Перевірка факту: Поліція у Чернівецькій області НЕ затримувала священника Української православної церкви за сповідування його віри

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Поліція у Чернівецькій області НЕ затримувала священника Української православної церкви за сповідування його віри Перехід до ПЦУ

Чи є відео, на якому видно, що українські правоохоронці силою затримали священника Української православної церкви в Чернівецькій області "під час богослужіння" в його храмі? Ні, це неправда: відео подій, що сталися в селі Бабин Чернівецької області 22 березня 2023 року, вирване з контексту. Поліція Чернівецької області повідомила Lead Stories, що не затримувала священника. Lead Stories не вдалося знайти жодних публічних записів про таке затримання. На інших відеозаписах протистояння через рішення парафіян перейти до Православної церкви України також не видно, щоб поліція затримувала священника.

Твердження з'явилося в статті російського видання "Комсомольская правда" (архів тут), опублікованій 24 березня 2023 року із заголовком "Полиция Украины задержала православного священника во время богослужения" ("Поліція України затримала православного священника під час богослужіння" - переклад Lead Stories).

У підзаголовку статті повідомлялося (переклад Lead Stories):

Затримання сталося в Чернівецькій області

Так виглядала стаття на час написання цієї перевірки фактів:

Untitled-5.png

(Джерело: скріншот з сайту kp.ru, зроблений 5 квітня 2023 року о 20:24:47 UTC)

Схоже твердження з'явилося у англомовному твіті (архів тут) 24 березня 2023 року, де говорилося (переклад Lead Stories):

Отже, в Україні православних священників арештовують за сповідування їхньої віри.

Чому Захід підтримує цю гівнокраїну?
🤔

Твіт супроводжувало відео, на якому кілька людей, у тому числі в поліцейській формі, скупчуються в церкві довкола чоловіка в рясі і тримають його за руки, а він намагається викрутитися. Так виглядав твіт:

babyn_tweet.png

(Джерело: скріншот сайту twitter.com, зроблений 4 квітня 2023 року о 13:39:38 UTC)

Одночасно з твітом з'явилися інші публікації із цим відео, де стверджувалося, що поліція застосовує силу щодо священника чи вірян - наприклад, стаття "Церковный террор по-украински. Полиция силой захватывает храмы УПЦ и выгоняет прихожан" (переклад Lead Stories: "Церковний терор по-українськи. Поліція силою захоплює храми УПЦ і виганяє прихожан") від 24 березня 2023 року.

Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ 23 березня 2023 року.у своєму фейсбуці також опубліковала це відео, стверджуючи у текстівці, що поліцейські "тягали" настоятеля храму. Про причини "тягання" не повідомлялося:

22 березня представники поліції прийшли на парафію на честь Вознесіння Господнього села Бабин Кельменецького благочиння та почали тягати настоятеля храму, благочинного Кельменцького округу, митрофорного протоієрея Іоанна Процюка у богослужбовому облаченні по храму. Один з поліцейських, який тягнув священника, кричав йому: «Припиніть вчиняти правопорушення!»

Єпархія, однак, не заявила, що поліція затримала священника.

У відділі комунікації Національної поліції в Чернівецькій області на запит Lead Stories відповіли електронною поштою 4 квітня 2023 року:

Інформація про те, що в Чернівецькій області поліція нібито заарештувала священника "за його віру", не відповідає дійсності.

Також у прес-службі зауважили, що в ході індиденту поліція нікого не затримувала, а до церкви вона приїхала на виклик релігійної громади села:

До Дністровського відділу поліції надійшло звернення релігійної громади с. Бабин щодо забезпечення публічної безпеки біля церкви.
З метою недопущення протистоянь на релігійному ґрунті співробітники поліції забезпечували громадський правопорядок. Правопорушень правоохоронці не допустили.

Звернень чи скарг щодо вчинення протиправних дій стосовно громадян до поліції не надходило. Зазначимо також, що священника поліцейські не затримували.

На сайті Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області немає повідомлень про затримання священників:

Untitled-6.png

(Джерело: скріншот сайту cv.npu.gov.ua, зроблений 5 квітня 2023 року о 22:23:29 UTC)

На сайті Чернівецької обласної прокуратури немає повідомлень про початок досудового слідства щодо священника починаючи з 22 березня 2023 року до часу написання цього матеріалу.

У місцевій чернівецькій пресі опубліковані відео і дописи, які описують контекст подій 22 березня 2023 року в церкві села Бабин. У статті від 24 березня 2023 року видання "Молодий буковинець" повідомило, що учасники релігійної громади села відвідали церкву, щоб надати документи з результатами голосування про перехід до Православної церкви України, незалежної від Москви.

На відео, опублікованому в YouTube-акаунті "Молодого буковинця", видно, що священник намагається дотягнутися до чоловіка в чорній рясі, а поліцейські та інші люди довкола намагаються цьому завадити.

babyn_3.png

(Джерело: скріншоти сайту youtube.com, зроблені 3 квітня 2023 року о 20:34:21, 20:41:16, 20:43:46 UTC; колаж Lead Stories)

За словами Оксани Лехняк, однієї з ініціаторів переходу парафії до ПЦУ, яка була присутня в церкві, священник "намагався виштовхати людей", коли вони увійшли до храму, і "тоді поліція відтіснила його вбік".

У переписці з автором Lead Stories у Facebook Messenger 4 квітня 2023 року Лехняк сказала, що відео, розповсюджене Чернівецько-Буковинською єпархією УПЦ, вирване "з контексту."

На доказ звинувачення священика УПЦ в агресії як причини його стримування поліцією Лехняк вказала Lead Stories на два відео, якими вона поділилася на своїй сторінці у Facebook 24 березня 2023 року. На одному з них видно, як священник штовхає літнього чоловіка, на другому - як він бореться з чоловіком у синій куртці.

babyn_pipivan1.png

(Джерело: скріншот сайту facebook.com, зроблений 4 квітня 2023 року о ‏‎20:49:37 UTC)

babyn_pipivan2.png

(Джерело: скріншот сайту facebook.com, зроблений 4 квітня 2023 року о ‏‎20:50:25 UTC)

Lead Stories не змогли зв'язатися зі священником для отримання коментарів.

Інцидент у селі Бабин стався на тлі спроб влади
виселити Українську православну церкву (Московського патріархату) з Києво-Печерської лаври, яка належить державі. 1 квітня 2023 року українські силові структури арештували намісника Києво-Печерської лаври Павла за підозрою у розпалюванні релігійної ворожнечі, виправдовуванні і запереченні збройної агресії Росії проти України.
Він відкидає звинувачення.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion