Перевірка факту: У цьому відео на столі Зеленського НЕМАЄ кокаїну - порошок домалювали фотошопом

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: У цьому відео на столі Зеленського НЕМАЄ кокаїну - порошок домалювали фотошопом Перевірка факту: У цьому відео на столі Зеленського НЕМАЄ кокаїну - порошок домалювали фотошопом Змінено

Чи показує це відео президента України Володимира Зеленського і його кокаїн - порошок, розсипаний на столі біля президента? Ні, це НЕправда: в оригінальному відео, записаному під час розмови Зеленського з Ілоном Маском, порошку на столі немає. Зображення білої речовини, схожої на кокаїн, і картки для формування доріжки вмонтували у відео за допомогою відеоредактора.

Твердження з'явилося у Facebook-пості, опублікованому 22 квітня 2022 року. Пост складався з відео і тексту такого змісту:

Zelensky and his coke 🙊🙊🙊 His people suffer while he is enjoying

Переклад Lead Stories:

Зеленський і його кокаїн... Його народ страждає, поки він отримує насолоду

Стоп-кадр із відео, на якому біля людини на столі розсипана порошкоподібна речовина білого кольору, схожа на кокаїн:

Coc_1.jpg

Джерело: скріншот з сайту facebook.com, зроблений 26 квітня 2022 року о 20:52:04 UTC

За допомогою цього стоп-кадру і зворотного пошуку зображень Google можна знайти оригінал відео. Це відео про розмову Володимира Зеленського з Ілоном Маском. Розмова відбулася за допомогою відеодзвінка 6 березня 2022 року. Ролик опублікований на офіційних каналах президента в соцмережах, зокрема, у його Instagram-акаунті.

Розмістивши поряд стоп-кадри шостої секунди двох відео і порівнявши їх, можна побачити, що це кадри з одної зйомки. Тільки відео з аналізованого посту зазнало втручання під час монтажу: його обрізали по ширині і наклали зображення білого порошку, який має імітувати кокаїн.

coke_tog.jpg

Джерело: скріншоти з сайтів facebook.com та instagram.com, зроблені 26 квітня 2022 року

В дописі на Instagram-каналі Зеленського написано, що саме відбувається на відео:

Поспілкувався з Ілоном Маском. Подякував за підтримку України словами та вчинками. Наступного тижня отримаємо чергову партію систем Starlink для зруйнованих міст. Також поговорили про можливі космічні проекти та візит до України. Але про це - вже після завершення війни.

Як випливає з підпису, український президент спілкувався з американським підприємцем і мільярдером Ілоном Маском. Враховуючи статус цієї людини, малоймовірно, що Зеленський дозволив би собі неформальну манеру спілкування, вживаючи чи демонструючи наркотичні речовини під час розмови. Таким чином, немає підстав вважати, що оригінальним відеозаписом є відео з кокаїном.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion