Перевірка факту: Російські "Кинжали" НЕ знищили тіньовий генштаб НАТО в Україні - такого штабу не існувало

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Російські "Кинжали" НЕ знищили тіньовий генштаб НАТО в Україні - такого штабу не існувало Голослівно

Чи знищила Росія під час масованої гіперзвукової ракетної атаки 9 березня 2023 року "тіньовий генштаб НАТО" в Україні, вбивши "американських офіцерів, які в незалежній керували ЗСУ"? Ні, це неправда: прес-служба НАТО в коментарі Lead Stories заперечила існування такого штабу. Автори твердження не надають жодного доказу на підтвердження своїх слів, не називають конкретних джерел інформації і не вказують місце події. У своїх офіційних повідомленнях про атаку 9 березня 2023 року Міністерство оборони Росії не заявляло, що знищило "тіньовий генштаб НАТО".

Твердження з'явилося в пості, опублікованому 14 березня 2023 року на Facebook-сторінці "РОССИЯ ВПЕРЕД!".

Пост починався так: «РАКЕТНЫЙ УДАР ВОЗМЕЗДИЯ ПО УКРАИНЕ ДОСТИГ ПОСТАВЛЕННЫХ ЦЕЛЕЙ. Вооружённые силы России нанесли очередной массированный ракетный удар 9 марта 2023 года по инфраструктуре Украины. Российские "Кинжалы" уничтожили "теневой Генштаб НАТО" в Украине, в результате погибли американские офицеры, которые в незалежной управляли ВСУ. Киев лишился большой части офицерского состава, в том числе приехавшего из США».

Переклад Lead Stories:

РАКЕТНИЙ УДАР ПОМСТИ ПО УКРАЇНІ ДОСЯГ ПОСТАВЛЕНИХ ЦІЛЕЙ.

Збройні сили Росії завдали чергового масованого ракетного удару 9 березня 2023 року по інфраструктурі України. Російські "Кинжали" знищили "тіньовий Генштаб НАТО" в Україні, унаслідок чого загинули американські офіцери, які в незалежній керували ЗСУ. Київ втратив велику частину офіцерського складу, в тому числі того, що приїхав зі США.

Так виглядав пост на час написання цього матеріалу:

NATO_post.png

(Джерело: скріншот сайту facebook.com, зроблений 15 березня 2023 року о 16:09:25 UTC)

Автор не написав, у якому місті України було нібито знищено "тіньовий генштаб НАТО". Він не надав ніяких фото-, відеопідтверджень чи будь-яких інших доказів влучання, не озвучив джерело інформації.

Прес-офіцер НАТО Реанна Джонс-Буталеб у коментарі Lead Stories електронною поштою 15 березня 2023 року спростувала твердження про ураження штабу НАТО в Україні (переклад Lead Stories):

Звичайно, це неправдиве твердження. В Україні немає військ НАТО.

За даними командування Повітряних сил ЗСУ, опублікованими у соцмережі Facebook, 9 березня 2023 року Росія випустила по Україні 81 ракету і 4 ударних дрони Shahed-136/131. Український прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у своєму телеграмі, що основний удар прийшовся на енергетичну інфраструктуру.

Пошук у Google за запитом "генштаб НАТО в Україні" на час написання цього матеріалу не видавав релевантних результатів.

NATO_google.jpg

(Джерело: скріншот сайту google.com, зроблений 16 березня 2023 року о ‏‎21:16:44 UTC)

Запит російською мовою - "генштаб НАТО на Украине" - підтягнув декілька свіжих публікацій з російських видань, які повторювали написане у досліджуваному пості і так само не містили доказів, проте деякі з них містили вказівки на походження інформації. Так, сайт bloqnot.ru послався на неназвані "джерела американських ЗМІ в Україні". Видання pravda.ru вказало джерелом сайт warfiles.ru, публікація warfiles.ru переадресовувала на допис військового блогера Олександра Ситникова на сайті svpressa.ru, а Ситников написав про "джерела, що вхожі до політичних залаштунків бандерштату" і про "чутки, що гуляють в укрнеті".

Офіційні повідомлення російських державних установ про ракетну атаку 9 березня 2023 року не містили інформації про нібито знищення штабу НАТО в Україні. У повідомленні російського міністерства оборони, опублікованому 9 березня 2023 року в Telegram, про цілі "Кинжалів" сказано лише таке: "Высокоточным оружием большой дальности воздушного, морского и наземного базирования, в том числе гиперзвуковым ракетным комплексом «Кинжал», поражены ключевые элементы военной инфраструктуры Украины, предприятия оборонно-промышленного комплекса, а также обеспечивающие их объекты энергетики". Переклад Lead Stories:

Високоточною зброєю великої дальності повітряного, морського і наземного базування, зокрема гіперзвуковим ракетним комплексом "Кинжал", вражено ключові елементи військової інфраструктури України, підприємства оборонно-промислового комплексу, а також об'єкти енергетики, які їх забезпечують.

Віддзеркалюючи наративи Кремля про те, що в Україні Росія воює з НАТО, проросійські користувачі соцмереж і медіа регулярно заявляють про ліквідацію російськими військовими сил НАТО в Україні. Деякі з таких заяв Lead Stories уже спростовував: про бази НАТО в Сєвєродонецьку, про базу НАТО в Очакові, про плани НАТО розпочати в Україні війну проти Росії.

Lead Stories надіслав запит посольству США в Україні та Пентагону стосовно тверджень про вбивство американських офіцерів під час ракетної атаки 9 березня 2023 року. Ми оновимо матеріал, якщо такий коментар надійде.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

-Уляна Малашенко зробила репортаж для цієї перевірки фактів.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion