Перевірка Факту: Британський актор Іен Маккеллен НЕ приїхав в Україну 1 травня 2022 року

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: Британський актор Іен Маккеллен НЕ приїхав в Україну 1 травня 2022 року Жарт

Чи приїздив британський актор Ієн Маккеллен до України 1 травня 2022 року? Ні, це неправда: фотографія, яка дала привід для такого припущення, була зроблена 5 місяців назад у Лондоні. Новину підхопили багато українських ЗМІ. Автор фотографії написав, що то був жарт і що він не очікував такої віральності. Сам актор спростував інформацію про приїзд у своєму твіттері.

Твердження про приїзд Маккеллена можна побачити, наприклад, у цьому пості сторінки "Віче НСН", де сказано:

Майстер боротьби з орками: ще одна світова зірка приїхала в Україну. Слідом за голлівудською актрисою Анджеліною Джолі в Україну приїхав відомий британський актор Ієн Маккеллен.

Так виглядав пост на час написання матеріалу:

ien_viche.jpg

(Джерело: скріншот з сайту facebook.com, зроблений 4 травня 2022 року о 22:13 UTC)

Ідентичні претензії з'явилися тут, тут і тут.

Ці дописи стали настільки вірусними, що про них повідомили авторитетні українські ЗМІ, такі як цей і цей.

Ось збережена копія однієї з видалених статей.

Зворотний пошук зображень Google видає багато републікацій фотографії і її першоджерело: допис Максима Беспалова у Facebook. Допис складається з фото, текстівки "Ну й останнє на тему" і геомітки - ресторану "П'яна Вишня" (Львів, вул Краківська):

ien.jpg

(Джерело: скріншот з сайту facebook.com, зроблений 4 травня 2022 року о 21:42 UTC)

Вочевидь, саме геомітка створила хибне враження, що пан Беспалов зустрів актора у Львові.

Сприяв цьому і контекст. 30 квітня у Львові бачили голлівудську акторку Анджеліну Джолі, яка є послом доброї волі ООН у справах біженців. Вона приїздила, щоб підтримати дітей, що постраждали під час ракетного удару по вокзалу Краматорська 8 квітня 2022 року. Про приїзд Джолі українці також дізналися з посту у Facebook: акторку сфотографували у львівській кав'ярні.

Інформацію нібито про приїзд відомого актора до України підхопили багато українських ЗМІ, зокрема, видання "ДC" (архівовано тут). Серед користувачів соцмереж вона також викликала ажіотаж. Це пов'язано з широким використанням українцями слова "орки" на позначення росіян у соцмережах. Орки - створіння зі всесвіту роману "Володар перснів", в екранізації якого знявся Ієн Маккеллен.

2 травня Максим Беспалов написав інший пост, у якому уточнив, що фото з актором було зроблене 5 місяців назад у Лондоні. Він поглузував з видань, які опублікували неперевірену інформацію і не спитали в нього дозволу:

О 19:30 мені надіслали перше посилання на статтю про візит Йєна Маккелена до Львова у ЗМІ. Піонером у поїданні лайна став сайт Главком. Дуже скоро подібні новини з'явилися на сайтах Сегодня та Телеграф. І понеслося...За пару годин фейкову новину з моїм фото розмістили десятки сайтів, тисячі телеграм-каналів, навіть чати ОСББ. Фокус, Новий канал, УНІАН, Верховна Рада, Труха, Геращенко... Не думав, що моя фотографія колись буде опублікована на Ua-football, а це сталося! Підтягнулися іноземці - 9gag, Reddit, сайти з домену .ru.

Максим Беспалов стверджує, що не очікував такого серйозного сприйняття свого посту, оскільки за кілька годин до нього опублікував інший жарт - про те, що у Львові помітили Брюса Лі.

Ієн Маккелен спростував інформацію про приїзд до Львова у своєму твіттері 2 травня. Він писав (переклад Lead Stories):

Всупереч повідомленням і фотографіям, що поширюються онлайн, я не відвідував Львів чи інше місце в Україні.Незважаючи на повідомлення та нібито фотографії, які поширюються в Інтернеті, я не був у Львові чи деінде в Україні.

Так виглядав його пост на момент публікації:

ientwit.jpg

(Джерело: скріншот з сайту twitter.com, зроблений 5 травня 2022 року о 10:30 UTC)

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion