Перевірка факту: Відео НЕ показує що Зеленський використав кримінальну справу щоб змусити мовчати Арестовича

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Відео НЕ показує що Зеленський використав кримінальну справу щоб змусити мовчати Арестовича Інша причина

Чи дійсно у відео показано як Президент України Володимир Зеленський використав кримінальне переслідування щоб змусити мовчати політичного оглядача та екс-позаштатного радника офісу Президента України Олексія Арестовича? Ні, це неправда: дане відео не показує і не надає жодних підтверджень тому, що Арестович зазнав політичного гоніння з боку влади України, в особливості від Президента. На Арестовича було заведено кримінальну справу через негативні висловлювання про жінок на його закритих семінарах, що жодним чином не пов'язано з Президентом Зеленським.

Твердження з'явилося у ТікТок відeo (архів тут), яке було опубліковане користувачем соцмережі @newstodayyy 18 жовтня 2023 року під заголовком (переклад Leadstories з російської мови) "Феміністки Зеленського напали на Арестовича":

На Олексія Арестовича завели кримінальну справу через його негативні висловлювання на адресу жінок. Передувала цьому заява феміністок до прокуратури, з'явилaся одразу після того як екс-радник офіса Президента України почав дозволяти собі неприємні висловлювання про колишнього начальника. На думку експертів, Зеленський наказав закрити йому рота. Але так, щоб не це виглядало як політична розправа. Про те, як саме Арестович примудрився одночасно образити Зеленського і феміністок ми розповіли на нашому каналі.

Ось так виглядало відео в TікТок на момент написання матеріалу:

397084843_350302340883486_6529975264379013149_n.jpg

(Джерело: скріншот із TikTok був зроблений у вівторок 24 жовтня о 14:11:51 2023 UTC)

Відомо, що дві українські журналістки Яна Брензей і Емма Антонюк на своєму YouTube-каналі нід назвою "Палає" опублікували відеозапис (архів тут) деякими епізодами платних семінарів школи Арестовича "Апейрон". Там він погано висловлюється про жінок і говорить про бажання "їх задушити". Це відео отримало бурхливу реакцію громадськості.

Правоохоронні органи розпочали досудове розслідування (архів тут) щодо грубих висловлювань Арестовича. Про це на своїй Фейсбук сторінці повідомила народна депутатка України Інна Совсун, яка й написала заяву на колишнього позаштатного радника Зеленського.

Було відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статтею 300 Кримінального кодексу України: за розповсюдження відеопродукції, що пропагує культ насильства та жорстокості. Ось що 12 жовтня 2023 року сама Совсун написала (архів тут) про це:

Пам'ятаєте, я подавала заяву в правоохоронні органи на Арестовича?
Сьогодні я отримала відповідь від поліції про початок досудового розслідування. Відомості внесли в ЄРДР. Це означає, що тепер поліція зобов'язана провести розслідування.
Також я маю відповідь від Генпрокурора, що справу передали в Київську міську прокуратуру.
За цією історією потрібен постійний громадський контроль. Впевнена -- сам Арестович коментує все на світі, окрім заяви на нього в правоохоронні органи, оскільки розуміє, що влип.
Якщо справу доведуть до логічного завершення, це буде важливий для України прецедент, доказ, коли закон один для всіх, і безкарність -- більше не норма.
P. S. До речі, санкція ст. 300 ККУ передбачає обмеження волі лишень на 2-3 роки
P. P. S. І дуже дякую Національна поліція України та Поліція Києва за адекватну реакцію

Сам Арестович стверджує, що він наводив приклад чоловіків-сексистів, і що сам він не підтримує і не пропагує таку їхню думку щодо жінок. Він також упевнений, що відео було змонтовано тиким чином, щоб показати його у поганому світлі.

Про це він заявив у своєму Телеграм-каналі (архів тут) :

Арестович.JPG

(Джерело: скріншот із Telegram був зроблений у четвер 2 листопада о 01:15:57 2023 UTC)

З упевненістю стверджує що усі звинувачення - це неправда і у своєму Інстаграм.

395458571_203024912825162_5429911718783346812_n.jpg

(Джерело: скріншот із Instagram був зроблений у четвер 2 листопада о 01:25:14 2023 UTC)

Жодних доказів того, що Зеленський ніби-то "замовив" цей скандал, щоб дискридетувати Арестовича віднайти не вдалось. Як і у самому відео немає нічого, що б показувало "замовний" скандал и фактів підтверджуючих це.

У відео говориться про "думку експертів", проте автором конкретно не вказуються які саме експерти мають таку думку. В одному зі своїх інтерв'ю (00:10-00:20) російському журналісту Євгену Кисельову, яке можна побачити на YouTube, Арестович сам припускає, що заведена кримінальна справа може бути політичною розправою, однак доказів не доводить.


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion