Перевірка Факту: Японія НЕ конкретно підтримує діяльність полку "Азов", натомість надає підтримку Україні в цілому

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: Японія НЕ конкретно підтримує діяльність полку "Азов", натомість надає підтримку Україні в цілому Перекручування

Чи правда, що Японія конкретно підтримує діяльність полку "Азов" в Україні? Ні, це неправда. Японія підтримує Україну, як державу, в цілому у війні, яку розпочала Російська Федерація вторгненням 24 лютого 2022 року. Допомога Японії Україні носить гуманітарний характер та не має адресного спрямування на жоден окремий підрозділ збройних сил України, такий, як "Азов". Виключення японською стороною "Азова" зі списків терористичних та небезпечних організацій не є підтримкою, а є лише констатацією факту, що "Азов" не відповідає критеріям такого списку, оскільки не є окремою організацією з власною ідеологією, статутом та цілями радикально-терористичного спрямування, а є складовою частиною українських збройних сил.

Повідомлення про те, що Японія підтримує та сприяє діяльності полку "Азов" в Україні з'явилося у російському виданні "ФАН Федеральное агентство новостей" 2 червня 2022 року в статті (архівовано тут) під заголовком "МИД России: Япония де-факто поддерживает деятельность националистов 'Азова' на Украине". Переклад Lead Stories: "МЗС Росії: Японія де-факто підтримує діяльність націоналістів 'Азову' в Україні".

Стаття починалася словами:

"Японские власти ввиду политических соображений по факту поддерживают 'Азов' * (в отношении участников нацбатальона в РФ возбуждены уголовные дела) на территории Украины. Соответствующие данные приведены в докладе МИД РФ 'О нарушениях прав российских граждан и соотечественников в зарубежных странах'."

Далі йшлося:

"Внешнеполитическое ведомство отметило, что после старта военной операции по защите Донбасса в Японии развилась 'беспрецедентная по своему русофобскому накалу кампания против России и ее граждан'. Согласно сведениям из доклада, это распространяется и на информационное пространство страны, и на бытовые ситуации. В апреле 2022 года японская сторона изъяла из перечня террористических организаций в национальном 'Обзоре ситуации в области международного терроризма' за 2021 год ссылку на украинский националистический батальон 'Азов'. Япония из политических соображений фактически поощряет деятельность вышеупомянутой террористической организации, что чревато новыми угрозами для жизни и безопасности граждан России, -- следует из доклада МИД РФ".

Переклад Lead Stories:

"Японська влада через політичні міркування, фактично, підтримує 'Азов'* (стосовно учасників нацбатальйону в РФ порушено кримінальні справи) на території України. Відповідні дані наведено у доповіді МЗС РФ 'Про порушення прав російських громадян та співвітчизників у зарубіжних країнах'. Зовнішньополітичне відомство зазначило, що після старту військової операції із захисту Донбасу в Японії розвинулася 'безпрецедентна за своїм русофобським розпалом кампанія проти Росії та її громадян'. Згідно з відомостями з доповіді, це поширюється і інформаційний простір країни, і побутові ситуації. У квітні 2022 року японська сторона вилучила із переліку терористичних організацій у національному 'Огляді ситуації в галузі міжнародного тероризму' за 2021 рік посилання на український націоналістичний батальйон 'Азов'. Японія з політичних міркувань фактично заохочує діяльність вищезгаданої терористичної організації, що загрожує новими загрозами для життя та безпеки громадян Росії, -- випливає з доповіді МЗС РФ."

Ось як виглядала стаття:

(Джерело: riafan.ru скріншот 8 червня 2022 року 10:11:40 UTC)

Аналогічні повідомлення з'явилися в інших ЗМІ, наприклад, тут і тут, а також у Facebook тут.

Список терористичних організацій, про виключення Азову з якого йшлося в повідомленні видання "ФАН Федеральное агентство новостей" та інших медіа, являє собою реєстр, який складає японська організація Public Security Intelligence Agency (PSIA). 8 квітня 2022 року на своєму офіційному сайті PSIA розмістила заяву про виключення полку Азов з цього реєстру під заголовком "Про видалення опису полку 'Азов' з 'Довідника з міжнародного тероризму 2021'. У заяві, зокрема йшлося:

"Ми вирішили видалити наведений вище опис з 'Довідника з міжнародного тероризму 2021' на нашому сайті, щоб запобігти розповсюдженню інформації, відмінної від наведених вище фактів."

Так виглядала заява:

(Джерело: moj.go.jp скріншот 8 червня 2022 року 12:50:02 UTC)

Факти, на які посилаються автори заяви з PSIA містяться у звіті PSIA під назвою (переклад Lead Stories) "Зростаюча загроза ультраправих радикалів та міжнародні зв'язки". Цей звіт також розміщено на офіційному сайті агентства. У ньому описуються критерії та приклади міжнародних терористичних та радикальних організацій, відповідно, експерти PSIA виключенням Азову зі списку підтверджують, що Азов не відповідає критеріям приналежності до таких організацій.

Дійсно, Азов взагалі не є окремою організацією, на має статуту та окремої ідеології, бо це окремий загін спеціального призначення «Азов» військової частини 3057 Національної гвардії України, який було створено у 2014 році під час першої агресії Росії на Донбасі, як батальйон патрульної служби міліції особливого призначення (БПСМОП) МВС на підставі рішення Міністерства внутрішніх справ України. Про формальні засади діяльності загону можна дізнатися з опису історії створення загону та його актуального підпорядкування на офіційному сайті підрозділу.

На прохання Lead Stories до прес-служби Національної гвардії України прокоментувати статус Азова, 8 червня 2022 року офіцери прес-служби телефоном надали відповідне офіційне повідомлення, яке також розміщене в публічному доступі на сайті нацгвардії .

В ньому йдеться (стилістику оригіналу збережено) :

"5 травня 2014 року у відповідь на підступне гібридне вторгнення Росії був сформований добровольчий підрозділ. Утворили його небайдужі чоловіки, переважно, родом з Приазов'я, які прагнули захистити свою Батьківщину.

11 листопада 2014 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков підписав наказ про включення азовців як військовослужбовців до складу Національної гвардії України. Наразі - це окремий загін спеціального призначення "Азов" військової частини 3057 Національної гвардії України.

У вогні важких запеклих боїв за Маріуполь, Іловайськ, Мар'їнку, Широкине кувалось справжнє бойове братерство бійців. Більше 30 героїв втратив озсп 'Азов' в операціях зі звільнення українського Донбасу у 2014-2015 роках. І довів українцям, що кожен справжній 'азовець' стоятиме на захисті Української громади і держави до свого останнього подиху. І наші полеглі у боях побратими, і подвиг захисників, які досі тримають Маріуполь непокореним - стали тому залізним доказом.

Пам'ятатимемо вічно і ніяке зло і брехня це не пересилить! Віримо, що ще стоятимемо разом в строю на захисті не лише Маріуполя!"

Офіційний сайт "Азову" також не містить жодної інформації, яка би свідчила про цей загін Національної гвардії України, як про організацію з окремою ідеологією, статутом чи власними правилами, які би відрізнялися від регламенту Національної гвардії.

Власна назва, емблема та шеврон не є ознакою окремої організації поза рамками Національної гвардії України, оскільки різні її підрозділи список яких можна знайти тут також мають окремі назви та власні емблеми-шеврони, наприклад, спеціальний підрозділ Національної гвардії "Омега".

Ось так виглядає символіка спецпідрозділу "Омега":

(Джерело: defence-ua.com скріншот 8 червня 2022 року 11:36:22 UTC)

Наратив про "Азов", як про окрему організацію з ультраправою ідеологією було створено російською пропагандою у відповідь на історію ведення бойових дій цим підрозділом. Саме він зіграв ключову роль в обороні Маріуполя у 2014 році, запобігши окупації міста та включення його до складу невизнаних республік ОРДЛО. Історію бойових дій підрозділу можна знайти тут.

Історик Олександр Алфьоров в інтерв'ю "Громадському радіо" зауважив, що закиди про нібито терористичну діяльність "Азову" - це звинувачення не самого полку, а Нацгвардії та безпосередньо держави Україна, оскільки "Азов" є частиною української Нацгвардії.

Також Алфьоров зазначив, що :

"Насправді полк 'Азов' став частиною пропаганди 'русского мира'. Він потрапив під шквальний вогонь російської пропаганди через те, що в 13 червня 2014 року звільнив Маріуполь від окупантів. Після цього почалася історія з його дискредитацією методами пропаганди."

Щодо заяв Російського МЗС та медіа про підтримку Японією діяльності полку "Азов", то ніякої окремої специфічної підтримки цього підрозділу нацгвардії, окрім виключення зі списку терористичних організацій, не надавалося. Це підтверджує посол України в Японії Сергій Корсунський у відео, розміщеному на YouTube каналі Ярослава Кучера. З початку вторгнення Російської Федерації в Україну Японія, в особі прем'єр-міністра Фуміо Кішиди, відкрито виступила на підтримку України та надає допомогу фінансового, оборонного та гуманітарного характеру державі в цілому.

Офіційне вичерпне повідомлення уряду Японії про заходи допомоги Україні, розміщене також на сайті посольства Японії в Україні, містить такі пункти:

"Надання Україні дронів, бронежилетів, сталевих касок, зимового одягу, наметів, фотоапаратів, гігієнічних та продуктових наборів, біноклів, ліхтариків, медичного обладнання тощо.

Надання Україні екстреної гуманітарної допомоги на суму 100 млн дол. США, зокрема допомога через міжнародні організації у сфері охорони здоров'я та медицини, продовольчої безпеки, захисту громадян України та сусідніх країн тощо.

Оголошено про виділення додаткових 100 млн дол. США. (З 2014 року урядом Японії надано офіційну допомогу розвитку на суму 1,87 млрд дол. США.)

Надання Україні фінансової допомоги на суму 600 млн дол. США.

Дозвіл на продовження дії картки резидента (посвідки на проживання) всім українцям в Японії, які бажають цього.

Сприяння прийому евакуйованих із України до Японії.

Надання допомоги у негрошовій формі та розгляд можливостей залучення людських ресурсів у галузі медицини та охорони здоров'я для підтримки евакуйованих, які перебувають у сусідніх країнах."

Окрім того, Японія запровадила фінансові санкції проти країни-агресора, торговельні та дипломатичні обмеження проти Росії та Білорусі.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion