Перевірка факту: Ця інфографіка НЕ демонструє, що парламент Фінляндії проголосував за вступ до НАТО

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Ця інфографіка НЕ демонструє, що парламент Фінляндії проголосував за вступ до НАТО Перевірка факту: Ця інфографіка НЕ демонструє, що парламент Фінляндії проголосував за вступ до НАТО Перевірка факту: Ця інфографіка НЕ демонструє, що парламент Фінляндії проголосував за вступ до НАТО Опитування

Чи показує ця інфографіка, що парламент Фінляндії проголосував за вступ до НАТО 21 квітня 2022 року - 112 голосами з 200? Ні, це НЕправда: на цій картинці відображені результати опитування, що їх проводить фінське видання Helsingin Sanomat з березня 2022 року. По мірі уточнення даних і зміни думок парламентарів дані оновлюються. Багато українських користувачів Facebook поширили результати опитування з цифрами, актуальними на 21 квітня. Голосування щодо вступу до НАТО у фінському парламенті на час написання цього матеріалу ще не проводилося.

Твердження про те, що парламент Фінляндії проголосував за вступ до НАТО, українські користувачі Facebook, Telegram і Twitter поширили 23 квітня. Інформація супроводжувалася інфографікою, як у цьому пості з непідтвердженого акаунту Людмили Буймістер, народної депутатки, співголови групи з міжпарламентських зв'язків з Румунією, співголови групи з міжпарламентських зв'язків з Францією.

Пост починався зі слів:
ФІНЛЯНДІЯ - В НАТО
Історичний момент. Парламент Фінляндії проголосував за вступ до НАТО! На черзі Швеція.

Так виглядав пост з інфографікою:

finn_burm.jpg

Джерело: скріншот з сайту facebook.com, зроблений 25 квітня 2022 року о 15:52:51 UTC

Пошуковик Google видає першоджерело зображення - фінське видання Helsingin Sanomat і його публікацію '117 kansanedustajaa kannattaa nyt Nato-jäsenyyttä, 11 vastustaa - Tässä ovat kaikkien kansan­edustajien kannat tällä hetkellä' (переклад Lead Stories: "117 депутатів зараз підтримують членство в НАТО, 11 виступають проти - Ось думки всіх депутатів на даний момент").

Стаття у Helsingin Sanomat розповідає про результати опитування депутатів фінського парламенту про їх позицію щодо вступу країни до НАТО. Дані збирає редакція видання, оновлюючи інфографіку по мірі зміни думок парламентарів:

HS збирає інформацію про позицію кожного парламентаря щодо НАТО в окремому бюлетені.

Понад половини парламентів, тобто 117 депутатів, зараз підтримують членство Фінляндії в НАТО, згідно з даними, зібраними HS.

Пошук у сервісі web.archive.org показує, що вперше ця стаття була тут збережена ще 18 березня і відтоді мала декілька оновлень. Версія інфографіки, яку активно поширювали українські користувачі соцмереж, була актуальною станом на 22 квітня 2022 року. Тоді вступ до НАТО підтримували 112 депутатів, що відображено у малюнку, поширеному в соцмережах. На малюнку також зазначена дата опитування: 21 квітня.

Пошук у Google не видає релевантних і достовірних публікацій про те, що на час написання цього матеріалу у Фінляндії вже відбулося офіційне голосування щодо приєднання до НАТО.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion