Перевірка факту: Мєдвєдєв НЕ оголосив про задачу знищити супутники Starlink Ілона Маска

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Мєдвєдєв НЕ оголосив про задачу знищити супутники Starlink Ілона Маска Старий сайт

Чи оголосив Дмітрій Мєдвєдєв про поставлену задачу знищити супутники Starlink Ілона Маска? Ні, це НЕправда: новина про таку задачу з'явилася на старому сайті фракції "Единая Россия", над яким, вочевидь, партія уже втратила контроль. У "Единой России" назвали сайт фейковим. Сам Мєдвєдєв у своєму Telegram-каналі інформацію спростував, але подякував за ідею і пообіцяв "розглянути прохання".

Твердження почало поширюватися в соцмережах 16 квітня із посиланнями на сайт https://www.er-duma.ru/, який нібито є сайтом фракції партії "Единая Россия" у російському парламенті. Ось як виглядав один з постів, (заархівовано тут) у якому сказано:

Дмитрий Медведев объявил о поставленных задачах уничтожить спутники Starlink Илона Маска

По его словам, наведение и корректировка огня по крейсеру "Москва" осуществлялась с помощью спутников Starlink

medvedev_post.jpg

Джерело: скріншот з сайту facebook.com, зроблений 29 квітня 2022 року о 15:28 UTC

У статті (архівовано тут), на яку посилалися користувачі соцмереж, цитувалися нібито слова Дмітрія Мєдвєдєва, заступника голови Ради Безпеки Російської Федерації і очільника партії "Единая Россия".

Стаття мала заголовок (пунктуація збережена):

ПРЕДСЕДАТЕЛЬ ПАРТИИ «ЕДИНАЯ РОССИЯ» ДМИТРИЙ МЕДВЕДЕВ ЗАЯВИЛ О ПОСТАВЛЕННЫХ ВКС РОССИИ ЗАДАЧАХ ПО УНИЧТОЖЕНИЮ ГРУППИРОВКИ СПУТНИКОВ STARLINK"

Переклад Lead Stories:

ГОЛОВА ПАРТІЇ «ЄДИНА РОСІЯ» ДМІТРІЙ МЕДВЕДЄВ ЗАЯВИВ ПРО ПОСТАВЛЕНІ ВКС РОСІЇ ЗАДАЧІ ЗІ ЗНИЩЕННЯ ГРУПУВАННЯ СУПУТНИКІВ STARLINK

Далі у статті пояснювалася причина такої задачі: нібито саме за допомогою американських супутників Starlink здійснювалося наведення українських ракет "Нептун", які знищили російський військовий крейсер "Москва".

В той же день - 16 квітня 2022 року - сам Мєдвєдєв у своїму Telegram-акаунті написав, що інформація є фейковою, але подякував за ідею. Переклад Lead Stories:

Фейки створюють альтернативний Всесвіт. Особливо приємно, що за порцію fake news про «ЕР» платять прямо із Держдепу.

Щодо знищення супутників Starlink - ідея свіжа, спасибі. Виконувати поки що рано, але якщо є таке прохання - розглянемо 😂.

Невдовзі того ж дня, 16 квітня 2022 року, на сайті партії "Единая Россия" зявилося повідомлення про те, що Роскомнадзор заблокував фейковий сайт фракції "Единой России", тому що "інформація на ньому мала неправдивий характер і не була достовірною". Далі в повідомленні було таке (переклад Lead Stories):

Зокрема, на фейковому сайті фракції Єдиної Росії дискредитувалися збройні сили РФ. Інформація вводила в оману читачів і не належить до офіційної позиції фракції та партії загалом. IP-адреса сайту зареєстрована в США.

За даними сервісу web.archiev.org, сайт er-duma.ru - той, який партія оголосила нібито фейковим - працював щонайменше з квітня 2004 року. У 2017 році він отримав той дизайн, який зараз має сайт er-gosduma.ru - нині єдиний офіційний сайт фракції. При цьому er-gosduma.ru у сервісі web.archiev.org з'явився лише 2020 року.

Ось який вигляд мав сайт er-duma.ru у 2017 році:

medvedev_archiev.jpg

Джерело: скріншот з сайту web.archive.org, зроблений 29 квітня 2022 року о 16:22 UTC

А так виглядав дизайн er-gosduma.ru на час написання матеріалу:

medvedev_archiev2.jpg

Джерело: скріншот з сайту er-gosduma.ru, зроблений 29 квітня 2022 року о 16:24 UTC

Можна припустити, що на домені er-duma.ru тривалий час розташовувався офіційний сайт фракції "Єдиної Росії". 2020 року він переїхав на новий домен er-gosduma.ru. Певно, за старий домен перестали платити з квітня 2022 року, в результаті чого він опинився у нових руках. Імовірно, щоб не втрачати обличчя, "Єдиная Россия" не схотіла визнавати такий промах і тому назвала свій старий сайт фейковим.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion