Перевірка факту: Відео вибуху на Каховській ГЕС НЕ демонструє, що дамбу зруйнували HIMARS української армії

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Відео вибуху на Каховській ГЕС НЕ демонструє, що дамбу зруйнували HIMARS української армії 2022 рік

Чи показано на поширеному в соцмережах відео, як "ЗСУ кладе HIMARS по дамбі Каховської ГЕС" перед вибухом 6 червня 2023 року, який зруйнував ГЕС? Ні, це неправда: таке відео російські ЗМІ поширили ще 12 листопада 2022 року - через день після того, як, відходячи, російські війська підірвали проїжджу частину дамби та інші мости на річці Дніпро.

Твердження з'явилося у твіті (архів тут) акаунту bocharik @bocharik 6 червня 2023 року. У твіті говорилося (переклад Lead Stories з російської):

На відео ЗСУ кладе HIMARS по дамбі Каховської ГЕС


HIMARS
- американська реактивна система залпового вогню.

Допис містив чорно-біле відео тривалістю 47 секунд, на якому видно дорогу на мосту, опору ліній електропередач зліва від дороги і конструкцію справа від неї.

Так це виглядало:

himars_tweet.png

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 7 червня 2023 року о 13:53:17 UTC)

Київ вважає вибух дамби терористичним актом. 6 червня 2023 року о 6-й ранку Оперативне командування "Південь" повідомило, що російські війська підірвали Каховську ГЕС, розташовану на окупуваній росіянами на окупованому Росією лівому березі Дніпра в Херсонській області. Невдовзі того ж дня державна компанія "Укргідроенерго" заявила, що було підірвано зсередини машинну залу ГЕС, внаслідок чого гідроелектростанція повністю зруйнована. (Вуличний вид на карті Google Maps 2015 року показує, як виглядала ГЕС до вибуху.)

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков назвав руйнування ГЕС українською диверсією, не уточнивши, яким саме чином така диверсія могла відбутися.

Твіт повторює це твердження.

Але зворотний пошук зображень у сервісі TinEye за кадром з першої секунди досліджуваного відео показує, що таке відео публікувалося в інтернеті щонайменше з 12 листопада 2022 року.

himars_tineye.png

(Джерело: скріншот сайту tineye.com, зроблений 7 червня 2023 року о 14:40:50 UTC)

За одним з посилань можна потрапити на статтю британського The Telegraph від 12 листопада 2023 року із заголовком "Watch: Massive blast after Russians bomb dam near Kherson during retreat" (переклад Lead Stories: "Відео: Потужний вібух послі підриву росіянами бомби біля Херсона під час відступу"). У статті міститься досліджуване відео.

У статті сказано, що це відео російських "Известий", яке демонструє підрив автомобільного полотна на дамбі біля Каховської ГЕС росіянами під час їхнього відступу з правого берега Дніпра. Відхід тривав до 11 листопада 2023 року, тоді були підірвані мости, що сполучали два береги Дніпра на ділянці від Нової Каховки до Чорного моря.

Російське видання "Известия" у своєму телеграмі справді публікувало таке відео 12 листопада 2023 року як "ексклюзив". Воно не вказало жодного джерела зйомки.

Screenshot_20230607-170830_Telegram.jpg

(Джерело: скріншот додатку Telegram, зроблений 7 червня 2023 року о 15:11:49 UTC)

На відео видно, що детонація відбувається десь поблизу опори ЛЕП, тоді як видима частина дорожного полотна і конструкція справа від нього лишаються цілими.

himars_tweet_explosion.png

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 7 червня 2023 року о 15:32:25 UTC)

Стаття The Telegraph містить супутниковий знімок наслідків підриву, поширений також багатьма іншими виданнями:

himars_telegraph.png

(Джерело: скріншот сайту telegraph.co.uk, зроблений 7 червня 2023 року о 14:54:49 UTC)

Тут видно, що внаслідок зафільмованого вибуху зруйнована частина автошляху, яка прилягає до землі чи намитої ділянки дамби.

Основна частина ГЕС із машинною залою, яка, за словами "Укргідроенерго", була зруйнована 6 червня 2023 року, не була зруйнована під час вибуху 2022 року і не потрапила на відео 2022 року, що аналізується.

Супутникові фотографії Planet Lab, опубліковані "Схемами" (відділ розслідувань української служби "Радіо свобода") показують, що вибух 6 червня 2023 року зруйнував майже всю цю центральну частину -- додатковий доказ того, що на відео, розміщеному в Twitter, не видно вибуху 6 червня 2023 року.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion