Перевірка факту: Відео колони машин НЕ показує втечу людей з Білгорода - це затор через аварію

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Відео колони машин НЕ показує втечу людей з Білгорода - це затор через аварію Їдуть у місто

Чи є відео великої колони автомобілів на виїзді з міста свідченням втечі людей з Білгорода або Грайворона внаслідок прориву кордону Росії 22 травня 2023 року добровольчими легіонами? Ні, це неправда: співставивши кадри відео і фотографії вулиць Білгорода у Google maps, Lead Stories встановили, що колона машин рухається в напрямку до центру міста, а не з міста. "Белгород News", логотип якого з'являється на відео, повідомило на своєму Telegram-каналі, що на відео зображено затор, який утворився внаслідок ДТП, а не евакуації.

Твердження про колону машин на виїзді з Білгорода з'явилося у твіті до відео, опублікованому акаунтом Грани.Ру @GraniTweet 22 травня 2023 року (архів тут). У текстівці твіту говорилося (переклад з російської Lead Stories):

Черга на виїзд з Білгорода

На відео тривалістю 1 хвилина 6 секунд зафільмований довгий автомобільний затор в одному напрямку руху. Так це виглядало на момент перевірки:

bilhorod_tweet_grani.jpg

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 24 травня 2023 року о ‏‎15:06:01 UTC)

Досліджуване відео з твітера поширили багато користувачів. У деяких випадках (наприклад, тут) замість Білгорода фігурував Грайворон, невелике містечко, розрашоване за 7 км від кордону України.

У день публікації відео, 22 травня 2023 року, воєнізовані угрупування, які ідентифікують себе як російський добровольчий легіон "Свобода Росії" і "Російський добровольчий корпус" і які кажуть, що воюють на боці України, заявили, що перейшли російський кордон у Білгородській області і створюють там "демілітаризовану зону".

У першій частині відео видно багатоповерхові будинки та інші будівлі по той бік дороги, де утворився корок. Далі - у бік хвоста затору - будинки зникають, починається суцільний ліс або зелена зона з деревами, у якій виринає лише заправка "Лукойл". Це може свідчити про те, що відео зняте на околиці, і автомобілі рухаються в місто, а не з нього.

Проаналізувавши фотографії огляду вулиць в Google Maps на околицях Білгорода поблизу автозаправок, Lead Stories знайшли зафільмовану ділянку дороги біля АЗС "Лукойл" №31808.

bilhorod_lukjpg.jpg

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 24 травня 2023 року о ‏‎22:06:41 UTC)

Нижче можна побачити, як відеоматеріал співвідноситься із зображенням Street View з Google Maps.

bilhorod_luk_google.jpg

(Джерело: скріншот сайту google.com/maps, зроблений 24 травня 2023 року о ‏‎22:08:19 UTC)

Ідентифікувати місце допомогла цегляна будівля з напівкруглим елементом посередині і написом "Рыбалка", яка промайнула у відео. Для збільшення зображення натисніть на нього.

bilhorod_rybalka_video.jpg

(Джерело: скріншоти сайту twitter.com, зроблені 24 травня 2023 року о ‏‎17:09:30 і 17:03:21 UTC відповідно, колаж Lead Stories)

Так ця будівля виглядає на карті Google Maps у Street View:

bilhorod_rybalka.jpg

(Джерело: скріншот сайту google.com/maps, зроблений 24 травня 2023 року о ‏‎17:05:01 UTC)

Як показує Google Maps, зафільмоване місце - вулиця Студентська на півночі Білгорода.

bilhorod_stud.jpg

(Джерело: скріншот сайту google.com/maps, зроблений 24 травня 2023 року о ‏‎22:16:18 UTC)

Корок у відео стоїть у напрямку до центру міста, а не в напрямку виїзду з міста (напрямок показаний червоною стрілкою на скріншоті).

bilhorod_map.jpg

(Джерело: скріншот сайту google.com/maps, зроблений 24 травня 2023 року о ‏‎‏‎17:01:35 UTC)

Траса 14К-1, яка перетинається зі Студентською вулицею, може бути використана для евакуації з Білгорода в напрямку Воронежа, але вона пролягає в протилежному напрямку від руху колони на відео. (Вона позначена жовтим кольором на скріншоті Google Maps вище.) Якби колона справді евакуювалася з міста, вона б їхала по тій смузі, по якій їде автор відео.

Нижче на скріншоті показано червоним обведенням, звідки наступали "Легіон Росії" і "Російський добровольчий корпус", за їхніми повідомленнями.

bilhorod_bigmap.jpg

(Джерело: скріншот сайту google.com/maps, зроблений 24 травня 2023 року о ‏‎‏‎‏‎16:57:40 UTC)

Відео має вотермарк: "Белгород News". У телеграм-каналі з такою назвою в одному з дописів, зроблених 22 травня 2023 року, говориться про видалене відео затору, спричиненого дорожньою аварією (переклад з російської - Lead Stories):

Друзі, зранку ми опублікували відео ранкового затору біля "Копера", який виник через ДТП.

Зараз у мережі поширюється ФЕЙК про нібито евакуацію, де почали використовувати це саме відео.

Довіряйте тільки перевіреним джерелам


Допис супроводжується відео тривалістю 1 хвилина 12 секунд, на якому зафільмований той самий затор, з єдиною різницею, що це відео довше: його початок не увійшов до поширеного в соцмережах варіанту.

Belgorod Telegram - 3.jpg
(Джерело: скріншот "Белгород News", Телеграм, зроблений 24 травня 2023 року о ‏‎‏‎‏‎22:10:30 UTC)

Lead Stories не змогли знайти інформацію про аварію на місцевих сайтах чи в пошуку. Пошуковий запит "Копер Белгород" показує, що так у Білгороді називають Білгородський університет кооперації, економіки и права. Він знаходиться в кілометрі від цегляної будівлі з вивіскою "Рыбалка", що фігурує у відео.

Управління російського міністерства з надзвичайних ситуацій по Білгородській області 22 травня 2023 року у своєму телеграмі повідомило, що евакуацію в Білгороді "не оголошували і не проводили". Проте, вочевидь, евакуацію проводили у прилеглих до кордону районах: губернатор Білгородській області В'ячеслав Гладков у своєму відеозверненні 23 травня 2023 року у "Вконтакте" порекомендував мешканцям Грайворонського району, які евакуювалися, поки що не повертатися додому.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion