське співробітництво" .

Наступного дня, 29 квітня, Служба зовнішньої розвідки опублікувала ще один прес-реліз, який складається з єдиного абзацу. Його тон був значно м'якшим. Замість "встановлення щільного військово-політичного контролю Польщі над 'своїми історичними володіннями' в Україні" у новому прес-релізі йшлося про "польський 'миротворчий контингент'" у західній частині України. Публікація також стверджувала, що це не версія, а розвідувальна інформація.

3 травня 2022 року в День Конституції Польщі Держсекретар США Ентоні Блінкен зробив заяву, у якій наголошувалося на важливості двостороннього партнерства між країнами "у світлі російської агресії". Проте він не згадав про плани Польщі напасти на Західну Україну. Навпаки, Блінкен подякував Польщі за "непохитну підтримку України" та "теплий прийом мільйонів безневинних мирних жителів, які рятуються від жахів війни, яку обрала Росія".

Lead Stories звернулися до Держдепартаменту США за додатковим коментарем. Прес-служба цього відомства відповіла електронною поштою 5 травня 2022 року:

Ці звинувачення з боку Росії абсурдні. Ми вже неодноразово бачили таку російську дезінформацію в Україні та інших країнах світу. Це очевидний прийом Кремля для того, щоб за допомогою брехні виправдати навмисні, тривалі, неспровоковані та необґрунтовані атаки на Україну. Росія має чітку модель [поширення] дезінформації, і ніхто не повинен піддаватися на ці провокації.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion