Перевірка факту: У Рівному та Луцьку НЕ продають конфісковані за п'яну їзду автомобілі, передані Латвією для ЗСУ

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: У Рівному та Луцьку НЕ продають конфісковані за п'яну їзду автомобілі, передані Латвією для ЗСУ Не ті моделі

Чи показує відео, що на авторинках Рівного і Луцька продають машини з першої партії автівок, конфіскованих у власників за нетверезе водіння у Латвії і переданих для ЗСУ? Ні, це неправда: заступниця голови латвійської неурядової організації Agendum, яка доставляє автомобілі в Україну за програмою латвійського уряду, повідомила Lead Stories, що на момент публікації відео Латвія відправила в Україну лише один автомобіль. За її словами, на відео цього автомобіля немає. Перевірка даних української реєстрації автомобілів показала, що автомобілі з видимими на відео номерними знаками були зареєстровані в Україні до того, як стартувала латвійська програма поставки автомобілів. Lead Stories відстежили кадри з відео до відео в TikTok, в якому не згадується про програму.

Твердження з'явилося у твіті з відео, опублікованому 14 березня 2023 року у Twitter (архів тут). У твіті говорилося (переклад Lead Stories з російської):

Минулого тижня Латвія відправила для ЗСУ першу партію автомобілів, конфіскованих у власників за п'яну їзду.

Сьогодні прийшло відео, з якого випливає, що ці автомобілі тепер продають на авторинках Рівного та Луцька...

На відео тривалістю 14 секунд, де зафільмовані кілька десятків автомобілів на стоянці, було написано:

13.03.2023
АВТОРИНОК РІВНЕ😍 Кращі ціни! Ринок повний👍
Конфіскат з Латвії🆕


Так виглядав твіт на час проведення цієї перевірки фактів:

Latvia_tweet.png

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 18 квітня 2023 року о ‏‎17:33:17 UTC)

Сейм Латвії 14 лютого 2023 року ухвалив закон, який передбачає можливість безоплатного передання Україні транспортних засобів, що належать державі. За інформацією латвійського видання Delfi, мова йде головним чином про автівки, вилучені за водіння в нетверезому стані.

Як випливає з повідомлення Державної служби доходів Латвії, рішення про передачу автівок ухвалює латвійський уряд. Автомобілі надаються "для подолання наслідків надзвичайної ситуації в Україні та для підтримки українського суспільства", тобто вони можуть призначатися не лише для ЗСУ.

7 березня 2023 року першу партію таких авто - вісім одиниць - передали Україні, повідомила того ж дня Державна служба доходів Латвії на своєму сайті. Машини призначалися "військовим частинам Міністерства оборони України, Вінницькому обласному клінічному госпіталю та територіальному медичному об'єднанню Куп'янської ради" (переклад Lead Stories).

Доставку автомобілів в Україну та передачу їх державним установам України забезпечує товариство Agendum, зауважила Державна служба доходів Латвії 7 березня 2023 року на своєму сайті.

Agendum описує себе як спільноту людей з північних країн, яких об'єднує бажання допомогти Україні. З лютого до травня 2022 року спільнота зібрала кошти, придбала і доправила до України близько 900 автівок, повідомляється на її сайті.

Заступниця голови правління фонду Agendum Світлана Наливайко у коментарі імейлом 19 квітня 2023 року повідомила Lead Stories, що на аналізованому відео немає машин, переданих Латвією. На момент публікації відео 14 березня 2023 року в Україну прибув лише один такий автомобіль, вона сказала:

На наданому вами відео немає машин із Латвії, які були передані Україні від Латвійської держави. Більш того, на момент публікації цього відео лише одну машину було відправлено в Україну. Інші проходили технічний огляд.

Наливайко не назвала марку та модель автомобіля, який прибув в Україну на момент публікації відео.

На двох машинах в аналізованому відео видно номерні знаки: АМ8644НС і ВК7529ЕТ (натисність на зображення для його збільшення):

Latvia_combine.png

(Джерело: скріншоти сайту twitter.com, зроблені 18 квітня 2023 року о 17:48:51 і 17:52:07 UTC; колаж Lead Stories)

Реєстраційні дані з сервісів перевірки автомобілів за номером yevro.com.ua, opendatabot.ua, ua.carplates.app показують, що автівка з номером АМ8644НС була зареєстрована в Україні 08.09.2022, приблизно за півроку до ввезення в Україну першої партії латвійських автомобілів, а машина з номером ВК7529ЕТ - ще 17.03.2020, тобто за три роки до ввезення першої партії латвійських машин.

ua.carplates.app видає таку інформацію про АМ8644НС: це чорний BMW 2010 року випуску (що відповідає марці і кольору автомобілю на відео). ВК7529ЕТ це RENAULT SCENIC 2004 року випуску чорного кольору - що також збігається з легковим авто у відео.

Сервіс вказує, що бере інформацію з державного порталу відкритих даних data.gov.ua, розділ "Відомості про транспортні засоби та їх власників" якого оновлюється щомісяця.

Latvia_bmw.png

(Джерело: скріншот сайту ua.carplates.app, зроблений 19 квітня 2023 року о 14:24:57 UTC)

Latvia_renault.png

(Джерело: скріншот сайту ua.carplates.app, зроблений 19 квітня 2023 року о 14:38:07 UTC)

У TikTok за запитом "авторинок рівне" можна знайти користувача @vados.avto, який регулярно знімає ролики про рівненський авторинок. Опубліковане цим користувачем 11 березня 2023 року 22-секундне відео є ймовірним першоджерелом відео з Twitter: ролики відрізняються лише тим, що відео @vados.avto довше і не містить напису "Конфіскат з Латвії" на плашці. В озвучці відео нічого не говориться про конфіскат.

Latvia_orig.png

(Джерело: скріншот сайту tiktok.com, зроблений 19 квітня 2023 року о 23:03:22 UTC)

У Twitter за пошуковим запитом "Латвия для ЗСУ" на час цієї перевірки фактів було декілька постів, що містили аналізовані відео і твердження, також його поширювали у TikTok. Також твердження про те, що в Україні продають передані Латвією автівки, "конфісковані у європейських алкоголіків", було поширене в Telegram.

У якості аргументу допис в Telegram наводив скріншот фейсбука
українського військового Юрія Федоренка, депутата Київради, члена фракції "Слуга народу", позаштатного консультанта Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. У його дописах у Facebook за березень і квітень 2023 року Lead Stories не знайшли жодної згадки про програму латвійського уряду з передачі автомобілів або будь-якого іншого зв'язку з нею.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion