Перевірка факту: Українська влада НЕ вимикала мобільний зв'язок на півдні - це зробила Росія

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Українська влада НЕ вимикала мобільний зв'язок на півдні - це зробила Росія Пошкоджено

Чи вимикала влада України мобільний зв'язок на півдні країни, позбавивши Херсонську область мобільного зв'язку та інтернету і тим самим продемонструвавши відмову від цих територій? Ні, це НЕправда: Держспецзв'язку назвало причиною зникнення зв'язку 30 квітня 2022 року пошкодження військовими РФ оптоволоконної мережі під час обстрілу і відключення від живлення станції комутації в Херсоні. Незалежний британський телеком-сервіс NetBlocks відстежив, що Росія перенаправила інтернет-трафік в окуповану Херсонську область через свою комунікаційну інфраструктуру.

Твердження з'явилося у пості на Facebook, що починався словами (переклад Lead Stories):

Влада України відключила мобільний зв'язок на півдні країни. Влада України прийняла рішення відключити мобільний зв'язок та інтернет в областях, розташованих на півдні країни. Про це заявив радник голови Криму з інформаційної політики Олег Крючков.

telecom1.jpg

(Джерело: Facebook скріншот 6 травня 2022 12:58 UTC)

З посту незрозуміло, яким чином радник голови окупованого Криму міг дізнатися про рішення влади України. Ніяких посилань на документи чи джерела інформації пост не містить.

Далі за текстом є посилання на оригінал твердження - російське пропагандистське видання "РИА Новости" (який допоміг розповсюджувати численні неправдиві твердження під час російсько-української війни, які Lead Stories розвінчали, останнім часом щодо Молдови). У статті цього видання під заголовком "Украина отключила Херсонскую область от мобильной связи и интернета" (архівовано тут) також не міститься ніяких джерел, лише слова Крючкова:

telecom2_ria.jpg

(Джерело: ria.ru скріншот 6 травня 2022 13:14 UTC)

За повідомленням Держспецзв'язку, проблеми з мобільним зв'язком на півдні України були пов'язані з бойовими діями (орфографію і пунктуацію збережено): "Причинами відсутності зв'язку стали обриви волоконно-оптичних магістральних ліній та відключення від електропостачання обладнання операторів у цих регіонах". У комітеті висловили впевненість, що проблеми є черговою спробою Росії "залишити українців без доступу до правдивої інформації про перебіг війни" та "зробити свою брехливу пропаганду безальтернативним джерелом інформації, як це робиться в самій росії".

Британська компанія NetBlocks зафіксувала майже повне відключення інтернету різних українських провайдерів у Херсонській області 1 травня. З'єднання було відновлено за кілька
годин, але показники свідчили, що трафік тепер іде через Росію (
переклад Lead Stories):

1 травня, через кілька годин після відключення інтернету в Херсоні, регіональний провайдер Skynet (Херсонтелеком) частково відновив доступ. Однак підключення до мережі було спрямовано через російську, а не українську телекомунікаційну інфраструктуру, і тому, ймовірно, тепер підпадає під дію російського регулювання інтернету, спостереження та цензури.

Ось як виглядав твіт компанії на момент публікації:

.telecom3_.jpg

(Джерело: netblocks.org скріншот 6 травня 2022 15:24 UTC)

Того ж дня, 1 травня, російські видання повідомили, що у контрольовані російськими військами регіони півдня України почав поступати російський інтернет-трафік.

На брифінгу 4 травня голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь сказав журналістам, що мобільний зв'язок від українських операторів у Херсоні відновили. За його словами, українська армія посунула позиції окупантів, щоб можна було дістатися місця пошкодження кабелів.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion