Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що 70% мешканців Херсонської та Запорізької областей хочуть отримати російські паспорти

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що 70% мешканців Херсонської та Запорізької областей хочуть отримати російські паспорти Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що 70% мешканців Херсонської та Запорізької областей хочуть отримати російські паспорти Голослівно

Чи справді 70% мешканців Херсонської та Запорізької областей хочуть отримати російські паспорти? Ні, це неправда. Твердження російського депутата Віктора Водолацького не підкріплене посиланнями на джерела і протирічить результатам українських соціологічних опитувань. Проведене у травні опитування свідчить, що серед тих, хто виїхав з окупованих регіонів на підконтрольну Україні територію, проукраїнську позицію мають майже 100% людей, а серед тих, хто залишився на окупованих землях - 81%. Погано ставляться до Росії на окупованих землях 82% людей.

Твердження з'явилося 25 травня у російській пресі із посиланням на слова Віктора Водолацького, першого заступника голови комітету російського парламенту у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язках зі співвітчизниками. "70% жителей Херсонской и Запорожской областей хотят получить российские паспорта" - стверджувалося у заголовку статті видання "Комсомольская правда" (архів тут). Стаття починалася так:

Около 70% жителей Херсонской и Запорожской областей, а также часть населения Николаевской области хотят получить российские паспорта, сообщает ТАСС со ссылкой на слова первого зампредседателя комитета Государственной думы России по делам СНГ, евразийской интеграции и связям с соотечественниками Виктора Водолацкого.

Переклад Lead Stories:

Близько 70% жителів Херсонської та Запорізької областей, а також частина населення Миколаївської області хочуть отримати російські паспорти, повідомляє ТАСС із посиланням на слова першого заступника голови комітету Державної думи Росії у справах СНД, євразійської інтеграції та зв'язків із співвітчизниками Віктора Водолацького.

Новину з посиланням на повідомлення ТАСС поширили й інші видання, зокрема, gazeta.ru, bashinform.ru, vz.ru та інші. Так виглядала публікація на gazeta.ru:

70%gazetaru.jpg

Скріншот з сайту gazeta.ru, зроблений 30 травня 2022 року о 09:23 UTC

У жодному з повідомлень не вказано, на які дані спираються озвучені цифри. Не зрозуміло, хто, коли і як проводив опитування, результатом якого став висновок про 70% бажаючих отримати російський паспорт.

Українські соціологи впевнено говорять про неправдивість цієї цифри - і наводять кілька аргументів.

Цифра суперечить результатам опитувань з дотичних питань, отриманим авторитетними українськими соціологами. Опитування, проведене 19-24 травня 2022 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), показало, що 81% людей на окупованих територіях дотримуються проукраїнських позицій, 9% - проросійських. Проросійськість у даному випадку визначалася як згода чи незгода з поглядами і твердженнями про війну, розповсюджуваними Росією. Серед тих, хто проживав на нині окупованих територіях, а після 24 лютого виїхав на підконтрольну Україні територію, проукраїнську позицію мають майже 100%. За оцінками голови Херсонської обласної військової адміністрації Геннадія Лагути, станом на 24 травня 2022 року на підконтрольну Україні територію з Херсонської області виїхали 50% її населення.

На початку лютого, тобто до широкого вторгнення Росії в Україну, позитивно ставилися до Росії 34% громадян України, а у травні 2022 року по всій країні таких залишилося 2% - це дослідження КМІС, проведене 13-18 травня 2022 року. Конкретно на Півдні добре до Росії 13-18 травня ставилися 1% населення, погано - 90%, "важко сказати" - 9%. Серед тих, хто на момент опитування залишився жити на окупованій території, добре ставилися до Росії 6%, погано - 82%.

kmis1.jpgkmis2.jpg

Скріншоти з сайту www.kiis.com.ua, зроблені 31 травня 2022 року

Є великі сумніви у спроможності Росії дослідити громадську думку на окупованих територіях і отримати достовірні результати.

У телефонному коментарі Lead Stories 30 травня заступник директора КМІС Антон Грушецький зауважив, що найбільші російські організації, які проводять соцопитування - ВЦИОМ і ФОМ - тісно співпрацюють з Кремлем. Але навіть вони нічого не повідомляли про початок діяльності на окупованих територіях України. Теоретично, якісь опитування могла провести сама окупаційна влада. Але отримані нею відповіді навряд чи репрезентативні. "Можна допустити, що вони пройшлися вулицями, поговорили з людьми, і семеро з десяти сказали їм те, що вони хотіли почути. Але це не дослідження, це не репрезентативно", - вважає Антон Грушецький.

"З переляку правди не скажеш, щирість відповідей за таких обставин під сумнівом", - додає Грушецький. Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко в розмові з працівником Lead Stories 30 травня висловив аналогічну думку: "Опитування мають сенс лише у вільному суспільстві. В умовах збройної окупації небезпечну думку ніхто висловлювати не буде".

Андрій Биченко вважає, що якусь подібність зрізу суспільних настроїв окупанти все ж зробили, але результат вони отримали протилежний заявленому. Про ймовірність такого сценарію говорить рішення перенести референдум про приєднання Херсонської області до РФ на 2023 рік. Перед тим, у березні-квітні, окупаційні адміністрації планували у травні провести референдум про створення "Херсонської народної республіки", але від цієї ідеї також відмовилися. Інформацію про 70% бажаючих отримати російський паспорт соціолог називає "точно недостовірною".

29 травня в ефірі "Громадського радіо" керівник фракції "Європейська солідарність" у Херсонській обласній раді Сергій Хлань заявив, що в Херсонській області затриманих людей погрозами і силою змушують підписувати заяви на отримання російського паспорта. 25 травня президент РФ Путін підписав указ про спрощене надання громадянства Росії жителями Запорізької та Херсонської областей.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion