Перевірка факту: Український парламент НЕ почав "копіювати" російські закони "про фейки"

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Український парламент НЕ почав "копіювати" російські закони "про фейки" Проєкт ≠ Закон

Чи почали "копіпастити" депутати Верховної Ради російський закон про фейки? Зокрема, чи є такою копією законопроєкт № 9223 члена фракції "Слуга народу" Георгія Мазурашу про кримінальну відповідальність за поширення недостовірної інформації в соцмережах? Ні, це неправда: хоча законопроєкт викликав критику через загрозу свободі слова, він не передбачає такої масштабної цензури, яка впроваджена в Росії, кажуть експерти. Український законопроєкт сфокусований на ролі автоматизованих акаунтів, а в російському законі такого обмеження немає. Законопроект зареєстрований, але станом на 3 травня 2023 року не винесений на голосування.

Твердження містилося у твіті, опублікованому 23 квітня 2023 року в акаунті Golos smertі.

У твіті (архів тут) говорилося:

Як я розумію ЗЕ Рада починає копіпастити закон російської федерації про "фейки"?..

Мабуть вже не варто насміхатися з росіян і тих законів які приймає їх дума, бо більш всього, через короткий проміжок часу будемо мати в Україні такі ж, або щось подібне... (адіннарод)тм

Так це виглядало на час перевірки:

mazurashu_tweet.png

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 27 квітня 2023 року о 14:57:04 UTC)

19 квітня 2023 року п'ятеро депутатів фракції правлячої партії "Слуга народу" зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт 9223 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за окремі дії проти основ національної безпеки України". Автор подання - Георгій Мазурашу, голова підкомітету з питань фізичної культури та масового спорту Комітету Верховної Ради з питань молоді та спорту.

У проєкті (текст тут) депутати пропонують штрафувати і ув'язнювати за використання ботів у соцмережах в певних цілях. Зокрема, за використання ботів для поширення неправдивої інформації, яка "становить загрозу національній безпеці", хочуть карати штрафом.

А за використання ботів для "здійснення впливу на прийняття рішень чи вчинення або не вчинення дій державними органами чи органами місцевого самоврядування" - позбавляти волі.

Lead Stories зв'язався з Мазурашу, щоб він відповів на заяву про те, що його законопроект є "копіпастом" російського законодавства, але відповіді ми не отримали.

У пояснювальній записці до законопроєкту Мазурашу так аргументувов свою ініціативу:

Наразі в умовах воєнного стану в Україні встановлено факти активного використання ботів у соціально орієнтованих ресурсах мережі Інтернет для здійснення деструктивної інформаційної діяльності на шкоду національній та державній безпеці України.

Реєстрація законопроєкту, однак, не означає, що він автоматично потрапить до сесійної зали на голосування. Спочатку, відповідно до закону "Про Регламент Верховної Ради України" (глава 4, стаття 92), його має розглянути і схвалити до розгляду (або ні) профільний комітет - у даному випадку це комітут ВР з питань правоохоронної діяльності.

Lead Stories направили до Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності запит з проханням прокоментувати перспективи проєкту і опублікують відповідь, якщо вона надійде.

Росія запровадила відповідальність за поширення "суспільно значущої недостовірної інформації" у 2019 році. Відповідні два закони - № 31-ФЗ і № 27-ФЗ від 18.03.2019 - заборонили фізичним і юридичним особам публікувати в інтернеті "недостовірну суспільно значущу інформацію, яка розповсюджується під виглядом достовірних повідомлень" (переклад Lead Stories).

Після широкомасштабного нападу на Україну в Росії ухвалили ще один цензурний закон - щодо "фейків про армію" № 32-ФЗ від 04.03.2023.

Пошук в Google ключових речень із законопроекту Мазурашу в перекладі на російську мову не показує жодних результатів, які б вказували на те, що текст є "копіпастом" з цих російських законів.

Ukrainian bill - Russian laws text comparison.png

(Джерело: скріншот сайту google.com, зроблений 4 травня 2023 року о 19:44:00 UTC)

Юристка Лабораторії цифрової безпеки - команди фахівців у сфері цифрової безпеки та свободи інтернету - Тетяна Авдєєва в письмовому коментарі Lead Stories 28 квітня 2023 року зауважила, що цей російський закон також має мало спільного з українським законодавством і законодавчими ініціативими:

Іншою є ситуація із законопроєктом 9223. Він скоріше стосується не інформації, а облікових записів і більше відомий як "законопроєкт про ботів" - тобто регулює спосіб поширення інформації. <...> Тобто диспозиції і обʼєкт регулювання є абсолютно різним порівняно з російським законом.

Український законопроект та російське законодавство містять певні ключові відмінності:

  • Під дію законів про фейки у Росії підпадають фактично всі публічні інтернет-майданчики: і інтернет-ЗМІ, і соцмережі, a також офлайн розмови та публічні виступи, тоді як Мазурашу сконцентрувався на діяльності автоматизованих акаунтів у соцмережах.

  • Законопроєкт Мазурашу не передбачає видалення контенту.
  • Український законопроект буде спрямований проти "недостовірної" інформації, поширеної від імені особи, яка не має відношення до її поширення. Російське законодавство не визначає таких ситуацій.

Останній український законопроект про медіа, закон "Про медіа", набрав чинності 31 березня 2023 року, не є "копіпастом" російського законодавства, а є законом (хоча і суперечливим), схваленим Європейською комісією в рамках процесу європейської інтеграції України.

Lead Stories звернулися до Центру демократії та верховенства права, громадської організації у сфері права, незалежних медіа та громадянського суспільства, з проханням оцінити діяльність парламенту щодо законодавства про свободу слова та медіа. Юрист напряму "Незалежні медіа" центру Дмитро Воюта зауважив в імейлі 5 травня 2023 року, що, на його переконання, "переважна більшість українських парламентарів безпосередньо працюють чи опосередковано залучаються до впровадження європейських підходів у сфері медіа у вітчизняне законодавство". І додав (цитату скорочено для лаконічності):

Чого вартий лише Закон України "Про медіа", прийняття якого запустило незворотні процеси глобального оновлення медійного законодавства на усіх рівнях.

Звісно, це не виключає наявність окремих суперечливих законодавчих ініціатив ...

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion