Перевірка факту: Гонзало Ліра НЕ був викрадений, закатований і вбитий частиною батальйону "Азов"

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Гонзало Ліра НЕ був викрадений, закатований і вбитий частиною батальйону "Азов" Живий-здоровий

Чи вбив підрозділ батальйону "Азов" Kraken американського журналіста Гонзало Ліру, перед тим викравши і піддавши його тортурам? Ні, це неправда: повідомлення про вбивство Ліри з'явилися 20 квітня, а відтоді він опублікував у YouTube багато нових відео. Ці відео відтворювали свіжі кремлівські наративи про війну і торкалися травневих подій, а отже, не могли бути записані заздалегідь. Сам проросійський блогер американо-чилійського походження, що проживає у Харкові, ніяк не прокоментував повідомлення про своє нібито викрадення і вбивство. Він лише повідомив, що втратив доступи до своїх старих акаунтів і блогів, які в нього забрала Служба безпеки України під час затримання.

Твердження з'явилося у Facebook-пості, опублікованому 21 квітня 2022 року. Пост починався так:

Скотт Риттер подтверждает, что американский журналист Гонзало Лира Лопес был похищен, подвергнут пыткам и убит подразделением Kraken, частью батальона "Азов", связанного со Службой безопасности Украины.

Далі авторка написала:

Гонсало жил в Харькове и публиковал вещи, дискредитирующие нынешнюю власть на Украине. Вечная память Герою! Жаль, что Гонсало не дожил до победы над украинским нацизмом.

Переклад Lead Stories:

Скотт Ріттер підтверджує, що американський журналіст Гонзало Ліра Лопес був викрадений, катований і вбитий підрозділом Kraken, частиною батальйону "Азов", пов'язаного зі Службою безпеки України.
Гонсало жив у Харкові та публікував речі, які дискредитують нинішню владу в Україні. Вічна пам'ять Герою! Шкода, що Гонсало не дожив до перемоги над українським нацизмом.

Пост містив зображення, на якому поряд із портретом чилійсько-американського блогера Гонзало Ліри процитовані слова американського військового аналітика Скотта Ріттера. Джерелом цитати Скотта Ріттера вказано іншу американську проросійську блогерку, яка у Твіттері підписується як Anabel Villeroy.

Так це виглядало:

lira_post.jpg

Скріншот сайту facebook.com, зроблений 24 травня 2022 року о 15:52 UTC

Скотт Ріттер - колишній офіцер розвідки Корпусу морської піхоти США. 20 квітня він написав про зникнення Ліри у своєму Telegram-каналі, провівши паралелі між чілійським блогером і білоруським опозиційним журналістом Романом Протасевичем (переклад Lead Stories): "Коли в травні 2021 року влада Білорусі зняла з літака блогера Романа Протасевича, який служив у неонацистському батальйоні "Азов" до роботи на "Європейському радіо для Білорусі", за звинуваченням у підбурюванні до політичної опозиції (приблизно еквівалент заколоту), світ зійшов з розуму, звинувативши президента Білорусі Олександра Лукашенка у потоптанні свободи слова. Протасевич живий і здоровий, в очікуванні суду живе під домашнім арештом. Коли з'явилися повідомлення про те, що Гонзо Ліру, чилійського інфлюенсера у соціальних мережах, який проживав у Харкові, Україна, і який публікував онлайн-контент з критикою українського уряду, був викрадений, закатований і вбитий підрозділом Kraken, що входить до складу батальйону "Азов" і пов'язаний зі Службою безпеки України (СБУ), Захід мовчить".

Пост Ріттера не містить джерел інформації про катування і вбивство Ліри, як і джерел інформації про причетність "Кракена". Фото- чи відеодоказів вбивства чи причетності Kraken пост також не містить.

Kraken - спецпідрозділ Національного корпусу, створений у Харкові після 24 лютого 2022 року. Його командирами є Костянтин Немічев та Сергій Величко, відомий за псевдонімом "Чілі". Обидва - харківʼяни, обидва раніше служили в полку "Азов". Однак Kraken не є частиною "Азова".

Версія про вбивство Ліри підрозділом Kraken могла з'явитися через фотографію, на якій людина, схожа на Сергія Величка "Чілі", робить жест "біцепс". Фотографія, імовірно, була опублікована у Twitter і мала такий підпис (переклад Lead Stories): "Хто знає, де перебуває Гонзало Ліра, зробіть жест 'біцепс'. Іронічно, що чілійця Гонзало Ліру схопила людина з позивним 'Чілі'. Сподіваємося незабаром побачити обезголовлення в Telegram".

Скріншот фотографії з таким підписом опублікований у Facebook-акаунті Alina Cherkasova. На скріншоті - пост користувача Twitter із нікнеймом @botsmanua від 18 квітня 2022 року. Зараз цей акаунт перебуває під підозрою, тож перевірити достовірність скріншоту Lead Stories не може.

lira_screentwitter.jpg

Скріншот з сайту facebook.com, зроблений 24 травня 2022 року о 19:11 UTC

Імовірно, цього допису виявилося достатньо, щоб Скотт Ріттер заговорив про катування і смерть Гонзало Ліри, не маючи доказів або, принаймні, публічно не підкріплюючи ними свої заяви.

Новину про можливу страту Ліри поширили багато російських медіа (приклад) і навіть речниця російського міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова, яка написала у своєму Telegram-каналі, що Ліра "описывал творившееся вокруг безобразие, в т.ч. зверства нацистов".

Того ж дня, коли був опублікований твіт @botsmanua (18 квітня), користувачка Sarah Ashton-Cirillo повідомила у своєму твітері про затримання Гонзало Ліри українською Службою безпеки. Ось як виглядав твіт:

lira_SBU.jpg

Скріншот з сайту twitter.com, зроблений 24 травня 2022 року о 21:31 UTC

27 квітня у Ліри з'явився новий акаунт у Twitter. Там, у твіті з образою на адресу шведсько-американського економіста і дипломата Андерса Ослунда, Ліра повідомив, що тиждень назад його затримала Служба безпеки України і що внаслідок цього затримання він втратив доступ до своїх старих акаунтів.

lira_alsund.jpg

Скріншот з сайту twitter.com, зроблений 25 травня 2022 року о 09:33 UTC

12 травня Гонзало Ліра з'явився у прямій трансляції в блозі The Duran на YouTube, але без відео, лише аудіовключенням. Тут він також повідомив, що втратив доступи до своїх акаунтів через те, що СБУ змінила його паролі. Причини свого затримання він не конкретизував. Про тортури чи застосування щодо себе будь-якої фізичної сили не казав.

Потім з'явився новий канал на YouTube - Gonzalo Lira II. Перше відео тут датоване 20 травня. Людина на цих відео виглядає так, як Гонзало Ліра, і має такий самий голос. Для порівняння - скріншоти з відео, зробленого у березні 2022 року, і з відео, зробленого 25 травня 2022 року:

lira_recogn.jpglira_newvideo.jpg

Відео з нового каналу не могли бути записані наперед, до нібито зникнення Ліри, адже їхня тематика стала актуальною лише у травні. Наприклад, у відео "2022.05.21 What Yavoriv and Desna Mean" йде мова про ракетний удар по Десні, внаслідок якого загинули 87 людей. Росія здійснила цей удар 17 травня. У відео "2022.05.23 The 'Russian Blockade' Is Another Lie" Ліра розмірковує про блокаду Чорного моря в контексті перевезення української аграрної продукції до Африки і Близького Сходу. Ця тема набула особливої актуальності у травні.

Таким чином, немає сумнівів у тому, що чилійсько-американський блогер Гонзало Ліра цілий і живий, його не катували і не вбивали підрозділи полку "Азов". Більшість російських джерел, у яких містилося таке твердження, не оновили і не видалили свої публікації.

Lead Stories раніше перевіряли одне з тверджень Гонзало Ліри.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion