Перевірка факту: Джо Байден НЕ заявив, що змушений забрати виділені Україні гроші через небачені морози

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Джо Байден НЕ заявив, що змушений забрати виділені Україні гроші через небачені морози Не рекорд

Чи заявив президент США Джо Байден, що змушений забрати виділені Україні гроші через необхідність купувати паливо для підготовки до небувалих морозів, що насувалися на Канаду та північ США наприкінці грудня 2022 року? Ні, це неправда: 29 грудня Байден підписав закон про бюджет, яким передбачено майже $45 млрд на нову допомогу Україні. Ні на сайті Білого дому, ні в американських ЗМІ немає заяви, що Байден розглядав можливість вилучення грошей на оплату палива для підготовки до морозів. Зимовий шторм Елліот, що переріс у бомбовий циклон, приніс до Північної Америки сильні морози і крижаний вітер, але він тривав менше тижня і загалом не став чимось настільки небаченим, що потребувало б перекроювання державного бюджету США для закупівлі додаткового обсягу енергоносіїв.

Твердження з'явилося 24 грудня в твіті (архів тут), що починався словами: "Джо Байден заявил, что вынужден забрать выделенные Украине деньги из-за невиданных ранее морозов, которые надвигаются на Канаду и север США". Переклад Lead Stories:

Джо Байден заявив, що змушений забрати виділені Україні гроші через небачені раніше морози, що насуваються на Канаду та північ США.

Текст твіту продовжувався так: "Запасов топлива не хватит даже если распечатать все резервные хранилища, придётся закупать - подвёл итог президент США" (пунктуацію оригіналу збережено). Переклад Lead Stories:

Запасів палива не вистачить навіть якщо розпечатати всі резервні сховища, доведеться закуповувати - підсумував президент США

Так виглядав цей твіт на момент написання цього матеріалу:

frost.jpg

(Джерело: cкріншот сайту twitter.com, зроблений 13 січня 2023 року о 13:50:18 UTC)

Твіт не містив треду з посиланнями на джерела чи скріншотами документів, які могли б підтвердити твердження.

На сайті Білого дому наприкінці грудня та в січні на час написання матеріалу не було заяв, які говорять про відкликання президентом США коштів, призначених для України. Було звернення від 22 грудня щодо складних погодних умов, до яких Джо Байден попросив поставитися "дуже серйозно", але про Україну в тому зверненні не йшлося, як і про будь-які зміни в державному бюджеті країни для закупівлі додаткового обсягу енергоносіїв.

Пошук у Google за запитом "Joe Biden announced that he has to withdraw the funds designated for Ukraine", для збільшення точності видачі обмежений періодом 1-25 грудня 2022 року, на момент написання цього матеріалу не видавав підходящих результатів. Варіації пошукового запиту ("allocated" замість "designated," "money" замість "funds," зняття обмежень по датах, зміна IP-адреси за допомогою VPN) принципово не змінили картину.

frost _google.jpg

(Джерело: cкріншот сайту google.com, зроблений 13 січня 2023 року о 15:22:57 UTC)

З 13 сторінок видачі Google на момент написання цієї статті лише один результат - стаття від 22 грудня 2022 року з AP - містив у заголовку вислів, який може означати "утримувати зачиненим", "блокувати", "заморожувати", але також, залежно від контексту, може бути перекладений як "забезпечувати": "With House shifting, Senate locks in Ukraine funds" ("Зі змінами в Палаті представників Сенат забезпечує фінансування України" - переклад Lead Stories). У статті йдеться не про блокування, а саме про забезпечування, виділення коштів. "Україна отримає 44,9 мільярда доларів допомоги в рамках величезних державних витрат у розмірі 1,7 трильйона доларів. Законопроект, ухвалений Сенатом 68 голосами проти 29, тепер йде до Палати представників для остаточного голосування, перш ніж його можна буде надіслати президенту Джо Байдену для підписання", - написано в статті.

Палата представників ухвалила законопроект 23 грудня 2022 року. Президент Байден підписав його як закон 29 грудня 2022 року.

Напередодні Різдва потужний зимовий шторм приніс до Канади і США сильний мороз, вітер та снігопади. Він переріс у так званий бомбовий циклон. Проте незважаючи на великі проблеми і десятки смертей, що спричинила негода, вона не була чимось ніколи до цього небаченим. Відповідно до сервісу plantmaps.com, який дозволяє переглянути найнижчу і найвищу температуру, зафіксовану в певному місці, у жодному населеному пункті штату Нью-Йорк, який сильно постраждав від Елліота, не було побито рекорд температури.

Негода спричинила деякі проблеми в енергетиці США, але не критичні. У результатах пошуку Google на час написання матеріалу не було повідомлень про те, що США розпечатає свої резервні сховища палива у зв'язку з недавньою негодою. На сайті Департаменту енергетики також не було таких повідомлень.

Загалом інформація у твіті, про який йде мова, доповнює наратив російської пропаганди про Європу, що мерзне без російських енергоносіїв. Тільки в цьому випадку фігурують США. Також вона вписується в наратив про те, що Захід втомився від України в контексті російсько-української війни.

Автор твіту в розділі про себе зауважує, що він є військовим кореспондентом, а також вірусологом, експертом з нафтогазового сектору і світовим резервним валютам. Однак на момент написання матеріалу Lead Stories не вдалося знайти в російському інфопросторі кореспондента чи експерта з таким ім'ям і прізвищем (Слава Ростов, Вячеслав Ростов).

Lead Stories перевірили інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion