Перевірка факту: Це відео НЕ показує, що в окупованих населених пунктах Донбасу починається відновлення

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Це відео НЕ показує, що в окупованих населених пунктах Донбасу починається відновлення Тільки слова

Чи показує сюжет російського "Первого канала", що в окупованих містах України почалася операція з відновлення інфраструктури? Ні, це неправда. Нічого з того, що в підводці заявлене як "нова масштабна операція" з відновлення будівель, водопостачання і електрики, у сюжеті не висвітлюється. У реальності, за повідомленнями законної влади Маріуполя, нічого цього не відбувається. Факти, які ведуча анонсувала як перші результати відновлення - видачу російських рублів і російських паспортів, переорієнтацію завода в Мелітополі з військової техніки на сільськогосподарську, прийом російського судна в порті Маріуполя для відвантаження металопрокату - не є відновленням. Епізод з вивезенням металу, за повідомленням його власника, взагалі є мародерством.

Твердження про "відновлення" міститься у відео "Первого канала", опублікованому 31 травня у Facebook. У назві відео і в текстівці посту стверджується: "В освобожденных населенных пунктах Донбасса начинается восстановление инфраструктуры" ("У звільнених населених пунктах Донбасу починається відновлення інфраструктури" - переклад Lead Stories). Ось як виглядав пост:

vidnovlennia_post1.jpg

Скріншот з сайту facebook.com, зроблений 3 червня 2022 року о 15:54 UTC

У підводці до сюжету ведуча також говорить про відновлення: "В тех городах Донбасса и Украины, куда спецоперация принесла освобождение, начинается операция новая, и ее масштабы, без преувеличения, грандиозны: восстановить дома, дороги, школы и магазины, наладить логистику, обеспечить водой и светом - задач великое множество. Но и результаты уже есть"

Переклад Lead Stories:

У тих містах Донбасу та України, куди спецоперація принесла звільнення, розпочинається операція нова, і її масштаби, без перебільшення, грандіозні: відновити будинки, дороги, школи та магазини, налагодити логістику, забезпечити водою та світлом - завдань безліч. Але й результати вже є.

Далs ведуча перелічує перші результати відновлення (переклад Lead Stories):

Жителям звільнених від націоналістів міст та сіл почали видавати матеріальну допомогу по 10 тисяч рублів. Ті, хто живе у Херсонській та Запорізькій областях, у спрощеному порядку можуть отримати російські паспорти. У Мелітополі завод, який виробляв військову техніку, знову почав випускати техніку сільськогосподарську. А в Маріуполі морський порт знову приймає судна.

Однак нічого з переліченого відновленням не є. Роздачу російських паспортів і матеріальної допомоги складно назвати якимось відновленням. Про завод у Мелітополі в сюжеті нічого немає, з інших повідомлень російських ЗМІ можна дізнатись, що його "демілітаризували": нібито зупинили лінію з виробництва комплектуючих для мінометів і при цьому нібито збільшили виробництво сільськогосподарської техніки, на яку є попит у Росії. Втім, це не відновлення, а переорієнтація на власні потреби окупантів регіону.

Інформація про відновлення роботи Маріупольського морського порту є маніпуляцією. Автор репортажу Алєксєй Іванов розповідає, що на території порту і в його акваторії знешкодили усі вибухонебезпечні об'єкти і прибрали затоплені судна. Перший суховантажник - російський РМ 3 - вже зайшов до порту, і у його трюм, розповідає Іванов, завантажили 3000 тонн металопрокату для доставки у російський Ростов-на-Дону. "Домовленість про цю доставку була узгоджена ще до спеціальної операції. У планах - відновлення зернового терміналу. Маріупольський порт стане одним з локомотивів економіки Донецької народної республіки", - додає журналіст.

Проте навіть у цьому ж сюжеті в кадрі на 15хв 07с видно, що в акваторії порту все ще є підтоплений транспорт. Директор порту Ігор Бірський у коментарі виданню "Економічна правда" повідомив, що росіяни розблокували старі, а не основні ворота порту, і розчистили максимум 3 з 18 причалів. За таких умов у порт зможуть входити лише судна річкового типу, зауважує Барський.

vidnovlennia_port.jpg

Скріншот з сайту facebook.com, зроблений 6 червня 2022 року о 16:58 UTC

За повідомленням компанії "Метінвест" Ріната Ахметова, російський суховантажник вкрав метал, що належав цій компанії і був призначений для продажу до Іспанії, Італії, Бельгії, Греції, Португалії та Туреччини. Заявивши про таке викрадення, "Метінвест" назвав дії росіян піратством. Усього на території порту знаходилося близько 200 тис. тонн металу вартістю $170 млн, повідомив директор порту, додавши, що без електропостачання відвал вантажів ускладнений, а електрики в місті немає.

Вантажопереробка в Маріупольському морському порту за 2021 рік становила 6,87 млн тонн. У порівнянні з цим, розчищення проходу для відвантаження награбованого не є відновленням діяльності порту.

Журналіст Алєксєй Іванов розповідає про декілька інших нібито відновлень у Маріуполі.

"В деяких районах є електрика". Ці слова в сюжеті ілюструються нагромадженням подовжувачів і трійників на вуличному столі. А перша ж героїня відео носить на лобі ліхтарик. Насправді на час зйомок репортажу електрики в місті не було через сильні пошкодження енергосистеми нищівними обстрілами російської армії у березні-квітні. Спроба ввімкнути електрику без капітального лагодження електричних мереж на початку травня призвела до пожеж у будинках. Телефони та іншу електроніку люди заряджають від дизельних генераторів - саме цей процес зафільмувала камера.

vidnovlennia_droty.jpg

Скріншот з сайту facebook.com, зроблений 6 червня 2022 року о 17:06 UTC

"Працює мобільний зв'язок". Українські телеком-оператори вимкнені, працює лише оператор так званої Донецької народної республіки "Фенікс". Дістати його сім-картки складно, повідомляють місцеві в Telegram-групі "Маріуполь сейчас". Їх продають або роздають в декількох місцях, а для пересування між районами міста зараз потрібно отримати перепустку на авто і пасажирів. Роумінгу з Україною чи Росією немає, оскільки цей оператор не визнаний світом.

"Відновлюють центральний водопровід". Ніяких відеодоказів ремонту водопроводу в сюжеті не надається. Одна з героїнь миє посуд надворі біля польової кухні. За повідомленням радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, водопостачання в Маріуполі виглядає так: раз на два дні можна отримати питну воду з цистерни, записавшись у спеціальну чергу. Технічну воду можна дістати з криниць або комунікаційних люків-колодязів, або також відстоявши чергу. Для відновлення водопостачання потрібно не лише полагодити водопровід, а й відновити електропостачання для запуску насосних станцій, а також відремонтувати кілометри труб каналізації. Немає достовірних повідомлень, відео- чи фотосвідчень того, що окупаційна влада проводить такі ремонти.

"Між правим і лівим берегом Кальміуса знову курсують міські автобуси". Петро Андрющенко у своєму дописі розповідає, що на маршруті працюють два автобуси - все, що вціліло під бомбардуваннями. В парку тролейбусів і трамваїв залишилось більше - сім тролейбусів, але їх, за словами Андрющенка, відбуксували в Донецьк. Що непрямо може свідчити про те, що про відновлення електропостачання і повноцінного транспортного сполучення в місті мова не йде.

"У Маріуполі скрізь чутно шум будівельної техніки". Камера показує бульдозер і процес примусового обвалу пошкодженого будинку. Відновлення житлового фонду - будівництво чи ремонт - в Маріуполі не ведеться, тільки розбір завалів, під багатьма з яких лежать тіла загиблих.

Далі в сюжеті журналіст показує на чергу людей переважно похилого віку і каже, що тут можна отримати хліб і підзарядити телефон. Потім переходить до вантажівки з екраном і повідомляє, що віднедавна у місті можна ще й подивитися новини. Зі стоп-кадру зрозуміло, що на екрані показують татуювання. Вочевидь, розповідають про татуювання українських військовослужбовців - до цієї теми кремлівські пропагандистські медіа часто звертаються як до доказу тверджень про український нацизм.

vidnovlennia_TV.jpg

Скріншот з сайту facebook.com, зроблений 6 червня 2022 року о 14:05 UTC

Між демонстрацією нібито відновлень автори сюжету вплітають наративи російської пропаганди щодо облоги Маріуполя. Сам сюжет починається з того, що журналіст показує вщент зруйнований житловий квартал і каже, що "відступаючи, бойовики підпалювали будинки і розстрілювали їх із танків", маючи на увазі українських військових. Таким чином у сюжеті перекладають провину за руйнацію міста на Україну. Проте в інтернеті немає жодного відео- чи фотодоказу того, що українські військові могли обстрілювати житлові будинки з танків. Натомість є щонайменше декілька відео, на яких це роблять росіяни (тут, тут, тут і тут). Евакуйований з Маріуполя морський піхотинець розповідає, що на 1000 снарядів, які російські війська сипали на місто у вигляді ракет, бомб і мін, українські військові могли відповісти 10-15 пострілами. Тож співвідношення зброї було таким, що Збройні сили України не могли спричинити всі ті руйнування, яких зазнало місто.

Одна з героїнь сюжету дякує росіянам за те, що її "звільнили", і каже, що раніше її нібито штрафували за розмову російською мовою. Хоча насправді Маріуполь є суцільно російськомовним містом.

"Что касается ВСУ, они прятались за нашими юбками", - стверджує жінка. Говорячи про розбір завалів, журналіст зауважує: "Особлива увага - підвалам. Саме тут нацисти утримували в заручниках місцевих мешканців". Ці заяви протирічать одна одній і не відповідають дійсності: Lead Stories вже перевіряли подібні твердження тут, тут і тут.

Репортаж Алєксєя Іванова покликаний сворити у глядача враження нормалізації життя на окупованих ("звільнених") територіях України. Втім, сюжет не надає підтвердження тезам про відновлення окупованого Маріуполя, лише показуючи у відеоряді, у якому жалюгідному становищі насправді перебувають його мешканці. У них немає доступу до благ цивілізації - водопостачання, електрики, газу, каналізації, безпечного житла, зв'язку зі світом, вивезення сміття, об'єктивної інформації, а їжу вони змушені отримувати в довгих чергах за гуманітарною допомогою.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion