Перевірка факту: Відео НЕ зображає втечу українських солдатів з Бахмута у березні 2023 року - Не те місце, не той час

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Відео НЕ зображає втечу українських солдатів з Бахмута у березні 2023 року - Не те місце, не той час Давніші події

Чи показує російськомовне відео в соціальних мережах сімох "солдатів Зеленського", які тікають з Бахмута, описаного як "пекло", у березні 2023 року? Ні, це неправда: таке відео було опубліковане ще 4 лютого 2023 року в Telegram. Місце зйомки, встановлене Lead Stories, розташоване за сім кілометрів на північ від Бахмута - у селі Парасковіївка. Росіяни зайняли його у середині лютого 2023 року.

Твердження з'явилося у відео (архів тут), опублікованому в TikTok 3 березня 2023 року. У текстовій заливці на відео було написано:

Срочно!
Солдаты Зеленского убегают из Бахмута

Там ад

Переклад Lead Stories: "Терміново! Солдати Зеленського тікають з Бахмута. Там пекло".

Так виглядав пост із відео на час написання цієї перевірки фактів:

Paraskovi]ivka_cover1.png

(Джерело: скріншот сайту tiktok.com, зроблений 16 березня 2023 року о 13:46:49 UTC)

Відео тривалістю 51 секунд починається з чоловічого голосу, який говорить російською мовою:

Вышли мы из этого ада, Бахмут, Бахмут, горит весь. Мы еле вышли группами мелкими, наше начальство на нас хуй забило, говорю как есть. Пацанов потеряли сегодня... за пол часа четыре трехсотых, два двухсотых. Бахмут. Вот все, кто остался. Группка. Уходим отсюда. Ад, там просто ад.

Переклад Lead Stories:

Вийшли ми з цього пекла, Бахмут, Бахмут, горить увесь. Ми ледве вийшли дрібними групами, наше начальство на нас хуй забило, кажу як є. Пацанів втратили... за півгодини чотири трьохсотих, два двохсотих. Бахмут. Ось усі, хто залишився. Групка. Йдемо звідси. Пекло, там просто пекло.

Чоловік, який, очевидно, знімав відео на мобільний телефон, показує шістьох осіб у військовій формі які йдуть попереду нього по безлюдному шосе. Форму солдатів неможливо ідентифікувати.

На відео лише коротко, з 0:43 до 0:49, видно обличчя того, хто говорить, та частину його уніформи.

На військовому у відео немає кольорової нарукавної пов'язки, яку зазвичай чіпляють солдати на лінії фронту, щоб відрізнити своїх від чужих. Але є клаптик зеленого скотчу на бронежелеті. Зелені пов'язки носять військовослужбовці прикордонних військ українських збройних сил. Державна прикордонна служба взимку 2023 року неодноразово повідомляла (тут, тут, тут), що прикордонники захищають позиції поблизу Бахмута. Lead Stories надіслали Державній прикордонній службі запит із проханням прокоментувати відео. Ми оновимо матеріал у разі надходження відповіді.

На відео видно вотермарк: t.me/vorposte. Це російський канал "Форпост" у Telegram. Оригінальне відео з вотермарком t.me/vorposte було опубліковане в цьому каналі 4 лютого 2023 року, без текстової заливки (архів тут). У текстовій частині посту автор припускає, що українська армія виводить деякі групи військових з Бахмута, і наводить це відео як доказ, не повідомляючи, звідки він його перепублікував чи за яких обставин воно потрапило до його рук. Відео не має жодних інших водяних знаків або знаків, що вказують на його походження.

Використовуючи Google Maps, Lead Stories ідентифікував місце зйомки, спираючись на кадри відео. Це перехрестя траси М 03 і дороги в селищі Парасковіївка на північ від Бахмута.

Paraskovijivka_dot.jpg

(Джерело: скріншот сайту google.com/maps, зроблений 15 лютого 2023 року о 16:35:52 UTC, з доданою у графічному редакторі позначкою)

Знімок в Google Maps виглядає значно більш зеленим, тому що він зроблений влітку. За даними сервісу Google Earth, який використовує ті ж супутникові знімки, що й Google Maps, дата зйомки цієї місцевості - 26.08.2021.

Ідентифікація місця

На відео добре видно дорогу, якою йдуть люди у формі. Незважаючи на забрудненість дорожного полотна, інші елементи (відбійники, дорожні знаки, дренажна конструкція) шляхопроводу виглядають новими. Пошук у Google показує, що в 2018 - 2020 роках у Донецькій області серед інших ремонтували трасу М 03 Київ - Харків - кпп Довжанський, яка проходить в 4 км від центру Бахмута.

На відео видно міст над дорогою, який не має видимих з'їздів на цю дорогу. Так пролягають залізничні мости. Траса М 03 перетинається із залізницею неподалік Парасковіївки. Саме біля цього перетину в Google Maps видно петляве перехрестя, ідентичне місцині у відео.

Остаточну ідентифікацію ми провели за такими ознаками:

Міст. На супутниковому знімку з Google Maps видно світлі бетонні опори туннелю під залізницею, які можна помітити й на відео. Червоною стрілкою тут і далі показано напрямок, з якого камера знімає це місце у відео.

Paraskovijivka_1brige_1.jpg

(Джерело: скріншоти з сайтів tiktok.com і google.com/maps , колаж Lead Stories)

Водопропускний отвір. У кадр декілька разів потрапляє дренажна конструкція. На знімку в Google Maps також така є - під дорогою, яка є вулицею 8 березня у Парасковіївці.

Paraskovijivka_2hidro.jpg

(Джерело: скріншоти з сайтів tiktok.com і google.com/maps, колаж Lead Stories)

Дерево. Неподалік дренажної конструкції, за дорогою височить дерево. На карті у відповідному місці також видно дерево, яке відкидає тінь.

Paraskovijivka_3tree.jpg

(Джерело: скріншоти з сайтів tiktok.com і google.com/maps, колаж Lead Stories)

Лісопосадка і споруда перед мостом. Неподалік залізничного мосту на відео можна побачити лісопосадку і невелику споруду на її фоні. На супутниковому зображенні в Google Maps є відповідний лісок і відповідна споруда.

Paraskovijivka_4forest.jpg

(Джерело: скріншоти з сайтів tiktok.com і google.com/maps, колаж Lead Stories)

Кишеня. У кадр кілька разів потрапляє проліт дороги над канавою, який виглядає ширшим за інші ділянки дороги за рахунок кишені для розвороту чи зупинки машин. На знімку з космосу також видно розширення дороги.

Paraskovijivka_5pocket.jpg

(Джерело: скріншоти з сайтів tiktok.com і google.com/maps, колаж Lead Stories)

Стовпи. За кишенею у відео височать два стовпи. У відповідному місці супутникового знімку їх також помітно за рахунок тіней.

Paraskovijivka_6pillars.jpg

(Джерело: скріншоти з сайтів tiktok.com і google.com/maps, колаж Lead Stories)

Зупинка. На відео помітно транспортну зупинку - є вона і на супутниковому знімку, на перехресті (для збільшення зображення натисніть на нього).

Paraskovijivka_7busstop.jpg

(Джерело: скріншоти з сайтів tiktok.com і google.com/maps, колаж Lead Stories)

На зображенні нижче показане розташування всіх перелічених елементів. Білою стрілкою показаний напрямок руху людей у відео:

Paraskovi]ivka.png

(Джерело: скріншот з сайту google.com/maps, зроблений ‏‎15 лютого 2023 року о 16:36:11 UTC; додані у графічному редакторі елементи )

Коли військовий говорить про пекло і показує, звідки він вийшов, то спрямовує камеру у бік залізничного мосту і лівіше від нього. Судячи з карти Google, відносно перехрестя це північний схід, де розташовані селища Парасковіївка і Красна Гора. Бахмут розташований в іншому напрямку - на південь.

Парасковіївка фігурувала у зведеннях Генштабу ЗСУ і місцевих медіа як одне з тих місць, де в січні й лютому 2023 року йшли запеклі бої. 4 лютого 2023 року - того дня, коли оригінальне відео було опубліковане в Telegram-каналі "Форпост" - тут відбувався черговий наступ російських збройних формувань, як випливає з карти некомерційного аналітичного проєкту deepstatemap.live, який візуалізує лінії фронту.

Проєкт deepstatemap.live не розкриває свої джерела і своїх авторів, посилаючись на міркування безпеки, але його представники повідомили в інтерв'ю виданню "АрміяInform" (належить Міноборони) 22 червня 2022 року, що "інформація на мапі про звільнення населених пунктів не подається без підтверджень зведень Генерального штабу Збройних Сил України".

Ця місцевість була окупована росіянами протягом середини лютого 2023 року, за даними deepstatemap.live.

На скріншотах deepstatemap.live нижче показано, як змінилася за день відстань від імовірного місця зйомки відео до позицій російських сил: з 1,3 км 4 лютого до 0,6 км 5 лютого 2023 року. Приблизна відстань відеооператора від цих ліній фронту показана двома колами з чорною облямівкою.

Paraskovi]ivka_deedstate_combine.png

(Джерело: скріншоти сайту deepstatemap.live, зроблені 18 березня 2023 року о ‏‎14:52:23 і о ‏‎14:50:55 UTC відповідно; додані у графічному редакторі дати)

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion