Перевірка Факту: Відео НЕ доводить, що Червоний Хрест в Маріуполі шукав здорові дитячі органи і курував біолабораторії

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: Відео НЕ доводить, що Червоний Хрест в Маріуполі шукав здорові дитячі органи і курував біолабораторії Маніпуляція

Чи правда, що в Маріуполі організація "Міжнародний Комітет Червоного Хреста" займалася пошуком здорових дитячих органів і курувала біолабораторії? Ні, це неправда. Відео обшуку розгромленого офісу Червоного Хреста в Маріуполі, в якому голос за кадром говорить про медичні картки здорових дітей та біологічні лабораторії, не містить чітких зображень цих карток та інформації в них, а також будь-яких зображень, що можуть стосуватися "біолабораторій". Звинувачення офіційно відкинуті Міжнародним Комітетом Червоного Хреста. Твердження про "страшні знахідки", "страшні таємниці" та про необхідність розслідувати матеріали відео мають ознаки маніпуляції не лише через сумнівність відеодоказів, але і через те, що вказання інформації про стан здоров'я пацієнта - в тому числі здорового - є стандартною вимогою до медичної документації, а не свідченням збору інформації для потенційного донорства органів.

29 травня 2022 року у виданні "Блокнот" з'явилася стаття під назвою "'Искали здоровые органы': какие страшные тайны скрывала база 'Красного креста' в Мариуполе" (архівовано тут). Переклад Lead Stories: "'Шукали здорові органи': які страшні таємниці приховувала база 'Червоного хреста' в Маріуполі".

Стаття починалася словами (орфографію, пунктуацію та стиль автора збережено):

"Стало известно, чем именно занималась организация под прикрытием боевиков 'Азова'. Найденные на мариупольской базе 'Красного креста' документы раскрыли, чем именно занималась добровольческая организация. По предварительным данным, речь может идти о поисках детских органов и курировании биолабораторий."

Далі в статті йшлося:

"О страшных находках в Мариуполе на базе 'Красного креста' рассказал руководитель Народной Дружины, создатель проекта 'КиберДонбасс' Владимир Тараненко. В своем Telegram‑канале он выложил видео осмотра бывшего помещения организации. В нем были найдены инструкции по созданию взрывчатых устройств и использования оружия, но самой шокирующей находкой были медицинские карты на здоровых детей."

Переклад Lead Stories:

"Стало відомо, чим займалася організація під прикриттям бойовиків 'Азова'. Знайдені на маріупольській базі Червоного Хреста документи розкрили, чим саме займалася добровольча організація. За попередніми даними, мова може йти про пошуки дитячих органів та керування біолабораторіями. Про страшні знахідки у Маріуполі на базі Червоного хреста розповів керівник Народної Дружини, творець проекту 'КіберДонбас' Володимир Тараненко. У своєму Telegram-каналі він виклав відео огляду колишнього приміщення організації. У ньому були знайдені інструкції зі створення вибухових пристроїв та використання зброї, але найбільш шокуючою знахідкою були медичні картки на здорових дітей."

Також у статті було вказано, що інформацію передано до "компетентних органів" так званої ДНР для розслідування нібито злочинів.

Ось так виглядала публікація:

(Джерело: bloknot.ru скріншот 31 травня 2022 року 06:55:29 UTC)

Відео (архівовано тут) в Telegram, на яке посилається автор статті, широко поширилося в соцмережах, зокрема у Facebook тут і тут.

Ввечері того ж дня, 29 травня, слідчий комітет Росії у своєму офіційному каналі в Telegram повідомив про намір розслідувати інформацію, що міститься у відео. У повідомленні йшлося (переклад Lead Stories):

"СК Росії вивчить і дасть оцінку відеокадрам, що з'явилися з бази Червоного Хреста в Маріуполі. Сьогодні було опубліковано відеокадри обстеження бази Червоного Хреста у Маріуполі. Там було знайдено сотні медкарт на дітей із позначенням у них здорових органів. При цьому жодних відомостей про хвороби в них не міститься. Зазначається також, що у картках були свідчення про те, хто є батьками дітей. Слідчі Слідчого комітету Росії в рамках кримінальних справ, що вже розслідуються у відомстві, про злочини київського режиму вивчать вказану інформацію і дадуть їй кримінально-правову оцінку."

Так виглядало повідомлення:

(Джерело: Telegram скріншот 31 травня 2022 року 07:04:34 UTC)

Одразу після цього з'явилися численні публікації в медіа, зокрема тут, тут, тут і тут, а також у Facebook, наприклад, тут про базу медичних даних дітей, яку нібито створив Міжнародний Комітет Червоного Хреста в Маріуполі, при цьому автори посилалися вже на повідомлення слідчого комітету.

Відео, яке стало першоджерелом інформації для "Блокнота" та слідчого комітету Росії, триває 5 хвилин 49 секунд. За цей час на ньому з'являються не досить чіткі зображення розгромленого офісу, папок з документами, знятих на відстані, а також файлів та брошур, плакатів на стінах та канцелярського приладдя. Проте ніяких кадрів, які би дозволили ідентифіувати зміст документів, немає. Лише голос за кадром, що коментує відеоряд, стверджує, що бачить медичні картки і що вони здаються підозрілими, бо мають відомості про здорових дітей та інформацію про батьків. Ким є ця людина, що коментує обшук, з відео встановити не вдається.

Автори публікації у виданні "Блокнот" та слідчий комітет у своїх повідомленнях з намірами розслідувати "факти", наведені у відео, вказують, що позначення, чи є здоровим орган, а також зазначення батьків у медичних документах дитини є підставами для проведення розслідування. Таким чином, автори намагаються створити враження у читача про злочинні наміри Міжнародного Комітету Червоного Хреста щодо дітей. Згадка про так звані "злочини київського режиму" додатково створює поле для спекуляцій щодо нібито знайдених "доказів".

Міжнародний Комітет Червоного Хреста 31 травня 2022 року публічно відреагував на хвилю публікацій на основі відео, а також на зміст самого відео, опублікувавши прес-реліз на своєму офіційному веб-сайті під назвою "Викладене в Інтернет відео з Маріуполя рясніє неправдивими твердженнями".

В прес-релізі міститься спростування тверджень про те, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста збирає медичні документи дітей. Також ця організація категорично відкинула натяки, що лунають у відео та численних публікаціях про нібито її причетність до торгівлі людськими органами.

Зокрема у прес-релізі йдеться:

"...Відео, яке було знято в нашому маріупольському офісі та зараз поширюється в деяких ЗМІ, рясніє неправдивими твердженнями та безпідставними припущеннями щодо роботи Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ)...На відео також стверджується, що у МКЧХ є стопка медичних карток дітей. Але МКЧХ не збирає жодні такі документи. Відео також натякає на те, що МКЧХ причетний до торгівлі органами. Це ще одне категорично неправдиве звинувачення.".

Також МКЧХ оприлюднив офіційний коментар речника Джейсона Стразіузо:

"Цілі МКЧХ мають виключно гуманітарний характер. Під час діяльності на територіях, постраждалих від збройного конфлікту, ми дійсно стикаємося з певними проблемами, але наша робота спрямована на полегшення страждань, ось і все. Ми віримо, що більшість людей розпізнають неправдиві та поспішні твердження, коли побачать їх".

Співробітники прес-служби Міністерства охорони здоров'я України відмовились офіційно коментувати звинувачення, аргументуючи це своїми правилами утримуватись від коментарів, якщо предмет не має безпосереднього стосунку до їх відомства, а також тим, що вони згенеровані не незалежним медіа чи очевидцем, а ворогом України у війні, є голослівними і не мають жодних підтверджень навіть на згаданому відео.

Варто також зауважити, що натяки на збір інформації для донорства на основі змісту медичних карток, нібито знайдених в офісі Червоного Хреста - даних про здорові органи та відомостей про батьків - виглядають абсурдно. Насправді інформація щодо стану здоров'я, здоров'я окремих органів та відомостей про батьків в медичних документах дітей є стандартною практикою. В Україні ведеться амбулаторний профілактичний огляд дітей, в тому числі і здорових. Протоколи ведення амбулаторного нагляду, оглядів та ведення документації регламентуються нормативними документами, які узгоджені з міжнародними стандартами. Так, наприклад, Клінічний протокол медичного догляду за здоровою дитиною віком до 3 років, затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я № 149 від 20 березня 2008 року, узгоджено з Конвенцією ООН про права дитини та Європейською стратегією "Здоров'я та розвиток дітей і підлітків". В ньому вказано на необхідність огляду та оцінки стану дитини по органам і системам, а саме:

"2.3.2. ... Проводиться клінічний огляд дитини по органам та системам. Лікарем-педіатром дільничним (лікарем загальної практики - сімейним-лікарем) при кожному обов'язковому медичному огляді за його результатами здійснюється оцінка стану здоров'я дитини."

Тобто протокол вимагає оцінювати стан кожного органу та системи окремо, і лише за результатами цієї оцінки медичний працівник робить висновок про стан здоров'я дитини загалом. Відповідно до цього протоколу, в медичних документах здорової дитини мають бути відмітки про здорові органи та системи.

У відповідності до наказу МОЗ "Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів", профілактичні огляди можуть проводитись як на базі амбулаторно-поліклінічних закладів, так і мобільними лікарськими бригадами. Дітям належить пройти перевірку гостроти зору, діагностику гостроти слуху, визначення постави, загальний аналіз крові, флюорографію. Результатом огляду можуть бути позначки про здоровий стан того чи іншого органу чи системи. Так, результатом флюорографії здорової людини є позначка "Легені і серце без патологічних змін", яка є настільки поширеною, що лікарі зазвичай користуються відповідним штампом, який можна вільно замовити у відповідних постачальників, наприклад тут.

Ось як він виглядає:

(Джерело: vip-stamp.com.ua, скріншот 31 травня 2022 року 12:45:53 UTC)

Відповідно до наказу МОЗ "Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів", довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов'язкового медичного профілактичного огляду форми 086-1/0 може містити діагноз хвороби, за її наявності, лише за бажанням одного з батьків або іншого законного представника учня. Тобто формат вказування діагнозу базується на засадах сучасної медичної етики, а не каральної медицини радянського зразка.

Клінічний протокол медичного догляду за здоровою дитиною віком до 3 років в пункті № 2.2.5 чітко вказує на необхідність поінформованої згоди батьків чи опікунів на огляд, та їх присутність на огляді, що, відповідно, вимагає письмового документування інформації про них:

"2.2.5. Обов'язкові медичні профілактичні огляди дітей віком до 3 років проводяться у присутності батьків (опікунів, піклувальників) або їх законних представників. Кожне додаткове медичне втручання, яке не визначено цим наказом, у т.ч. огляд дитини лікарем-спеціалістом, має бути обґрунтованим та безпечним для дитини і проводитись за умови поінформованої згоди батьків (опікунів, піклувальників) або їх законних представників."

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.









About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion