Перевірка факту: Cнайпер Валі НЕ казав, що в Україні організована шахрайська схема з розкрадання військової допомоги США

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Cнайпер Валі НЕ казав, що в Україні організована шахрайська схема з розкрадання військової допомоги США Домисел

Чи стверджував канадський снайпер Валі, що в Україні організована шахрайська схема з розкрадання військової допомоги США? Ні, це неправда: у розмові з журналістом канадського видання La Presse, на яке посилаються автори твердження, Валлі не говорить про крадіжки ані слова. Автор матеріалу - журналіст Трістан Пелокін - переповідає почуте від командира Нормандської бригади добровольців: дехто з учасників бригади планував заволодіти зброєю, надісланою бригаді з Америки, щоб створити окремий бойовий підрозділ. В постах про Валі багато інших перекручувань і домислів, а кількість постів може говорити про те, що вони є частиною кампанії російської пропаганди.

Твердження з'явилося у соціальній мережі Facebook 7-8 травня, в постах декількох акаунтів і одразу кількома мовами: англійською, іспанською, російською, бірманською, французькою, болгарською.

Так виглядав один з постів, опублікований 8 травня у доволі популярному англомовному блозі Military Cognizance (81 тис. фоловерів у Facebook станом на 15 травня 2022 року):

wali_military_c.jpg

Джерело: скріншот з сайту facebook.com, зроблений 13 травня 2022 року о 16:00 UTC

У пості стверджується (переклад Lead Stories, структура посту збережена):

🇨🇦Канадський снайпер Валі, розхвалений укропропагандою, втік додому та дає інтерв'ю канадським ЗМІ
з усіх сил основні моменти.:
- ця війна - суцільний обман;
- більшість найманців повернулися, так і не побувавши на фронті;
- командування ЗСУ не знало, що робити з найманцями;
- багато дезертирували;
- зброю та харчі не видавали, доводилося все шукати самим;
- в Україні організована шахрайська схема крадіжки фінансової допомоги США;
- невелику частину найманців відібрали ГУР для диверсійної діяльності в тилу російських військ.

https://www.lapresse.ca/.../la-guerre-c-est-une-deception...

У якості джерела в пості є посилання на статтю канадського видання La Presse "La guerre, c'est une déception terrible" ("Війна - це жахливе розчарування").

Співставивши написане у пості зі статтею, можна зробити висновок, що в пості є перекручення і перебільшення, а багато слів взяті з лексикону російської пропаганди. Наприклад, добровольців, які приїхали в Україну воювати проти російських загарбників, Кремль називає найманцями (mercenaries). У пості Military Cognizance також вживається це слово, хоча в статті La Presse його немає.

Military Cognizance із посиланням на інтерв'ю Валлі La Presse пише, що "в Україні розроблена шахрайська схема для розкрадання фінансової допомоги США".

У статті на сайті видання lapresse.ca і в заархівованих її версіях немає такого твердження. У статті є слово "magouille", яке можна перекласти як "махінація". Автор матеріалу - журналіст Трістан Пелокін - вживає його, переказуючи слова керівника Нормандської бригади добровольців із псевдонімом Хрульф. Контекст такий: із посиланням на свої джерела у Нормандській бригаді журналіст пише, що деякі бойовики залишили підрозділ. Далі стаття продовжується так (переклад Lead Stories):

Командир Нормандської бригади, який також попросив нас не називати його справжнє ім'я з міркувань безпеки, підтверджує, що з початку конфлікту його покинуло близько шістдесяти бойовиків. Декілька з них хотіли підписати контракт [зі збройними силами України - Lead Stories], який надавав би їм статус згідно з Женевськими конвенціями, а також гарантував, що українська держава надасть допомогу у разі поранення. Хрульф стверджує, що деякі навіть хотіли вдатися до "махінації", щоб отримати доступ до поставленої американцями партії зброї вартістю $500000 і створити власну бойову одиницю.

Це слова журналіста, а не Валі. У листі електронною поштою 13 травня 2022 року журналіст La Presse Трістан Пелокін, автор матеріалу про Валі, уточнює, що мова йшла про зброю на суму $500000, надану конкретно Нормандській бригаді.

Тож у статті йдеться не про розробку в Україні схем крадіжки фінансової допомоги США, а про конфлікт всередині Нормандської бригади, в результаті якого частина людей хотіли забрати вже надану американцями зброю і створити власну бойову одиницю.

На початку посту Military Cognizance написано: "Ця війна - суцільний обман". Трістан Пелокін зауважує:

Хоча він сказав, що "скоріше розчарований" тим, як український уряд використовує іноземних бійців, Валі не говорив, що українська війна є суцільним обманом. Він сказав, що загалом "війна -- це жахливий обман" для тих, хто очікує, що це буде досвід "під ключ". "It's terrible. And it's deceiving."

Контекст слів Валі такий: бійці не отримували усе необхідне їм "під ключ". Потрібно було докладати зусиль, щоб отримати на руки автомат, їжу чи бензин: знати когось, хто знає, де це все є, і розпитувати. А більшість добровольців взагалі ще не отримали завдання, сидять в орендованому житлі і чекають, поки якийсь підрозділ покличе їх на фронт.

7-8 травня у Facebook з'явилися пости з іншими текстівками, у яких також із посиланням на La Presse переказуються нібито слова Валі про слабкість української армії. Lead Stories перевірили ці пости окремо.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion