Перевірка факту: Молодий ампутант над тортом зі свічкою "Z" це НЕ "ветеран СВО" -- фото змінене у фоторедакторі

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Молодий ампутант над тортом зі свічкою "Z" це НЕ "ветеран СВО" -- фото змінене у фоторедакторі Старий знімок

Чи показує фото сумного чоловіка з ампутованими руками "ветерана СВО", який відзначає день народження з тортом зі свічкою у формі літери Z? Ні, це неправда: зворотний пошук зображення у TinEye показує що оригінальне фото датоване 2014 роком, приблизно за вісім років до повномасштабного вторгнення Росії в Україну і появи літери Z як символу цього вторгнення. На оригінальній фотографії видно всі руки людини, а свічки формують число 20.

Твердження з'явилося в твіті (архів тут) акаунту Фронт Ислама @islamicfront1 24 квітня 2023 року. У текстівці твіту було написано:

Ничего необычного, просто ветеран "СВО" отмечает свой день рождения.

Переклад Lead Stories:

Нічого незвичного, просто ветеран "СВО" відзначає свій день народження.

На фотографії до твіту молодий чоловік із сумним обличчям сидить перед тортом зі свічкою у формі літери Z, що є символом російського вторгнення в Україну 2022 року.

Так це виглядало на час цієї перевірки фактів:

gderuchki_tweet2.jpg

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений ‏‎15 травня 2023 року о ‏‎21:00:49 UTC)

Руки чоловіка нижче ліктя пофарбовані в той самий колір, що й стіна на задньому плані, щоб вони виглядали ампутованими.

Аналіз великого плану зображення на "Фронті ісламу" показує грубу роботу пензля під руками юнака, який, вочевидь, намагався злитися з кольором кухонної плитки, а також крихітну пляму цього ж кольору внизу лівої руки.

Birthday Boy - closeup.jpg
(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений ‏‎15 травня 2023 року о ‏‎21:00:49 UTC)

Зворотний пошук зображення в сервісі TinEye показує, що схожу фотографію публікували раніше на щонайменше 15 інтернет-майданчиках з 2015 року.

gderuchki_tin.jpg

(Джерело: скріншот сайту tineye.com, зроблений ‏‎9 травня 2023 року о 12:51:19 UTC)

Останнє посилання в списку TinEye, яке є найдавнішим, веде на польський сайт penera.pl, де фото було опубліковане 12 травня 2014 року. (Закрийте спливаюче вікно, щоб побачити зображення.) На фотографії з penera.pl руки юнака цілі, а на торті замість літери Z стоять свічки у вигляді цифр 2 і 0, що складають число 20.

gderuchki_polish.jpg

(Джерело: скріншот сайту penera.pl, зроблений 10 травня 2023 року о ‏‎14:35:35 UTC)

Це не перша публікація фотографії: зворотний пошук зображення в Google Lens видає пін фотографії без логотипу польського сайту у значно кращій якості. Pinterest не показує дату публікації зображення.

На час публікації penera.pl російське вторгнення у східні області України вже тривало (Європейський суд з прав людини у проміжному рішенні 30 листопада 2022 року визначив датою початку окупації частини Донецької і Луганської областей 11 травня 2014 року), проте літера Z тоді не використовувалась. Вона стала символом російського вторгнення пізніше - під час повномасштабної війни 2022 року. Називати війну "СВО" - "специальная военная операция" - у Росії почали тоді ж, у 2022 році, а до того Росія заперечувала свою причетність до подій на Донбасі.

Зворотний пошук зображення у Google Lens показує, що оригінальне фото стало мемом і публікувалося в добірках картинок про сумний день народження багато разів до 2022 року: наприклад, 3 вересня 2018 року, 17 грудня 2018 року, 15 серпня 2021 року.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion