Перевірка факту: У Києві НЕ заборонили пасхальні богослужіння - рекомендували дивитися їх в онлайн-трансляції

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: У Києві НЕ заборонили пасхальні богослужіння - рекомендували дивитися їх в онлайн-трансляції Служби будуть

Чи заборонили в Києві проводити пасхальні богослужіння для "деморалізації" тих, "хто залишився вірним УПЦ"? Ні, це неправда: київська влада рекомендувала всім вірянам незалежно від конфесії долучитися до пасхальної служби онлайн через воєнний стан, але не забороняла проведення та відвідування служби у храмах. У роз'ясненні Київської міської військової адміністрації говориться, що фізичне відвідування служби можливе з дотриманням комендантської години 00:00 - 05:00. Священик одного з київських храмів УПЦ підтвердив Lead Stories, що церква проведе пасхальне богослужіння у своєму приміщенні під час комендантської години; інші церкви також оголосили про проведення богослужінь.

Твердження з'явилося 12 квітня 2023 року на російському сайті deita.ru у статті із заголовком "Бесы: в Киеве запретили пасхальные богослужения" (архів тут). Переклад Lead Stories: "Біси: в Києві заборонили пасхальні богослужіння".

Стаття починалася з пояснення, що "формально київська влада пов'язує це з вимогами безпеки" (тут і далі переклад Lead Stories). Далі у статті йшлося:

Публічні богослужіння в українській столиці на свято Великодня заборонені. Київська міська адміністрація (КМДА) у своєму телеграм-каналі повідомляє, що всі літургії планується провести в режимі онлайн. Такий захід зумовлений воєнним станом. Нібито, влада піклується про безпеку парафіян.

Однак останні дії київського режиму щодо православної церкви не виключають і деморалізуючої мети для тих, хто залишився вірним традиційній УПЦ.

Так виглядав початок статті на час проведення цієї перевірки фактів:

easter_deita.jpg

(Джерело: скріншот сайту deita.ru, зроблений 13 квітня 2023 року о ‏‎20:56:54 UTC)

Подібні твердження поширили багато російських ЗМІ (РБК, ТАСС, Life.ru тощо) і російськомовних користувачів соцмереж. У Twitter багато повідомлень про заборону великодніх богослужінь містили слово "сатаністи":

easter_twitter.jpg

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 13 квітня 2023 року о ‏‎23:08:40 UTC)

Повідомлення в Telegram Київської міської державної адміністрації, згадане в статті deita.ru, було опубліковане 11 квітня 2023 року. Воно не містило слова "заборона" чи його синонімів.

У повідомленні написано, що містян "закликають" надати перевагу онлайн-трансляціям богослужінь, а до керівників релігійних громад "звернулися з проханням" забезпечити такі трансляції. У якості причини КМДА назвала комендантську годину:

Міська влада нагадує, що відзначення Великодніх свят цьогоріч відбувається в умовах воєнного стану, і закликає мешканців надати перевагу трансляціям богослужінь онлайн і пам'ятати про комендантську годину, що діє із 00:00 до 05:00.

Місто також звернулося до керівників релігійних громад із проханням обмежити проведення масових богослужінь і максимально забезпечити онлайн-трансляції з культових споруд на українських телеканалах та через інтернет.

На офіційному сайті КМДА також не було повідомлень про заборону. Пошук за запитом "богослужіння" на час проведення цієї перевірки фактів видав одне повідомлення щодо Пасхи 2023 року. Це повідомлення повторювало зміст допису в Telegram, відрізняючись лише додатковими деталями, зокрема, воно містило посилання на автора звернення - заступницю голови КМДА Ганну Старостенко.

easter_kmda.jpg

(Джерело: скрsншот сайту kyivcity.gov.ua, зроблений 13 квітня 2023 року о ‏‎23:00:22 UTC)

У відповідь на запитання Lead Stories про те, чи ухвалила КМДА рішення про заборону богослужінь на Великдень у 2023 році, прес-служба КМДА 14 квітня 2023 року надіслала електронною поштою посилання на повідомлення Ганни Старостенко. Більше інформації не надали.

Рекомендації Київської міської державної адміністрації адресувалися усім вірянам і церквам, без уточнення конфесій. Окрім Української православної церкви, яка є структурною одиницею Російської православної церкви, з великих церков 16 квітня 2023 року Пасху відзначає Українська православна церква і Українська греко-католицька церква. Пасхальна літургія традиційно розпочинається опівночі.

Київська міська військова адміністрація ще 5 квітня 2023 року повідомила у Telegram із посиланням на свого начальника Сергія Попка, що на Великдень комендантська година не скасовуватиметься і триватиме у Києві з 00:00 до 05:00. Під час комендантської години забороняється перебування на вулицях та у громадських місцях.

13 квітня 2023 року Київська міська військова адміністрація опублікувала у своєму телеграмі додаткові роз'яснення, пояснивши, що заборона не стосується випадків, коли людина прийшла до храму до настання комендантської години і залишилась там до її закінчення:

Комендантська година триватиме як завжди з 00.00 до 05.00. Проте, запроваджена комендантська година не унеможливлює проведення нічного богослужіння у церквах. Віряни, які прийшли на службу до початку комендантської години, можуть залишатися в храмі на всю ніч, до завершення комендантської години.


2022 року Міністерство культури та інформаційної політики також рекомендувало вірянам приєднуватися до великодніх служб онлайн у зв'язку з дією комендантської години. (Церковні служби в деяких київських храмах проходять переважно або виключно онлайн ще з 2020 року, коли був впроваджений карантин через епідемію COVID-19.)

За інформацією інтернет-видання chas.news, опублікованою в матеріалі "Великдень 2023: Розклад богослужінь у різних містах України" від 14 квітня 2023 року, щонайменше два храми у Києві планують провести великодню літургію на 16 квітня 2023 року під час комендантської години.

Один з них - Свято-Іллінський храм, в якому 16 квітня відбудеться Пасхальне богослужіння УПЦ, повідомляється на сторінці храму у Facebook.

easter_ilyinska.png

(Джерело: скріншот сайту facebook.com, зроблений 14 квітня 2023 року о 13:15:20 UTC)

У переписці через повідомлення на сторінці 14 квітня 2023 року священник Ілля (Ілля Дуда), клірик Свято-Іллінської церкви повідомив Lead Stories, що під час комендантської години територія храму буде закрита для входу і виходу, але віряни, які потраплять до настання комендантської години, зможуть залишитись там на час проведення літургії:

Так. Можна залишитись.


Повідомлення про проведеня нічного богослужіння 16 квітня 2023 року із застереженнями щодо комендантської години можна побачити також на сторінці Храмового комплексу Різдва Христового УПЦ і на сайті Володимирського кафедрального собору патріарха розформованої УПЦ (Київського патріархату) Філарета.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion