Перевірка фактів: кадри НЕ містять доказів того, що українські військові підірвали цистерну з азотною кислотою в Рубіжному

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка фактів: кадри НЕ містять доказів того, що українські військові підірвали цистерну з азотною кислотою в Рубіжному Надто далеко

Чи підтверджують кадри палаючої цистерни з азотною кислотою в Рубіжному, що цю цистерну підірвали українські військові? Ні, це НЕправда: немає доказів, які свідчили б про причетність української армії до вибуху. Українська і російська сторони покладають провину одна на одну. Незалежної оцінки події поки що немає, через інтенсивні обстріли Рубіжного і небезпеку здоров'ю кадри крупного плану з місця подій відсутні. Такі кадри могли б показати характер і напрямок пошкоджень.

Твердження з'явилося в повідомленні на сайті 1tv.ru (архівавно тут) під заголовком "Многочисленными жертвами может обернуться очередная провокация националистов в ЛНР", опублікованому 5 квітня о 18:08. У статті стверджується:

Многочисленными жертвами может обернуться очередная провокация, которую устроили украинские националисты в Луганской республике. Отступая из города Рубежное, они подорвали цистерну с азотной кислотой. Это подтверждают кадры поднимающегося облака кирпичного цвета.

Одним з перших повідомлень про вибух цистерни з азотною кислотою стало ось це фото на Telegram-каналі "ЛуганскИнформЦентр" - каналі, що висвітлює події з позиції самопроголошеної ЛНР:

rubezhnoe.png

(Джерело: скріншот з сайту https://t.me/, зроблений 5 квітня 2022 року о 23:01 UTC)

Офіційні українські джерела, в тому числі голова Луганської обласної держадміністрації Сергій Гайдай, заявляють, що в цистерну поцілила російська артилерія.

За місто Рубіжне Луганської області ведуться інтенсивні бої. Місто розташоване на підконтрольній Україні території, але на початку квітня російські війська вийшли на його кордон. За повідомленням генерального штабу Збройних сил України, 5 квітня російські війська в Рубіжному застосували авіацію та артилерію "для завдання ударів по об'єктах цивільної інфраструктури та промисловості".

Ось як 5 квітня виглядало місто, за повідомленнями місцевих мешканців:

rubezhnoe2.png

(Джерело: скріншот з сайту https://twitter.com/ станом на 6 квітня, 00:00 UTC)

Місце вибуху цистерни, за задини twitter-користувача Necro Mancer:

rubezhnoe3.png

Фотографій пошкодженої цистерни на момент написання матеріалу у вільному доступі не було. Через інтенсивні бойові дії наразі складно отримати незалежні оцінки характеру і напрямку пошкодження цистерни.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion