Перевірка факту: Російські війська НЕ надають перевагу звільненню територій замість їх руйнування

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Російські війська НЕ надають перевагу звільненню територій замість їх руйнування Знищують

Чи керуються російські військові принципом, що вони не повинні залишити після себе випалену землю? Ні, це неправда. Росія у війні з Україною знищує цивільну інфраструктуру, перетворюючи міста на руїни і вбиваючи десятки і сотні людей щодня. Росіяни зруйнували або пошкодили до 70% будівель Чернігова і понад 90% будівель у шести містах Донецької і Луганської областей. За словами заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка, загалом за 100 днів війни окупанти зруйнували в Україні понад 350 тисяч обʼєктів.

Твердження з'явилося в сюжеті іспаномовного телеканалу teleSUR, опублікованому на YouTube 8 травня 2022 року. Сюжет мав заголовок: "Tropas rusas y prorusas priorizan liberar zonas sobre destruir", що перекладається як "Російські війська і проросійські ополченці надають перевагу звільненню над руйнуванням".

Так виглядало відео:

Сюжет поширили в російськомовному сегменті Facebook. Зокрема, тут його опублікували 19 травня з російськими субтитрами. Опис відео починався так:

"Российские войска отдают предпочтение освобождению территорий, а не их разрушению". Далі було написано: "Офицер Народной милиции ЛНР рассказывает, что в своих действиях они руководствуются принципом максимального сохранения жизней и что тактика "выжженой земли" для них неприемлема". Переклад Lead Stories:

Російські війська віддають перевагу звільненню територій, а не їх руйнації...

Офіцер Народної міліції ЛНР розповідає, що у своїх діях вони керуються принципом максимального збереження життів і що тактика "випаленої землі" для них є неприйнятною.

У самому сюжеті людина, підписана як офіцер так званої народної міліції ЛНР Андрій Морочко, говорить на камеру: "Лідери народного ополчення Луганська, а також військові Російської Федерації керуються принципом, що вони повинні залишити не випалену землю, а звільнити її. Тому нам важко досягти швидкого результату" (переклад Lead Stories).

Так виглядав пост:

telesurFB.jpg

Скріншот з сайту facebook.com, зроблений 8 червня 2022 року о 17:00 UTC

Насправді з перших днів повномасштабної війни 2022 року Росія ракетами і артилерійським вогнем знищує в Україні цивільну інфраструктуру, завдає нищівної шкоди природним екосистемам і вбиває десятки і сотні людей щодня.

За 100 днів війни площа лісових пожеж в Україні збільшилася у 45 разів - у порівнянні з попереднім роком. Дані та інфографіка з Twitter-акаунту Міністерства захисту довкілля:

FUfLha0XoAAjCCJ.jpg

За даними Постійного представництва України при ООН, станом на 4 червня 2022 року зафіксовано вже 15446 скоєних Росією злочинів агресії і воєнних злочинів. Російські солдати вбили щонайменше 261 дитину - і це не рахуючи жертв у місцях, у яких таку інформацію зібрати неможливо. Наприклад, у Маріуполі, де загальну кількість вбитих у березні-квітні людей міська рада оцінює в 22 тисячі.

У Маріуполі, за словами міського голови, станом на 27 березня було пошкоджено 2340 (90%) житлових будинків, з них 1040 (40%) зруйновано. Схожа статистика руйнувань по школах і лікарнях.

Так виглядають вулиці Маріуполя після облоги російської армії (натисніть тут, щоб переглянути відео):

47rs220410d696-2048x1365.jpg

Фото REUTERS/Alexander Ermochenko/Scanpix/LETA 10 квітня 2022 року, скріншот з сайту spektr.press

маріуполь2.jpg

Скріншот з додатку Telegram, зроблений 9 червня 2022 року о 15:28 UTC. Джерело

маріуполь.jpg

Скріншот з сайту facebook.com. Натисніть тут, щоб переглянути відео

За словами заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка, загалом за 100 днів війни окупанти зруйнували понад 350 тисяч обʼєктів в Україні.

Окрім Маріуполя, сильно постраждав Чернігів - він зруйнований на 70% - і район Північна Салтівка у Харкові. Фактично знищені ще п'ять міст: Рубіжне, Попасна, Лиман, Волноваха і Сєвєродонецьк. За словами голови Луганської обласної державної адміністрації Сергія Гайдая, у Рубіжному, де до війни проживали 60 тисяч людей, взагалі не залишилось вцілілих будівель.

На цьому відео можна побачити, яких руйнувань зазнали міста-супутники Києва Ірпінь, Гостомель, Буча.

irpin.jpg

Скріншот з сайту facebook.com, зроблений 8 червня 2022 ркоу о 20:51 UTC

Випускниця харківської школи №134 Валерія у випускній сукні на фоні знищеної російською ракетою школи:

red2.jpg

Джерело скріншоту

Режисер Олег Сєнцов, який на час написання матеріалу перебував на передовій, біля Сєвєродонецька, охарактеризував стратегію російської армії як "вогневий шторм", говорячи про велику кількість зброї і боєприпасів у росіян. "Вони випалюють землю і рухаються за нею, як пожежа, розумієте. Ти не можеш там стояти, бо ти згориш. Ти змушений відступати, поступово, з втратами, а вони просуваються. Ось така зараз у них стратегія. Так у них було в Сирії, в Чечні. Просто в перші дні вони думали, що можна колонами так вільно зайняти Україну. У них не вийшло, тому вони повертаються до старої стратегії випаленої землі", - сказав Сєнцов в інтерв'ю Deutsche Welle.

Так виглядає уражене російською артилерією поле на Донеччині на знімках Maxar:

telesurMaxar.jpg

Фото з twitter-акаунту Maxar Technologies

Абсолютна більшість пошкоджених об'єктів це цивільна інфраструктура, руйнування якої не має військової доцільності: житлові будинки, торгові центри, лікарні, школи, підприємства харчової промисловості. Наприклад, пограбувавши кондитерську фабрику в Тростянці Сумської області, що належала Mondelēz International, росіяни її спалили.

Часом Росія намагається дати пояснення знищенню цивільних об'єктів. Наприклад, вдаривши по супермаркету "Восторг" 7 червня у Харкові, Міноборони РФ заявило, що то був бронетанковий завод. А скинувши потужні бомби на лікарню і драмтеатр у Маріуполі в березні, РФ сказала, що там нібито переховувалися українські військові. Ще один популярний хід - звинуватити в обстрілі чи підпалі Україну. Наприклад, так росіяни зробили у випадку з обстріляним зерносховищем в порту Маріуполя, заявивши, що його підпалили українські військові при відступі. Але в більшості випадків РФ не дає навіть формальних чи хибних пояснень своїм діям.

Карта найбільших постраждалих та знищених промислових об'єктів України - за даними проєкту UA War Infographics:

destroyed.jpg

TeleSUR - латиноамериканський канал, що фінансується переважно урядом Венесуели з додатковим фінансуванням від урядів Куби та Нікарагуа. Саме ці три країни тривалий час підтримують Росію на міжнародній арені, зокрема, з 2014 року голосують в ООН так, як ій вигідно, щодо дій на Сході України. Тож не дивно, що опис сюжету на YouTube рясніє штампами кремлівської пропаганди: "Просування російських військ та народного ополчення проти українських військових відбувається повільніше, ніж очікувалося, через те, що українські націоналісти використовують мирних жителів як живий щит та заручників". Lead Stories уже спростовували подібне твердження.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion