Перевірка факту: Аудіозапис НЕ спростовує, що Олександра Ржавського 27 березня вбили російські військові

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff

STORY UPDATED: check for updates below.

Перевірка факту: Аудіозапис НЕ спростовує, що Олександра Ржавського 27 березня вбили російські військові Плутана мова

Чи спростовує це аудіо інформацію про те, що колишнього народного депутата України Олександра Ржавського 27 березня застрелили російські військові? Ні, це НЕправда: інформацію про загибель Ржавського від рук російських солдатів оприлюднили рідні загиблого, які були свідками трагедії. Тоді як запис нібито телефонної розмови із Ржавським, що нібито відбулася 30 березня 2022 року, опублікувало пропагандистське російське видання "РИА Новости". В аудіозаписі чітко чутно лише одного співрозмовника - того, хто озвучує пропозицію виїхати. Відповіді колишнього нардепа більше схожі на нарізку вставних слів і малозначущих фраз, вирізаних і склеєних з якогось інтерв'ю.

Аудіо з цього посту в мережі Facebook (архів тут) супроводжується підписом, у якому стверджується, що це запис телефонної розмови російських військових з Олександром Ржавським, зроблений 30 березня 2022 року, перед виходом російських військ з-під Києва.

Пост починається зі слів: "Жертва стрілянини в Бучі: питань до українського боку все більше". Далі стверджується (мова оригіналу збережена): "Из этой опубликованной РИА Новости записи следует, что российские военные предлагали Ржавскому уехать вместе с ними во избежание расправы со стороны неонацистов".

Ось як виглядав допис повністю:

rzhavsky1.png

(Джерело: скріншот з сайту https://www.facebook.com, зроблений 12 квітня 2022 року о 21:59 UTC)

Оригінальний аудіофайл (архів тут) опублікований на сайті "РИА Новости" 11 квітня. Тут також стверджується, що це запис телефонної розмови, зроблений 30 березня перед виходом російських військ із Бучі.

Насправді, за словами родичів загиблого, Олександра Ржавського застрелили росіяни 27 березня на очах рідної сестри і дружини. Рідні розповіли про це у дописі на фейсбуці політика:

27 березня 2022 року, на території власного подвір'я в місті Буча, на очах дружини та сестри, було вбито Ржавського Олександра Миколайовича. Нещодавно йому виповнилося 63 роки.

Сп'янілий від власної безкарності «руський» вояк обірвав життя близької нам людини, яка все життя намагалася оберегти нас від усіляких лих

Заява підписана іменами чотирьох дітей Олександра Ржавського, дружини і двох сестер. От як виглядав повний допис:

rzhavsky3.png

Ймовірність того, що російські пропагандисти використали справжні аудіозаписи з голосом Ржавського, висока. Він був публічною людиною, народним депутатом, брав участь у президентських перегонах.

Проте в аудіофайлі, викладеному "РИА Новости", чітко чутно лише одного співрозмовника - того, хто озвучує пропозицію виїхати. Тоді як відповіді колишнього народного депутата нерозбірливі, тихі і розмежовані шумом. Слова, які можна почути, більше схожі на нарізку вставних слів і малозначущих фраз, вирізаних і склеєних з якогось інтерв'ю: "Если вы меня выведите в прямой эфир.. я не думаю что... наверное возможно кто-то там подумает... понимаете..."

Зі справжнім стилем розмови Олександра Ржавського можна ознайомитися, наприклад, по цьому відео. Така плутана мова, як в аудіо "РИА Новости", не була йому властива.

Updates:

  • 2022-04-14T21:14:58Z 2022-04-14T21:14:58Z
    Оновлено, щоб виправити дату з 30 квітня по 30 березня.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion