Перевірка факту: "Лист" НЕ доводить, що офіс Зеленського просить прибрати "Байрактари" від російських систем ППО

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: "Лист" НЕ доводить, що офіс Зеленського просить прибрати "Байрактари" від російських систем ППО Не та посада

Чи правда, що Офіс президента України Володимира Зеленського просить прибрати "Байрактари" подалі від російських систем протиповітряної оборони? Ні, це НЕправда: документ за підписом голови Офісу президента Андрія Єрмака, у якому нібито висловлено таке прохання, - фальшивка. Його загальний вигляд, шрифти та підпис Єрмака взято з іншого документа, що вільно доступний в інтернеті. Посада Головнокомандувача Збройних сил України вказана неправильно - її переплутали з назвою аналогічної за функціоналом посади в Росії.

Твердження з'явилося в російськомовних Telegram-каналах 17 травня 2022 року. Пропагандистський канал Readovka опублікував пост, що починався так:

Офис Зеленского просит убрать «Байрактары»‎ подальше от русских систем ПВО
В украинских тг-каналах опубликовали скан письма Офиса президента главнокомандующему Залужному.

Пост продовжився так:

Судя по всему, что-то пошло не так с беспилотниками «‎Байрактар»,‎ и кадры массово сбиваемых самолетов явно нервируют турецкую сторону. В ответ турки пригрозили остановить сотрудничество по созданию совместного производства. Похоже, «Байрактары»‎ на передовой больше не появятся.

Переклад Lead Stories:

Офіс Зеленського просить прибрати «Байрактари» подалі від російських систем ППО
В українських тг-каналах опублікували скан листи Офісу президента головнокомандувача Залужного.
Судячи з усього, щось пішло не так з безпілотниками «Байрактар», і кадри літаків, що масово збиваються, явно нервують турецьку сторону. У відповідь турки пригрозили зупинити співпрацю щодо створення спільного виробництва. Схоже, «Байрактари» на передовій більше не з'являться.

Так виглядав цей допис, із фотографією нібито листа голови Офісу президента Андрія Єрмака:

байрактар1_пост.jpg

Джерело: скріншот з веб-версії Telegram, зроблений 19 травня 2022 року о 20:26 UTC

Інформацію підхопили багато російських інтернет-ресурсів, зокрема, сайт https://tehnowar.ru/, що опублікував матеріал із заголовком "Офис Зеленского просит убрать "Байрактары"‎ подальше от русских систем ПВО" (архівовано тут).

У якості джерела інформації опублікований нібито лист голови Офісу президента Андрія Єрмака до головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Лист датований 16 травня 2022 року, в ньому висловлюється прохання до Генштабу "вжити заходів щодо виключення використання Bayraktar TB2 на потенційно небезпечних напрямках з метою виключення потраплення до пропагандистів противника фото- та відеоматеріалів збитих безпілотників" (орфографія збережена - Lead Stories).

280688147_3140394592878932_7906197882741425419_n.jpg

Джерело: скріншот з сайту tehnowar.ru, зроблений 19 травня 2022 року о 16:27 UTC

Посада Залужного в цьому документі вказана неправильно. Валерій Залужний - головнокомандувач Збройних сил України, тоді як у документі вказана посада "начальник Генштабу України". Начальники і генштаби є у Росії: військовими діями там керує Генштаб збройних сил, чиє головне оперативне управління очолює людина з посадою "начальник". Скорочено у Росії цю посаду називають "начальник Генштабу Росії".

В інтернеті у вільному доступі можна знайти декілька документів за підписом Андрія Єрмака. Зокрема, тут, тут і тут. Підписи в документах схожі між собою, але не ідентичні. Натомість підпис в документі про "Байрактари" абсолютно ідентичний підпису в іншому документі, оприлюдненому espreso.tv ще 12 серпня 2020 року. Це запит депутата Володимира Ар'єва, ось так він виглядав:

im-Yermak.jpg

Джерело: скріншот з сайту espreso.tv, зроблений 19 травня 2022 року о 14:28 UTC

Якщо накласти зображення підпису з документа, розповсюдженого російськими телеграм-каналами, на підпис документа з espreso.tv, то можна побачити, що підписи не відрізняються накресленням. Це один і той самий підпис. Ймовірно, він скопійований зі давнішого документа (запиту Ар'єва) у новіший (про "Байрактари") за допомогою графічного редактора.

Yermak.png

Джерело: запит Ар'єва (бордовий колір шрифту) і документ з Telegram-посту (зелений колір шрифту), компіляція двох зображень у графічному редакторі

Шрифти оприлюдненого каналом Readovka документа ідентичні шрифтам у запиті Ар'єва. Загальне оформлення листа теж дуже схоже. Вірогідно, саме цей документ - запит Володимира Ар'єва - став прототипом і джерелом для копіювання елементів.

Lead Stories надіслали запит до Офісу президента і опублікують відповідь, щойно вона надійде.

"Байрактар ТБ2", турецькою Bayraktar TB2 - турецькі ударні оперативно-тактичні безпілотники. Відео з результатами їхньої роботи стають вірусними в Україні, уже є пісня і радіостанція з назвою "Байрактар". Російські пропагандистські канали і офіційні речники Кремля часто у своїх зведеннях заявляють про знищення українських "Байрактарів", тоді як Збройні сили України публікують нові й нові відео з результатами роботи безпілотників. Росіяни висловлюють заздрість українській армії через "Байрактари".

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion