Перевірка факту: На фото з параду дитячих візочків НЕМАЄ напису "200" - це фотошоп

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: На фото з параду дитячих візочків НЕМАЄ напису "200" - це фотошоп Перевірка факту: На фото з параду дитячих візочків НЕМАЄ напису "200" - це фотошоп Змінено

Чи брав участь візок із написом "200" у параді дитячих візочків 9 травня в Росії? Ні, це неправда: в оригінальній фотографії на білому чохлі візочка для двійні намальовано "03" - старий номер телефону для виклику швидкої допомоги в Росії. Число "200" - позначення вантажу із тілом загиблого на війні солдата - намалювали у графічному редакторі. Першоджерело фото опубліковане на сайті "Общественное телевидение Приморья" 2016 року, там написано, що це "бойові" візочки, які брали участь у параді на честь 9 травня в російському селищі Лучегорськ.

Картинку активно поширювали українські інтернет-користувачі 9 і 10 травня 2022 року, у хвилі фотоілюстрацій про масштабне відзначення свята День Перемоги в Росії. Один з постів опублікований у Facebook 9 травня о 19:07 із підписом:

Парад дитячих візочків у московії.
Як вам візочок - груз 200?

Так виглядав пост:

babystroller_post.jpg

Скріншот з сайту facebook.com, зроблений 11 травня 2022 року о 12:03 UTC

Святкування 9 травня у Росії отримало в соцмережах назву "побєдобєсіє" - за широкий розмах відзначення і культовість свята. Особливістю висвітлення цього явища в 2022 році в українських соцмережах стало поширення фотографій, які свідчать про активне залучення росіянами дітей.

Насправді не всі ці фотографії нові, а деякі з них змінені у графічних редакторах. Наприклад, фото, на якому діти на сцені зображають надгробки загиблих солдатів, ще 2021 року опублікував російський блогер Рустем Адагамов.

Фотографія з візочками у тому вигляді, у якому її 2022 року поширювали українські користувачі Facebook - з написом "200" - гуглиться з травня 2019 року, першими її поширили в соцмережах російські користувачі Twitter:

babystroller_twitter3.jpg

Скріншот з сайту twitter.com, зроблений 12 травня 2022 року 11:48 UTC

Зворотний пошук зображень Google Images видає першоджерело зображення і подію, на якій фотографію було зроблено. Це 2016 рік, сайт https://otvprim.tv/ ("Общественное телевидение Приморья"), стаття про парад дитячих візочків із назвою "Парад детских колясок прошел в Приморье в честь 9 мая" (архів тут).

babystroller1.png

Скріншот з сайту otvprim.tv, зроблений 11 травня 2022 року о 17:30 UTC

На оригінальній фотографії обличчя дітей у білому візочку мають звичайний, а не сірий колір, а на чохлі візка виведені цифри "03", а не "200".

У матеріалі написано:

В колонне «Бессмертного полка» в День Победы в Лучегорске впервые прошли мамы с колясками, украшенными в военном стиле.

Далі в статті було таке (орфографію і пунктуацію збережено):

А мамы самых юных потомков героев Великой Отечественной войны специально, в честь великого праздника, превратили детские коляски в самую настоящую боевую технику. Младенцы в этот день ехали в самолетах и танках.

Уже сегодня в социальных сетях стартовал фотоконкурс на «Лучшую боевую коляску в честь 9 мая» от местного отделения «Матери России».

03 - старий телефон виклику швидкої допомоги у Росії, зараз він змінений на 103. Вантаж 200 - військовий термін, що позначає транспортування вбитих людей у цинковій труні. У ширшому значенні - вбиті на війні.

Приморьє, Приморський край - регіон на далекому сході Російської Федерації з адміністративним центром у місті Владівосток.

Московія - історична назва територій сучасної Росії до їхнього перейменування царем Петром І у VIIIX столітті на Російську імперію. Селище Лучегорськ засноване 1966 року, Владивосток - у другій половині XIX століття, тож формально ця місцевість не була частиною Московії.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion