Перевірка факту: Привид Києва НЕ загинув - це збірний образ льотчиків бригади тактичної авіації

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка факту: Привид Києва НЕ загинув - це збірний образ льотчиків бригади тактичної авіації Збірний образ

Чи дійсно "Привид Києва" було збито і він загинув? Ні, це не так, оскільки офіційні представники українських військово-повітряних сил спростували його існування, як реальної особистості. Вони стверджують, що "Привид Києва" - збірний образ, легенда війни.

Повідомлення про загибель "Привида Києва" cтало поширюватися в соціальних мережах наприкінці квітня. Зокрема, блогерка Елена Кеня опублікувала повідомлення (архівовано тут) у Facebook 22 квітня 2022 року.

В ньому йшлося (орфографію та пунктуацію збережено) :

13 березня 2022 року загинув "Привид Києва", майор Степан Тарабалка у повітряному бою з переважаючими силами російських окупантів. Президент України присвоїв льотчику звання "Герой України" з удостоєнням ордена "Золота Зірка" посмертно.

Дорогий братику! Ти завжди житимеш у наших серцях! Дякуємо за 40 збитих літаків ворога!

На момент публікації повідомлення виглядало так :

привид1.png

(Джерело Facebook cкріншот 03 Травня 2022р. 15:17:31 UTC)

Припущення, що "Привид Києва" - це і є майор Тарабалка було підхоплене багатьма блогерами і медіа. Британське видання The Times, посилаючись на джерела в Україні, опублікувала статтю 29 квітня 2022 року (архівовано тут) про загибель "Привида Києва", якого The Times в цій статті ототожнив із Степаном Тарабалкою.

Майже за місяць до цього Генеральний Штаб Збройних сил України оприлюднив некролог на власній офіційній сторінці у Facebook від 25 березня 2022 року.

В ньому йшлося про наступне :

3 березня 2022 року під час повітряного бою з переважаючими силами російських загарбників "пішов у небо" майор Степан Тарабалка.
Льотчик-винищувач на МіГ-29 боровся з нелюдами, яких кремль відправив бомбити мирні міста.
За захист повітряного простору, доблесть і відвагу майору Степану Тарабалці присвоєно звання "Герой України" (посмертно).

Нагадаємо, що перші згадки про загадкового льотчика-винищувача, що знешкоджує велику кількість російських літаків, якого стали називати "Привидом Києва", з'явилися в соцмережах з початком вторгнення російських військ в Україну.

Згодом почали з'являтися повідомлення, які припускали чиє саме ім'я нібито стоїть за псевдонімом "Привид Києва". Так, наприклад, 25 лютого 2022 року у Facebook з'явилося повідомлення про те, що привид Києва - це Самуїл Гайд. 26 лютого 2022 року воно було спростоване Lead Stories тут.

Зокрема в спростуванні йшлося (переклад Lead Stories):

На даний момент ще невідомо, чи існує пілот, який, за чутками, збив шість чи більше російських літаків над Україною. Але навіть якби він був справжнім, його ім'я не є Самуїл Гайд, тому що в дописі використовувалося зображення, створене у Photoshop для підтримки давнього інтернет-мему про коміка Сема Гайда, як героя різних насильницьких подій.

Також 25 лютого 2022 року у Twitter з'явилося повідомлення про загибель привида Києва. В цей же день у Twitter опубліковано інше повідомлення, схоже за змістом, але проілюстроване фотографією збитого літака. 26 лютого 2022 року Lead Stories опублікувало спростування цього повідомлення про збиття Привида Києва, оскільки згадане фото було зроблено декілька років тому і не має стосунку до війни 2022 року.

У відповідь на численні твердження про можливу смерть привида Києва представники військово-повітряних сил України повідомили в своєму Twitter 30 квітня 2022 року, що "Привид Києва" - не конкретна людина, а збірний образ льотчиків. В повідомленні йшлося (переклад Lead Stories) :

Інформація про смерть Привида Києва невірна. #GhostOfKyiv живий, він уособлює колективний дух висококваліфікованих льотчиків бригади тактичної авіації, які успішно захищають #Київ та область.

Саме повідомлення мало такий вигляд:

twitter.png

(Джерело Twitter скріншот 03 Травня 2022 року 15:28:03 UTC)

Ця інформація з офіційного джерела про збірний образ Привида Києва згодом стала предметом багатьох статей у світовій пресі, зокрема в Interestingengineering, Forbes, Business Insider.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion