Перевірка факту: Фото людини з синцями НЕ зображає чоловіка, побитого в Дніпрі за вигуки про Путіна

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Фото людини з синцями НЕ зображає чоловіка, побитого в Дніпрі за вигуки про Путіна Ярославль 2018

Чи показують соціальні медіа зображення людини з побитим обличчям, якого побили за те, що він вигукнув у центрі Дніпра: "Бандерам повезло, что Путин сюда не дошел" -- і був за це побитий? Ні, це неправда: Пошук TinEye показав, що таким фото російські сайти ілюстрували новини про аніматора "Дарта Вейдера", якого побили на дитячому святі в російському Ярославлі у березні 2018 року. В пошуку Google немає згадки про побиття проросійськи налаштованого чоловіка у Дніпрі.

Твердження з'явилося у твіті, опублікованому 30 квітня 2023 року (архів тут). У текстівці було сказано (в перекладі Lead Stories з російської):

Почекунам, ватникам, колаборантам на згадку !!! Так буде з кожним зрадником України !!!

Картинка до твіту містила фото чоловіка з численними забоями обличчя, а також текст, у якому було написано:

Так виглядає чоловік, якому хватило розуму кричати посеред Дніпра: "бандерам повезло, что Путин сюда не дошел". В Україні тепер таке просто так з рук не сходить. Репост, що б всім ватнічкам була наука на майбутнє!

banderampovezlo.png

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 3 травня 2023 року о ‏‎14:50:55 UTC)

Пошук зображень у сервісі TinEye показує, що зображення побитого чоловіка публіковали на російських ресурсах щонайменше з 2018 року.

banderampovezlo_tineye.png

(Джерело: скріншот сайту tineye.com, зроблений 3 травня 2023 року о 18:47:01 UTC)

Зокрема, видання "Комсомольская правда" 2 квітня 2018 року опублікувало статтю "В Ярославле двое мужчин до полусмерти избили Дарта Вейдера" ("У Ярославлі двоє чоловіків до напівсмерті побили Дарта Вейдера" - переклад Lead Stories).

У статті йшлося про те, що 20 березня 2018 року в російському місті Ярославль аніматора, якого газета ідентифікувала лише як Василя, на дитячому святі побили товариші клієнта. Темою свята були "Зоряні війни." Василь зіграв роль Дарта Вейдера, який є одним з головних героїв цієї кіносаги.

Причиною сварки, за словами Василя, був зламаний дітьми реквізит (переклад Lead Stories).

Василь розповів, що після того, як його дівчина і жінка на вечірці почали сперечатися через інцидент, він "втрутився" і "натякнув, що їм доведеться заплатити за пошкоджений реквізит".

Далі, розповідається у статті, чоловік жінки "без слів врізав Васі - Дарту Вейдеру по обличчю", зав'залася бійка, під час якої аніматор поборов замовника. Потім, зі слів постраждалого, замовник викликав по телефону двох чоловіків, які приїхали і сильно побили аніматора: він втратив свідомість, не міг рухатися і потрапив до лікарні.

У статті не наводилося ніякого зв'язку між подією у Ярославлі та військовим вторгненням Росії в Україну чотирма роками раніше.

Стаття містила зображення побитого аніматора без вказівки на автора знімка. Фотографія на сайті була кращої якості, ніж в аналізованому твіті, кольорова гамма холоднішою, а кадр охоплював більше тіла постаждалого:

banderampovezlo_kp.png

(Джерело: скріншот з сайту kp.ru, зроблений 3 травня 2023 року о ‏‎20:21:28 UTC)

Окрім "Комсомольской правды", про бійку в російському Ярославлі 2 квітня 2018 року написали місцевий сайт Ярославля 76.ru, а також видання life.ru, vesti.ru, rosbalt.ru та інші.

Пошук в Google за запитом "бандерам повезло, что путин сюда не дошел" показує, що інформація про "ватника", який кричав про Путіна "посеред Дніпра", циркулює в українських виданнях і фейсбук-групах з квітня 2018 року.

17 квітня 2018 року сайт patrioty.org.ua опублікував схожу інформацію про такий інцидент зі скріншотом, очевидно, з Twitter, на якому було видно твіт, схожий на той, що є предметом цієї перевірки. Зазначено, що джерелом є публікація в групі "Патріоти України - єднаймося":

banderampovezlo_patrioty.png

(Джерело: скріншот сайту patrioty.org.ua, зроблений 3 травня 2023 року о 21:55:00 UTC)

Автором посту, як випливає зі скріншоту, є Вата Ядченко @KharchenkoDima. На час проведення цієї перевірки фактів користувача з таким ніком у Twitter і Facebook не було, а теперішній власник адреси @KharchenkoDima у Twitter зареєструвався у цій соцмережі в 2021 році.

У закритій фейсбук-групі "Патріоти України - єднаймося" на час написання цього матеріалу за пошуком "бандерам повезло, что путин сюда не дошел" можна знайти лише пост, що посилається на публікацію сайту patrioty.org.ua.

Пошук у Google за запитами "у дніпрі побили чоловіка за слова про путіна", "у дніпрі побили ватника", "у дніпрі побили чоловіка за вигуки про бандер" не видає інформацію, схожу за змістом на аналізований твіт.

Lead Stories звернулися до Головного управління Національної поліції України в Дніпропетровської області з проханням повідомити, чи траплявся у Дніпрі напад, описаний в аналізованому твіті, у 2018 році чи пізніше. Ми опублікуємо коментар поліції у разі його надходження.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion