Перевірка Факту: "Кадировці" у Маріуполі НЕ затримували українського диверсанта

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: "Кадировці" у Маріуполі НЕ затримували українського диверсанта постановочный

Чи правда, що "кадировці" у Маріуполі взяли в полон диверсанта одного із підрозділів військової розвідки України? Ні, це не правда. На відео, опублікованому в Telegram-каналі глави Чечні, не наводяться докази того, що "затриманий", якого називають українським "націоналістом", мав стосунок до збройних сил України. За свідченнями мешканців Маріуполя, на зйомках зображений добре відомий у місті алкоголік-безхатченко, а "татуювання" на його тілі, що демонструються на відео, не відповідають символіці української розвідки.

Відео допиту "українського диверсанта" голова Чечні Рамзан Кадиров опублікував у своєму офіційному Telegram-каналі 9 квітня 2022 року.

Ось як виглядало це повідомлення:

kadyrov Kirill1.png

(Джерело: Telegram скріншот 13 квітня 2022 17:57:16 UTC)

У підписі до відео Кадиров стверджує, що йдеться про допит українського розвідника, який вирішив здатися чеченським силовикам:

"...Цей націоналіст вирішив здатися Тимуру Ібрієву та його бійцям. Стверджує, що покаявся, а всі його бандерівські переконання залишились у минулому і заросли непрохідним бур'яном."

(Степан Бандера - історичний діяч, прибічник незалежності України, навколо біографії та репутації якого точаться ідеологічні спекуляції. Постать, яку російська пропаганда використовує для «виправдання» «денацифікації» України. Детальніше про нього можна прочитати в дослідженні BBC News.)

"Він також дав цінну інформацію про чисельність, дислокації та озброєння противника," - сказав голова Чечні.

Це повідомлення було також опубліковано у соціальних мережах та на сайтах офіційних російських державних ЗМІ. Наприклад, тут, тут і тут.

На відео худорлявий чоловік, яку називають "українським розвідником", насилу говорить і постійно сіпає плечем. На розкладеній перед ним карті він показує, де саме розташовані підрозділи українських військ у Маріуполі. Він також говорить про те, що на українських позиціях є "200-300" іноземних найманців, але не може сказати, звідки саме вони приїхали в Україну.

Заяву про іноземних найманців російські державні ЗМІ опублікували окремо.

За твердженням жителів Маріуполя, зйомка є відверто постановочною, а на роль українського розвідника чеченські силовики найняли добре відомого у місті бездомного алкоголіка, який не має жодного відношення до українських військ. Зокрема, 9 квітня 2022 року у своєму акаунті у Facebook один із засновників Кафедрального собору Православної церкви України в Маріуполі Кирило Долимбаєв прокоментував це так (орфографію і пунктуацію збережено) :

"Вибачаюсь за відео , але щоб ви розуміли, як кадировці роблять свій героїчний контент у Маріуполі. На відео нужденний, який має проблеми з головою та постійно бухий, та якого ми годували кожного дня у нашому Храмі ПЦУ в Маріуполі. Спіймати "бомжа" то є дісно подвиг".

Ось як виглядало це повідомлення:

Долімбаєв.png

(Джерело: Facebook скріншот 05 травня 2022 07:45:34 UTC)

Українські ЗМІ одразу відреагували на повідомлення Кадирова скептично, вказавши на численні недоречності, наприклад, тут і тут.

Як доказ приналежності героя відео до української розвідки, автори зйомки демонструють татуювання на його тілі.

На одному з кадрів, наприклад, показано татуювання на плечі, на якому під українським прапором зображено кажан.

Ось як цей епізод виглядав на відео, розміщеному Рамзаном Кадировим:

kadyrov kirill 3.png

(Джерело: Telegram скріншот 13 квітня 2022 17:12:25 UTC)

Жителі Маріуполя, які впізнали героя відео, припустили, що татуювання були спеціально намальовані на його тілі для зйомки, окремо наголосивши, що кажан є символом не української, а російської військової розвідки.

11858d9fa9953a0bf5d9555bc977bdc752417438.png

(Джерело: Yaplakal скріншот 13 квітня 2022 18:44:12 UTC)

Ось так виглядає емблема військової розвідки Росії та сил спецназу Головного управління (ГРУ) російського Міноборони:

Thumbnail image for 85b7236f4eb9cc2411f3e6e50a165ce3687f9e91.png

(Джерело: Google скріншот 13 квітня 2022 19:27:11 UTC)

Восени 2016 року українська військова розвідка презентувала свою нову символіку. На емблемі служби - сова, що пронизує мечем територію Росії.

Ось як виглядає ця емблема:

Kadyrov Kirill 6.png

(Джерело: Google скріншот 13 квітня 2022 19:28:19 UTC)

Нова емблема української військової розвідки спричинила хвилю критичних коментарів російських офіційних осіб. Представник МЗС Росії Марія Захарова у 2016 році на своїй сторінці у Facebook звинуватила Україну в "орнітологічних проблемах". Bона написала із сарказмом:

"Судячи за новою емблемою української військової розвідки, на якій зображена сова, що пронизує територію Росії мечем, на Україні до всіх бід додалася ще одна - орнітологічна. Мабуть, коли відлетіли всі беркути, за зброю довелося взятися совам".

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion