Перевірка факту: TikTok НЕ припинив діяльність в Україні з 10 квітня 2023 року

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: TikTok НЕ припинив діяльність в Україні з 10 квітня 2023 року Працює й зараз

Чи планувала соціальна мережа TikTok припинити свою діяльність на території України 10 квітня 2023 року? Ні, це неправда: на сайті TikTok чи в акаунтах компанії в інших соцмережах немає такої заяви. Незалежні ЗМІ також не повідомляли про намір TikTok піти з України.

Твердження з'явилося у відео (архів тут), поширеному користувачем #ustinov в TikTok 1 квітня 2023 року. У текстовій заливці на відео говорилося:

Увага! 10 квітня TikTok припиняє свою діяльність на території України

Так виглядала публікація:

tiktok_leaves_ukraine_orig2.png

(Джерело: скріншот сайту tiktok.com, зроблений 17 червня 2023 року о ‏‎13:58:56 UTC)

У TikTok можна зустріти інші відео з аналогічними або схожими твердженнями українською і російською мовами, датовані кінцем березня - початком квітня 2023 року (тут, тут, тут, тут).

TikTok розповідає про важливі новини чи зміни у своїй діяльності на корпоративному сайті newsroom.tiktok.com. Пошук у Google за словом Ukraine із застосуванням оператора site:newsroom.tiktok.com, який звужує пошук саме до цього сайту, видає чотири сторінки результатів. Жоден з цих результатів на час цієї перевірки не містив інформацію про зупинення, призупинення чи обмеження роботи TikTok в Україні ані з 10 квітня 2023 року, ані з будь-якої іншої дати.

tiktok_leaves_ukraine_search.png

(Джерело: скріншот сайту google.com, зроблений 15 червня 2023 року о 21:30:26 UTC)

TikTok має акаунт у Twitter і регулярно там робить дописи. 10 квітня 2023 року @TikTokComms не зробив жодного допису, а попередні твіти не повідомляли про припинення роботи в Україні.

tiktok_leaves_ukraine_twitter.png

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 16 червня 2023 року о 08:48:38 UTC)

Незалежні джерела також не повідомляли про плани TikTok піти з України. Пошук у Google за запитом "tiktok зупиняє роботу в україні" не видає результатів, які містили б таку інформацію.

tiktok_leaves_ukraine_search_2.png

(Джерело: скріншот сайту google.com, зроблений 16 червня 2023 року о 09:03:46 UTC)

Натомість серед результатів пошуку багато повідомлень про те, що TikTok тимчасово зупиняє роботу в Росії через закон "про фейки". Такі повідомлення спиралися на заяву компанії в її офіційному Twitter-акаунті, датовану 6 березня 2022 року.

Це рішення не стосувалося України. На час цієї перевірки фактів у червні 2023 року всі сервіси TikTok в Україні працюють. Зокрема, є можливість завантажити відео:

tiktok_leaves_ukraine_downloadvideo.png

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion