Перевірка факту: Танк Leopard 2 НЕ був захоплений "вагнерівцями" в Бахмуті 1 березня 2023 року

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Танк Leopard 2 НЕ був захоплений "вагнерівцями" в Бахмуті 1 березня 2023 року Старе фото

Чи захопили учасники російського військового формування "Вагнер" вироблений у Німеччині танк Leopard 2 в Бахмуті 1 березня 2023 року? Ні, це неправда: знімок, який нібито є фотодоказом цієї події, неодноразово публікували в інтернеті щонайменше з 2006 року. На більш ранніх версіях зображення видно танк, схожий на Leopard 1, а не Leopard 2, і там немає прапору РФ.

Твердження з'явилося у відео користувача TikTok, опублікованому 2 березня 2023 року. Відео складалося з одного кадру, на якому було написано (орфографію оригіналу збережено):

Сегодня 1.03.23г. в Бахмуте вагнеровцами захвачен танк Leopard 2 с полным БК.

Переклад Lead Stories: "Сьогодні, 1.03.23 р., в Бахмуті вагнерівцями захоплено танк Leopard 2 з повним БК [боєкомплектом]".

Так виглядав пост на час написання цього матеріалу:

Leopard_tiktok_large.jpg

(Джерело: скріншот сайту tiktok.com, зроблений 8 березня 2023 року о 20:47:54 UTC)

Відео містило фотографію танка, який загруз у болоті.

Сервіс пошуку зображень TinEye показує, що оригінальна версія цієї фотографії - без російького прапору і напису -- була опублікована в інтернеті багато разів починаючи щонайменше з 2008 року:

Leopard_tineye.jpg

(Джерело: скріншот сайту tineye.com, зроблений 8 березня 2023 року о 21:05:26 UTC)

Пошук в Google Lens за фотографію, знайденою через TinEye, видає ще давніші публікації, зокрема, добірку фотографій із заголовком "танки грязи не боятся???" ("танки бруду не бояться???" - переклад Lead Stories) з сайту bigmir.net, датовану 9 грудня 2006 року. Добірка не містила посилань на першоджерела зображень.

Leopard_bigmir.jpg

(Джерело: скріншот сайту prikol.bigmir.net, зроблений 9 березня 2023 року о 12:48:44 UTC)

Фотографія не відповідає твердженню, що міститься в аналізованому відео. Зокрема, ландшафт на фото не вказує на те, що в цьому районі ведуться бойові дії. Російський наступ на Бахмут триває з літа 2022 року, місто потопає в уламках, але на цьому фото немає воронок від снарядів, пожеж, зламаних дерев чи будь-яких інших ознак того, що це поле бою.

У написі сказано, що танк захопили "вагнерівці", однак біля танка видно постать в одязі, який не схожий на російську військову форму і військовий одяг взагалі: темна тканина, широкі прямі штани. В одязі чоловіка немає нічого, що могло б чітко ідентифікувати його як людину, що воює на боці Росії у 2023 році: на ньому немає стандартної форми (для "Вагнера" або російської армії) і немає характерних нарукавних пов'язок.

Танк на фото з TikTok візуально схожий на Leopard 1, а не на Leopard 2. Він має елементи, характерні для Leopard 1: на корпусі збоку є горизонтальні планки (обведено червоним кольором на колажі нижче), а на башті спереду є виступ (обведено жовтим). Для ілюстрації зовнішнього вигляду Leopard 1 ми взяли фотографію, яку можна завантажити з сайту виробника, KMW.

leopard_compare4.png

(Джерело: колаж Lead Stories зі скріншотів сайтів tiktok.com та kmweg.com, зроблених 8 березня 2023 року о 21:05:26 UTC і 10 березня 2023 року о 21:45:00 UTC відповідно)

Leopard 2 - новіша модифікація танку - таких елементів не має, згідно з даними некомерційного довідкового сайту "Український мілітарний центр".

Lead Stories зв'язався з виробником танка Leopard 2, німецькою компанією KMW, з проханням прокоментувати опубліковане зображення. Якщо ми отримаємо відповідь, ми оновимо цей матеріал відповідним чином.

24 лютого 2023 року міністр оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що в Україну з Польщі прибули перші танки Leopard, написало того ж дня польське видання Wydarzenia. Після цого російські медіа і канали в соцмережах почали заявляти про підбиття чи захоплення танків Leopard військами РФ. Фактчекінгова організація Stopfake 1 березня 2023 року встановила неправдивість одного з таких тверджень.

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion