Перевірка Факту: В Москві НЕ Було Мітингу Проти Путіна - Це Ід аль-Фітр

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: В Москві НЕ Було Мітингу Проти Путіна - Це Ід аль-Фітр Ураза-байрам

Чи показує відео в соціальних мережах мітинг проти президента Росії Владіміра Путіна в Москві наприкінці квітня 2023 року? Ні, це неправда: на відео зафіксовано святкування мусульманського свята Ід аль-Фітр (також називається Ураза-Байрам) 21 квітня у столиці Росії.

Відео (архів тут) з'явилося на просторах TikTok і було опуліковано 22 квітня 2023 року під назвою «У Москві пройшов мітинг проти Путіна». Цитата (перекладено з російської мови):

У Москві пройшов мітинг проти Путіна. Нас захопили в місті Москва? Продовження відео за посиланням у шапці профілю, там жесть.

Ось так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Moscow-Protest-TT.jpeg

(Скріншот було зроблено 7 червня 2023 року о 12:05 PST)

Мусульмани відзначили одне з двох головних свят в ісламі - Ід аль-Фітр, яке тривало три дні. У російських мечетях рано вранці 21 квітня пройшли святкові колективні молитви. У Москві перекрили дороги і змінили роботу транспорту.

Деякі московські ЗМІ зазначають, що віряни зібралися для спільної молитви біля Соборної мечеті на проспекті Миру, головної мечеті російської столиці.

На відео, розміщеному на сторінці MSK1.Ru у "ВКонтакте", видно, як сотні чоловіків спостерігають за святом у Москві. У їхніх руках немає жодних плакатів, не чути жодних вигуків проти Путіна.

Російські ЗМІ також пишуть, що цього року в цей день було надзвичайно багато мусульман, що створило деякі незручності для решти жителів Москви. На деяких форумах жителі скаржилися на це, але не згадували про мітинг проти Путіна.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion