Перевірка Факту: НЕМАЄ доказів, що російська армія застосовує лазерну зброю в Україні

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: НЕМАЄ доказів, що російська армія застосовує лазерну зброю в Україні Блеф?

Чи застосувала Росія лазерну зброю на війні в Україні? Ні, це неправда. Немає жодного зафіксованого свідчення роботи російських лазерних військових установок «Задира» ані на міжнародних військових виставках, ані на демонстраційних відео, ані в російсько-українській війні. Єдиним джерелом повідомлень про роботу лазерної зброї в Україні є розповідь віце-прем'єра Росії Юрія Борисова. Міністерство оборони Російської Федерації не згадує про таку зброю у своїх регулярних повідомленнях про бойові дії в Україні. Пентагон також не підтвердив застосування лазерної зброї в Україні. Також немає жодної згадки про таку зброю в регулярних звітах британської розвідки щодо перебігу російської агресії в Україні та у звітах світових експертних інституцій, що слідкують за війною в Україні.

Твердження про застосування Росією лазерної зброї на війні в Україні з'явилося 18 травня 2022 року в статті «Россия применила на Украине новый лазер, который мощнее "Пересвета"» у російському виданні «Вести RU» (архівовано тут).

Стаття починалася словами:

В спецоперации на Украине Россия применяет лазерное оружие, в числе которого комплекс "Задира". Он способен поражать цель на расстоянии до пяти километров и мощнее "Пересвета". Об этом сообщил вице-премьер Юрий Борисов в эфире одного из федеральных каналов.

Переклад Lead Stories:

У спецоперації в Україні Росія застосовує лазерну зброю, серед якої є комплекс 'Задира'. Він здатний вражати ціль на відстані до п'яти кілометрів і потужніший за 'Пересвет'. Про це повідомив віце-прем'єр Юрій Борисов в ефірі одного із федеральних каналів.

Далі йшлося (переклад Lead Stories):

«Комплекси лазерної зброї починають надходити до армії. Перші зразки вже використовуються під час спецоперації, зазначив державний діяч.

Борисов розповів подробиці про 'Задиру'. Лазерний комплекс націлений на фізичне ураження об'єкта на відстані до п'яти кілометрів. Зброя пропалює ціль тепловим впливом.

Комплекс 'Задира' корисний тим, що здатний вільно збивати безпілотники різного класу. Це дозволяє уникати витрачання дорогих ракет типу 'Тор' та 'Панцир'».

Так виглядає повідомлення:

(Джерело: vesti.ru скріншот 20 травня 2022 року 13:56:04 UTC)

Основою для статті слугувала відеотрансляція виступу Борисова на освітньому марафоні товариства «Знание» та інтерв'ю, яке він дав у кулуарах цього заходу російському телеканалу «Первый канал».

Аналогічні повідомлення моментально розійшлися в сотнях російських ЗМІ та пабліках у соцмережах, наприклад тут, тут, тут і тут.

«Сенсаційну» новину підхопили і провідні українські ЗМІ та соцмережі, зокрема тут, тут, тут і тут, а також світові медіа тут, тут, тут і тут.

Однак російське міністерство оборони нічого не говорить про лазерну зброю в жодному зі своїх регулярних звітів за весь час, починаючи з 24 лютого 2022 року на офіційному каналі в Telegram, хоча вказання виду зброї, з якого наносяться ті чи інші втрати противнику, є традиційним для цього каналу. Міноборони РФ у своїх зведеннях жодним чином не звітується про економію вартісних ракет для збиття безпілотників за допомоги лазерів «Задира», але, навпаки, вказує, що бореться з українськими БПЛА та іншими повітряними цілями саме ракетами «Тор» і «Панцирь». 18 травня 2022 року в розпал поширення інформації про російські лазери, що нібито випалюють українські безпілотники за 5 секунд, російське міністерство оборони опублікувало на своєму телеграм-каналі повідомлення про ЗРК «ТОР- М2У», як про засіб боротьби з повітряними цілями.

Ось так виглядало це повідомлення:

(Джерело: Telegram скріншот 20 травня 2022 року 14:55:24 UTC)

Статистика нібито збитих Російською стороною БПЛА за травень не демонструє ніяких видатних проривів чи сплесків, які мали би бути, якби до їх протиповітряної оборони додалися б зразки суперзброї, що входить у протиріччя із заявою віце-прем'єра Борисова.

Кількість нібито збитих безпілотників збільшується день за днем лінійно та поступово.

Так виглядає графік втрат українських БПЛА наростаючим підсумком на основі щоденних звітів міністерства оборони Росії з 1 по 18 травня 2022 року, опублікованих на його офіційному каналі в Telegram (графіка Lead Stories) :

Російське видання «Военное обозрение», що предметно спеціалізується на питаннях війни та зброї, 14 травня 2022 року опублікувало тематичну оглядову статтю (архівовано тут) на основі доповідей речника міністерства оборони Росії Ігоря Конашенкова з назвою (переклад Lead Stories): «З початку спецоперації в Україні збито більше ніж 850 безпілотників -- максимальне число за всю історію їх застосування у світі». Статтю присвячено протидії українським БПЛА, де автор детально описує засоби боротьби з ними, статистику уражень за весь період війни, але жодним словом не згадує лазерну зброю, натомість згадуючи засоби протиповітряної оборони «Панцирь-С» та модификації ЗРК «Тор».

Так виглядала стаття:

(Джерело: topwar.ru скріншот 20 травня 2022 року 16:00:42 UTC)

Про лазерні установки, застосовані Росією у війні з Україною, немає ніякої інформації в регулярних звітах британської розвідки, яка ретельно стежить за аспектами війни, що мають істотне значення чи потенційний вплив на розвиток ситуації. Ці звіти публікуються в офіційному Twitter міністерства оборони Великої Британії.

Жодної інформації про застосування росіянами лазерних засобів ППО не міститься й у звіті авторитетного ISW Institute For The Study Of War (Інституту дослідження війни), датованому 19 травня 2022 року, тобто за той період,. коли, за Борисовим, мали використовуватися бойові лазери. Також ніякої інформації щодо російських бойових лазерів немає в оглядах британського RUSI (Royal United Service Institute), хоча загалом їх аналітики приділяють російсько-українській війні пильну увагу.

У п'ятницю, 20 травня Пентагон офіційно заявив, що не має підтвердження застосування Росією лазерної зброї в Україні, у тому числі для збиття безпілотних дронів.

Під час брифінгу речник Пентагону Джон Кірбі сказав (переклад Lead Stories):

"У нас немає жодних ознак використання в Україні лазерів, принаймні, збройних лазерів".

Також неможливо знайти достовірну фото-, відео-, або технічну інформацію про сам комплекс «Задира». Єдиним результатом пошуку є згаданий у російських ЗМІ факт укладання контракту на його розробку. Міноборони РФ ще в серпні 2017 року замовило розробку бойового комплексу «Задира-16», який би працював «на нових фізичних принципах» «Російському федеральному ядерному центру» з міста Саров Нижегородської області, що входить до корпорації «Росатом».

Але така надмірна таємничість не має нічого спільного зі світовою практикою розробки та демонстрації новітніх зразків зброї, тим більше, якщо йдеться не про унікальні ексклюзивні, невідомі світові фізичні принципи, а про лазерну зброю, яка має світові аналоги.

Країнами-розробниками лазерної зброї є, наприклад, Туреччина, США, Ізраїль і свої доробки представники оборонної промисловості різних країн демонструють на спеціалізованих виставках та інших публічних презентаціях, бо це є загальноприйнятою практикою, що додає авторитету розробкам і показує їх конкурентоздатність на ринку зброї. Приклади оглядів лазерної зброї представлені тут, тут, тут і тут.

Навіть з огляду на можливі заходи із засекречування Росією технічної інформації чи інших подробиць щодо новітньої зброї, у сучасному світі це зробити практично неможливо, тому вона, принаймні в поверхневому вигляді, стає відомою і з'являється у відкритих джерелах. Наприклад, російський лазерний комплекс «Пересвет» (який у російських ЗМІ називають попередником комплексу «Задира»), призначений не для нищення, а для засвічування обладнання супутників фігурує в огляді американського спеціалізованого видання The Space Review від 15 червня 2020 року під назвою 'Peresvet: a Russian mobile laser system to dazzle enemy satellites'. Переклад Lead Stories: «'Пересвет': російська мобільна лазерна система для засліплення ворожих супутників».

Хоча цей огляд не дає відповіді на питання, наскільки ефективним та конкурентноздатним є згаданий комплекс, він наводить непрямі підтвердження його існування лише в чотирьох екземплярах у різних місцях Росії. Проте щодо комплексу «Задира» нічого подібного немає.

Український військовий експерт Сергій Грабський прокоментував можливе застосування лазерної зброї «Задира» в Україні на запит Lead Stories 19 травня 2022 року телефоном:

«В сучасному світі неможливо нічого приховати. Про лазерні комплекси Росії 'Задира' немає відомостей у жодному авторитетному військово-технічному виданні, у жодних джерелах, які заслуговують на довіру окрім пропагандистських джерел, або тих, що просто поширюють новини. Не підтверджує цю новину і британська розвідка. Ті огляди від британців, що ми отримуємо по внутрішніх каналах, оцінюють цю новину скептично, я би навіть сказав, саркастично. Якщо Росія і здатна виготовити одиничний екземпляр, то це ніяк не вплине на їх загальну модель протиповітряної оборони. Мимоволі напрошується аналогія з третім рейхом та їх розмовами про 'Wunderwaffe' на тлі військових розчарувань, тобто розмовами про диво-зброю, що гіпотетично могла би змінити хід війни».

Інший відомий військовий експерт Олег Жданов так прокоментував питання для Lead Stories 19 травня 2022 року телефоном:

«Поширення інформації про лазерну установку схоже на 'окозамилювання' для російського суспільства. Справа в тому, що вона, якщо і є в металі, то в одному або у двох екземплярах, і це не промислова, а лабораторна збірка. Але головне не це, а те, що ніхто ніколи не бачив результатів роботи навіть лабораторної установки. Цікаво подивитись її дію в польових умовах, але я, особисто, сумніваюсь, що це можливо.»

Президент України Володимир Зеленський також публічно прокоментував повідомлення росіян про застосування ними лазерної зброї в Україні з огляду на широкий резонанс. 18 травня 2022 року у своєму традиційному відеозверненні він сказав:

«Сьогодні один із представників Російської держави повідомив про те, що окупанти нібито почали використовувати в Україні комплекси лазерної зброї. Нібито для економії ракет. По-перше, звертає на cебе увагу той факт, що їм знадобилося економити ракети і якось це пояснювати. Тобто, більше ніж 2 тисячі ракет, які російська армія випустила по Україні, були основною частиною їхнього запасу ракет. Далі -- лише залишки... У пропаганді нацистської Німеччини був термін 'вундерваффе' -- 'диво-зброя'. Чим ясніше ставало, що вони не мають шансів у війні, тим більше було пропагандистських розмов про 'диво-зброю', яка нібито буде такою потужною, що забезпечить перелом у війні.»

Ряд українських та міжнародних видань вважають фейком повідомлення Борисова про відправку лазерних установок на війну, наприклад тут. Автори статей стверджують, що такий блеф допомагає демонструвати уявні успіхи та результати та приховувати розкрадання коштів на розробку сучасної зброї.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.






About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion