Перевірка факту: відео, як рука Путіна проходить крізь мікрофон, НЕ є доказом зеленого екрану - це через стиснене відео

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: відео, як рука Путіна проходить крізь мікрофон, НЕ є доказом зеленого екрану - це через стиснене відео Спотворення

Чи видно на відео президента Росії Володимира Путіна, як він простягає руку через мікрофон, тобто знято перед зеленим екраном? Ні, це невірна інформація: його рука, яка, здається, пливе через мікрофон, видно лише на відео з низькою роздільною здатністю, а не з більш високою. Відеоаномалія, схоже, пов'язана з стисненням відео, і на ній не видно, як Путін знімає перед зеленим екраном.

Претензія з'явилася в дописі у фейсбук (заархівовано тут) де було опубліковано 5 березня 2022 року під заголовком "Зеленський тролює Путіна за використання зеленого екрану".

Ось як новина виглядала на «Фейсбуці» на момент публікації:

Facebook screenshot(Джерело: «Фейсбук» скріншот з Tue Apr 5 22:00:21 2022 UTC)

У дописі в твіттербуло те саме:

На відео в твіттер і фейсбукрука Путіна рухається крізь трубку мікрофона перед ним на столі.

На відео з високою роздільною здатністю на Йоутубе, на якому Путін розмовляє з працівниками «Аерофлоту» 5 березня 2022 року, не видно, як його рука рухається крізь шток мікрофона. Жест рукою видно через 12 секунд і знову через 21 секунду на відео:

Ілюзія того, що рука Путіна проходить крізь шток мікрофона, виникає через стиснення відео,повідомляє Techopedia.com. Коли відео поширюється в інші програми, як-от Twitter або Facebook, воно стискається або зменшується, щоб заощадити місце:

Стиснення відео - це процес кодування відеофайлу таким чином, що він займає менше місця, ніж вихідний файл, і його легше передавати через мережу/Інтернет.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion