Перевірка Факту: Манекен використовувався не для української військової пропаганди, а для зйомок російського серіалу

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: Манекен використовувався не для української військової пропаганди, а для зйомок російського серіалу Реквізит

Чи планували українські солдати використати у виробництві військової пропаганди манекен, щоб сфабрикувати вбивство і "звинуватити Путіна"? Ні, це НЕправда: Це закулісне відео показує підготовку реквізиту до сцени, у якій людина падає з високої будівлі. Після того, як російський державний телеканал «Россия-24» показав ролик з оманливим описом, режисерка серіалу опублікувала у своїх соцмережах пояснення. За її словами, сюжет неправдивий. Насправді у відео фігурує каскадерський манекен на прізвисько Альбертик. Режисерка поділилася додатковими фотографіями і відео зі зйомок, що проходили 20 березня 2022 року у Всеволожську, місті на околиці Санкт-Петербурга, Росія.

Заклаштункове відео було опубліковано в Telegram 6 квітня 2022 року (заархівовано тут) акаунтом @Ukr_G_M з червоним водяним знаком цього облікового запису. Пост підписаний російською мовою:

Вот так ВСУ готовит свои постановочные видео, дабы кричать во все горло: 'это Путин виноват', а потом как в Буче раскидают эти игрушки вдоль улиц Киева или Николаева.

Ось як виглядав пост на момент написання матеріалу:

dummy1.png

(Джерело: скріншот з додатку Telegram screenshot від 11 квітня 2022 року 19:20:52 UTC)

Цей відеоролик із червоним водяним знаком транслювався на російському державному телеканалі «Росія-24». У відповідь на це 7 квітня 2022 року другий режисер Надія Колобаєва написала у Facebook:

Недавно в эфире "Россия-24" решили "разоблачить" украинские фейки. И что вы, блядь, думаете? Они в эфире сказали, что "двое украинцев в военной форме обматывают манекен скотчем, чтобы позже выдать его за труп". А это мы 20 марта снимали во Всеволожске падение из окна для нашего сериала, а это наши постановщик трюков с ассистентом готовят Альбертика к съёмке! Бляди, какие же вы бляди.

Ось як виглядав пост на час написання матеріалу:

dummy2.png

(Джерело зображення: скріншот з сайту Facebook, зроблений у понеділок, 11 квітня 2022 року, о 20:29:53 UTC)

Колобаєва зробила кілька публікацій у Facebook та Instagram на цю тему, додавши фото та відео залаштунків з багатьох ракурсів. У дописі у Facebook від 10 квітня 2022 року вона визначила місце зйомок як вулиця Ленінградська, 10 у Всеволожську. Вона показала сцени з вантажівкою-підйомником, з якого команда каскадерів скидала манекена з висоти приблизно шостого поверху, а також чотири столи для пікніка, де команда могла зробити перерву на каву. Нижче наведено колаж Lead Stories, що порівнює зображення адреси з сервісу прегляду вулиць із кадром з відео, опублікованого Колобаєвою.

dummy3.png

(Джерело зображення: колаж Lead Stories зі скріншотів з Instant Streetview та Instagram, зроблений 11 квітня 2022 року о 21:40:03 UTC)

Оманливе подання цього закулісного відеоролику було розвінчано в статтях багатьма мовами, а випуск новин «Росія-24» із цим відео було видалено. Копію трансляції «Росія-24» опублікував у Telegram акаунт @romasuperromasuper. Його підпис пояснює, що насправді відбувається на відео:

На канале «Россия-24» в эфире в 6:30 утра вышел вот такой формат. Ведущий рассказывает зрителям о том, как украинские военные готовят свои фейки, чтобы использовать эти кадры против российского государства на Западе.

На самом деле на видео -- подготовка съёмок телесериала. Второй режиссёр этого сериала Надежда Колобаева рассказывает, что это подготовка сцены падения героя, снималось это 20 марта во Всеволожске.

На канале Россия-24 мне сказали, что ни режиссёрская, ни редакторская бригады «не знали, что это не Украина». Это видео им «принесли».

Огромный привет главному редактору канала «Россия-24», ценителю британской инди-музыки, эстету, интеллектуалу и военному преступнику Евгению Бекасову.

Ось як виглядав пост @romasuperromasuper у Telegram на час написання матеріалу:

dummy4.png

(Джерело: скріншот з додатку Telegram, зроблений 11 квітня 2022 року о 19:41:28 UTC)

На час написання матеріалу - 11 квітня 2022 року - все ще залишається опублікованим іспаномовний твіт російського посольства в Іспанії (архівовано тут). У ньому запитується (переклад):

Що роблять ці українські солдати? І для чого?

dummy5.png

(Джерело: скріншот з сайту Twitter, зроблений 11 квітня 2022 року о 18:01:49 UTC)

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion