Перевірка Фактів: це відео НЕ документує захоплення сотень морських піхотинців із 503-ї морської піхоти

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Фактів: це відео НЕ документує захоплення сотень морських піхотинців із 503-ї морської піхоти Не той одяг

Чи доводить це відео, що 267 українських морпіхів з 503-го батальйону здалися в полон у Маріуполі? У такому формулюванні - ні, НЕ доводить: форма людей на відео не відповідає формі морпіхів з цього батальйону, а зафільмована місцевість, за словами радника мера Маріуполя, знаходиться в селі за межами оточеного міста. На фейсбук-сторінці батальйону інформацію про здачу в полон спростували. Проте на іншому відео кадировців, де з натовпу явно виділяють п'ятьох людей, ці декалька людей справді можуть бути полоненими морпіхами. Щонайменше один чоловік візуально дуже подібний до людини на фото з фейсбук-сторінки 503 батальйону. За припущенням військового волонтера Олександра Карпюка, в полон могли здалися військові іншого батальйону - 501-го, у яких закінчилися боєприпаси.

Твердження вперше з'явилося на каналі очільника Чечні Рамзана Кадирова 4 квітня о 23:16 в пості з відео, на якому багато чоловіків у військовій формі з піднятими руками йдуть по дорозі повз одноповерхові будинки.

У підписі до відео говориться:

267 морпехов из 503-го батальона (приписан к 36-й обрмп ВМСУ) сегодня в Мариуполе сдались в плен Российским вооружённым силам.

Відео перепублікували користувачі інших соцмереж. Для прикладу, на YouTube його можна переглянути тут:

marines1_1.png

(Джерело: скріншот з https://www.youtube.com/, зроблений 8 квітня 2022 року о 17:24 UTC)

Натисни тут, щоб переглянути відео на YouTube:

Відео має дуже низьку якість - 360р, хоча більшість сучасних смартфонів здатні знімати у кращій роздільній здатності. Через погану якість складно роздивитися шеврони та інші деталі одягу. Загальні обриси схожі на військову форму, але чи є це форма морських піхотинців з емблемою борсука (емблема 503 батальйону) - з цього відео сказати важко. Оксамитових беретів і зелених толстовок - характерних особливостей морських піхотинців - на людях у відео немає, втім, можливо, це через холодну погоду.

Як виглядає форма 503-го батальйону - можна побачити на сторінці батальйону у Facebook:

503.jpg

503_2.jpg

(Джерело: скріншоти з сайту https://www.facebook.com/, зроблені 8 квітня 2022 року)

Користувач Twitter, американський морський котик у відставці Chuck Pfarrer опублікував інфографіку, у якій увага приділяється іншим невідповідностям. Більшість чоловіків на відео поголені начисто, що важко зробити в місті без електрики і води. Одяг не має слідів бою. На обличчях і руках немає поранень. У багатьох полонених кишені і підсумки випинають, тоді як при взятті у полон зазвичай вимагають дістати і викласти всі речі.

marines1.png

(Джерело: скріншот з сайту https://twitter.com, зроблений 8 квітня 2022 року о 14:55 UTC)

Сам 503-й батальйон на своїй сторінці у Facebook спростував інформацію про полон.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у своєму Telegram-каналі також спростував заяви росіян і написав, що місце, де зняте відео, - взагалі не Маріуполь. Можливо, це якесь із селищ Мангушського району, припустив він. За його словами, росіяни пограбували колишню військову базу в селищі Урзуф, де міг залишитися спецодяг.

Ким тоді є люди на відео і чи є серед них військові - зараз з'ясовують відповідальні державні органи, зауважив Андрющенко.

В іншому відео, де фігурують нібито ці ж самі полонені морпіхи, чеченський політик звертається лише до п'ятьох людей, які стоять попереду. Позаду них натовп, який схожий на морпіхів ще менше, ніж люди в попередньому ролику: руки в кишенях, одяг цивільний. Проте оці п'ятеро людей, серед яких жінка, можуть бути морськими піхотинцями. Їхній одяг візуально подібний до форми 503-го батальйону, а один з чоловіків обличчям і позою нагадує бійця з фотографії на фейсбук-сторінці загону, опублікованої у жовтні 2021 року.

marines2.png

(Джерело: скріншот з https://www.youtube.com/, зроблений 8 квітня 2022 року о 16:55 UTC)

503_2_2.jpg503_3.jpg

Колаж зі скріншотів фото з фейсбук-сторінки https://www.facebook.com/503obmp та кадру з відео https://www.youtube.com/watch?v=pRuLxgjGJM4

4 квітня, коли морпіхів, за твердженням кадировців, взяли у полон, активістка і співачка Анжеліка Рудницька закликала молитися за захисників Маріуполя:

rudn.jpg.

За повідомленням видання "Фокус", волонтер Олександр Карпюк (Serg Marco) написав у своєму фейсбуці, що в полон здалися щонайменше декілька військових з 501-го батальйону, тому що у них закінчилися боєприпаси. Тоді як морпіхи з 503-го батальйону тримаються. Пізніше він зняв публікацію, але в коментарях до інших дописів зауважує, що інформація була правдивою.

marco.png

(Джерело: скріншот з сайту https://focus.ua, зроблений 8 квітня 2022 року о 23:54 UTC)

У захисті Маріуполя беруть участь понад 3500 військових. Серед них бійці декількох батальйонів і бригад морської піхоти - не лише 501-го і 503-го.

За час вторгнення Росії до України кадирівців багато разів викривали в брехні і зйомці постановочних відео. Наприклад, 14 березня Кадиров написав, що він нібито перебуває в Гостомелі під Києвом, тоді як розслідування "Української правди" виявило, що він був у Грозному.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion