Перевірка Факту: Зеленський НЕ приїхав на передову 25 квітня, де в наметі з Єрмаком вони їли, а солдати ні

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: Зеленський НЕ приїхав на передову 25 квітня, де в наметі з Єрмаком вони їли, а солдати ні Перевірка Факту: Зеленський НЕ приїхав на передову 25 квітня, де в наметі з Єрмаком вони їли, а солдати ні 2020 рік

Чи приїжджав український президент Володимир Зеленський 25 квітня 2022 року на передову, де в наметі з Єрмаком вони разом їли, а солдати просто сиділи? Ні, це НЕправда: фотографія з таким сюжетом була зроблена ще 2020 року. Вона була частиною великого фотозвіту з робочої поїздки Зеленського в Донецьку область. На фотографіях з інших ракурсів видно, що тарілки з їжею стоять перед усіма військовими.

Твердження з'явилося у російському кулінарному блозі "Дом десертов", у статті із заголовком "Какой стыд и позор! Зеленский несколько минут назад приехал на передовую где в палатке вместе с Ермаком ели, а солдаты ..." (мова і пунктуація оригіналу збережена). Стаття (архів тут) була опублікована 25 квітня 2022 року і тоді ж поширена у Facebook у різноманітні кулінарні групи.

Такий вигляд публікація мала на сайті:

domreceptov_site.jpg

Джерело: скріншот з сайту dom-desertov.ru, зроблений 27 квітня 2022 року о 21:32 UTC

У статті опублікований скріншот Facebook-посту, на який спирається твердження. Це допис громадського діяча Андрія Смолія:

domreceptov_site2.jpg

Джерело: скріншот з сайту dom-desertov.ru, зроблений 27 квітня 2022 року о 21:34 UTC

Скріншот було зроблено через 21 хвилину після публікації посту Андрія Смолія, як це випливає із часового маркеру Facebook. Разом зі словами "кілька хвилин назад" у заголовку це створює хибне враження, що мова йде про зовсім нещодавні події.

На офіційному сайті президента Володимира Зеленського, у його акаунтах в соцмережах немає інформації про візит на передову 25 квітня 2022 року.

Оригінал посту Андрія Смолія у Facebook датований 14 жовтня 2020 року:

domreceptov_post_true.jpg

Джерело: скріншот з сайту facebook.com, зроблений 27 квітня 2022 року о 23:36 UTC

У той день - 14 жовтня 2020 року - на сайті президента було опубліковано повідомлення про робочу поїздку Зеленського в Донецьку область. Повідомлення починалося так:

Під час робочої поїздки до Донецької області у День захисника України Президент Володимир Зеленський вручив державні нагороди та цінні подарунки військовим, які несуть службу в зоні проведення Операції об'єднаних сил.

Частиною матеріалу був великий фоторепортаж, до якого входило і те фото, що його взяв за основу своєї публікації російський кулінарний блог "Дом десертов". Джерелом скріншоту могла послужити одна з численних статей, публікацій в соцмережах і фотожаб. Тоді, у жовтні 2020 року, політичних опонентів Зеленського, громадських діячів і медіа обурила ця фотографія, яку розглядали окремо від інших світлин з фоторепортажу.

З окремо взятого фото можна припустити, що Зеленський та голова його офісу Андрій Єрмак їдять, у той час як військові поруч просто сидять перед столом. Окрім Андрія Смолія, подібний за змістом допис опублікувала депутатка Ірина Геращенко.

Андрій Єрмак відповів на закиди в окремому дописі. Він повідомив, що до обіду були запрошені всі військові, і прикріпив інше фото з фотозвіту.

На багатьох світлинах з фотозвіту видно, що одноразовий посуд з їжею стоїть перед усіма, хто сидить за столом:

domreceptov_bare.jpg

Джерело: скріншот з сайту president.gov.ua, зроблений 28 квітня 2022 року о 14:44 UTC

Можна припустити, що у випадку з контраверсійним фото людям поряд із Зеленським або ще не принесли обід, або вони вже пообідали.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion