Перевірка факту: Зображення "арештованого" Путіна НЕ є справжніми

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Зображення "арештованого" Путіна НЕ є справжніми Згенеровані ШІ

Чи показують вірусні зображення російського президента Володимира Путіна, що він справді був заарештований? Ні, це неправда: "фотографії" були створені програмою на базі штучного інтелекту, і на час написання цього матеріалу Путін не перебував під арештом, незважаючи на ордер, виданий Міжнародним кримінальним судом.

Твердження з'явилося у пості, опублікованому у Facebook 26 березня 2023 року. Він містив відео із назвою:

Putin has been arrested

Переклад Lead Stories:

Путіна заарештовано

Так виглядав пост на час написання цього матеріалу:

Untitled-1.png

(Джерело: скріншот сайту Facebook, зроблений 28 березня 2023 року о 14:40:23 UTC)

Відео містило дві "фотографії":

Screen Shot 2023-03-28 at 11.41.33 AM.png

(Джерело: скомпоновані Lead Stories скріншоти сайту Facebook, зроблені 28 березня 2023 року о 14:39:34 UTC і о 14:39:57 2023 UTC)

Зображення також з'явилися на YouTube і в Twitter, включно з однією відповіддю на твіт акаунту російського посольства у Великобританії. Одна з публікацій у соціальних мережах містила конкретне посилання на штучне походження зображень, стверджуючи російською мовою: "Нейросеть кросивое рисует" (що можна перекласти як "Нейронна мережа малює красиві речі"):

Screen Shot 2023-03-28 at 12.00.22 PM.png

(Джерело: скріншот з Twitter, зроблений 28 березня 2023 року о 16:00:22 UTC)

("Нейронна мережа" є відсилкою до машинного навчання, змодельованого за зразком людського мозку.)

Того ж дня інший акаунт поширив ті ж "фотографії" у Telegram, прямо заявляючи, що вони були штучно створені алгоритмами.

Хвиля згенерованих штучним інтелектом фотографій із нібито зображенням російського президента у наручниках, у суді або в тюремній камері з'явилася після видачі Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт Путіна 17 березня 2023 року. Проте Путін не був заарештований на час написання цього матеріалу, і дехто сумнівається, що це можливо в найближчому майбутньому.

Одна з серій таких зображень Путіна - у помаранчевому тюремному комбінезоні - вперше з'явилася в популярному треді засновника Bellingcat Еліота Хіггінса, який тестував можливості Midjourney, програми на основі штучного інтелекту. Midjourney створює зображення у відповідь на підказки зі словом "уяви", надіслані чат-боту користувачами.

Ця ж програма відповідальна за фейкові зображення арешту колишнього президента США Дональда Трампа і Папи Франциска у білому пуховику.

Midjourney має список заборонених слів, до якого входять Гітлер, "всі імена порнозірок" і "президент Сі". На момент написання цієї статті було незрозуміло, чи розширили список, додавши до нього Папу Римського Франциска, Трампа чи Путіна.

24 березня 2023 року двомовне російсько- та англомовне незалежне новинне видання Meduza, що базується в Ризі, Латвія, повідомило, що, хоча слова "arrested" і "prison" ("заарештований" і "в'язниця"), як видається, також були заборонені, обмеження можна було легко обійти, якщо користувачі замість них вводили синонім "prison" - "jail".

На момент написання цієї статті Midjourney відмовився створювати будь-які зображення, навіяні запитом "уяви Росію без Путіна".

Ця стаття є перекладом статті Lead Stories від 28 березня 2023 року Fact Check: Images Of 'Arrested' Putin Are NOT Authentic.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion