Перевірка Факту: Путін НЕ Дзвонив Зеленському У Травні 2023 Року

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: Путін НЕ Дзвонив Зеленському У Травні 2023 Року Перевірка Факту: Путін НЕ Дзвонив Зеленському У Травні 2023 Року Без запису

Чи справді Президент Росії Володимир Путін на початку травня 2023 року зателефонував Президенту України Володимиру Зеленському та попросив вивести війська із зони бойових дій? Ні, це неправда: Остання телефонна розмова між ними датується 26 липня 2020 року, свідчать сайти Кремля та українського президента.

Відеo з твердженням про нещодавній телефонний дзвінок з'явилося в TikTok 5 травня цього року на сторінці користувача @chpn28. Ось про що там говорилось (перекладено з російської мови):

Путін пішов на останні міри. 15 хвилин тому В. Путін зателефонував В.Зеленському, слова, які сказав Путін усіх шокували. Путін заявив: "Пане Зеленський, ти вже зовсім з'їхав з глузду? То жінка збиває наш безпілотник, то український привид робе неможливе, отямся вже! Даю тобі можливість, в тебе є тиждень щоб вивести свої війська із зони бойових дій, інакше я приймаю рішення начати світов...".
Повну розмову В.Путіна з Зеленським злили в мережу. Аудіозапис швидко видалили, але наша команда встигла її зберегти і викласти в Телеграм каналі @chpn28. Ви не повірите, що там було сказано!

Ось так відео виглядало в TikTok на момент написання матеріалу:

Putin-phone-call-TT-screenshot.jpeg

(Джерело: TikTok скріншот зроблено 13 червня 2023 року об 11:10 PST)

Перевіривши сторінку автора, можна побачити що цього відео вже немає.

Записати.JPG

(Джерело: TikTok скріншот зроблено 13 червня 2023 року об 17:39 PST)

На Телеграм каналі, де ніби-то є докази, "злитого аудіозапису" немає. Цей канал взагалі не працює. І посилання до закритого Телеграм каналу де, за словами автора, більше інформації, також не працює.

Screenshot_20230613_172415_Telegram.jpg

(Джерело: Telegram скріншот зроблено 13 червня 2023 року об 17:24 PST)

Остання телефонна розмова між президентами України та Росії відбулася 26 липня 2020 року, якщо вірити їхнім офіційним сайтам, запис якої є на сайтах українського Президента та Кремля.

2.jpg

(Джерело: Скріншот з офіційного сайту Президента України та Кремля зроблено 14 червня 2023 року об 11:50 PST)

Пошук у Google також показує, що станом на 14 червня 2023 року жодне міжнародне ЗМІ не висвітлювало жодної нещодавньої телефонної розмови між двома лідерами.

no call.JPG

(Джерело: Скріншот з результатів пошуку Google зроблено 14 червня 2023 року об 11:55 PST)

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion