Перевірка факту: Фото з холодильниками це НЕ тролінг росіян у Фінляндії

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Фото з холодильниками це НЕ тролінг росіян у Фінляндії Перевірка факту: Фото з холодильниками це НЕ тролінг росіян у Фінляндії Старе фото

Чи показано на цьому фото, як фіни тролять росіян у війні Росії проти України 2022 року, принісши до кордону між країнами багато холодильників? Ні, це НЕправда: фотографія з великою кількістю холодильників у яру є стоковим фото 2002 року. На ній зафільмовано "гору холодильників" у Британському Саффолку. Що ж до фінів, то Росію справді тролили після інформації про відправку додаткової військової техніки до кордону з Фінляндією, але не холодильниками, а тракторами.

Твердження можна побачити, зокрема, в цьому дописі на Facebook. У підводці до фото сказано:

Молодці, фіни, оце гарно придумали. Поки будуть бігати з цим до пошти, і воювати не буде кому.

Це ж як треба низько впасти, щоб світ хотів з тобою, росія, ось так воювати...

оце фіни до кордону притягли🤣

Так виглядав пост на час написання матеріалу:

finns.png

Джерело: скріншот з сайту facebook.com, зроблений 20 квітня 2022 року о 21:09 UTC

На фотографії можна побачити водяний знак фотобанку Shutterstock. Скориставшись зворотним пошуком фото від Google, можна знайти оригінал фотографії. Це фото 2022 року, на якому зображено так звану "гору холодильників" у Великобританії.

У підписі сказано:

FRIDGE MOUNTAIN, IPSWICH, SUFFOLK, BRITAIN - 2002

THERE ARE NEW EU LAWS ON THE DISPOSAL OF OLD FRIDGES, DUE TO DANGEROUS GASES AND OTHER MATERIALS USED IN THEIR MANUFACTURE. FRIDGES ARE PILING UP WAITING FOR SPECIAL DISPOSAL UNITS TO BE BUILT.

Переклад Lead Stories:

ГОРА ХОЛОДИЛЬНИКІВ, ІПСВІЧ, САФФОЛК, БРИТАНІЯ - 2002

У ЄС ДІЮТЬ НОВІ ЗАКОНИ ЩОДО УТИЛІЗАЦІЇ СТАРИХ ХОЛОДИЛЬНИКІВ ЧЕРЕЗ НЕБЕЗПЕЧНІ ГАЗИ ТА ІНШІ МАТЕРІАЛИ, ЩО ВИКОРИСТАНІ ПРИ ЇХ ВИРОБНИЦТВІ. ХОЛОДИЛЬНИКИ НАКОПИЧУЮТЬ В ОЧІКУВАННІ СПЕЦІАЛЬНОЇ УТИЛІЗАЦІЇ.

Як це виглядає на сайті фотобанку:

finns_shutterstock.png

Джерело: скріншот з сайту www.shutterstock.com, зроблений 20 квітня 2022 року о 21:09 UTC

Численні випадки мародерства російських солдат в Україні стали джерелом багатьох мемів і акцій протесту проти вторгнення Росії до України. У посилках, що їх російські військові надсилали додому з території Білорусі, часто були великогабаритні речі: столи, телевізори, пральні машини, бампери від машин тощо. Lead Stories писав про меми з пральними машинами.

Що ж до Фінляндії, то інтернет-користувачі насправді потролили Росію фінською технікою, але не домашньою, а сільськогосподарською.

Фінляндія оголосила, що розглядає можливість вступу до НАТО, після чого Росія демонстративно заявила про посилення парку військової техніки біля кордонів з цією скандинавською країною.

Інтернет-користувачі виклали відео, на якому дорогою їдуть декілька тракторів, після чого камера показує дорожній вказівник фінською мовою із напрямком на російський Санкт-Петербург. Це відео відсилає до численних мемів про інтерес українських фермерів до підбитих чи покинутих російських танків.

finns_tractors.png

Джерело: скріншот з сайту youtube.com, зроблений 20 квітня 2022 року о 22:09 UTC

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion