Перевірка Факту: CNN НЕ повідомляв про "бариг" і розкрадання американської допомоги на складах в Україні

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка Факту: CNN НЕ повідомляв про "бариг" і розкрадання американської допомоги на складах в Україні Домисел

Чи йдеться в сюжеті американського телеканалу CNN про розкрадання неурядовими організаціями і приватними компаніями допомоги, яку уряд США надає Україні? Ні, це НЕправда: в коментарі CNN колишній командувач спецопераціями морської піхоти США говорить про проблеми із фронтовою логістикою як про причину накопичення медичної допомоги на складах у Львові в той час, як на лінії фронту солдати і цивільні гинуть через нестачу аптечок. Версію про "бариг" домислив і озвучив у своєму відео на YouTube колишній радянський розвідник українського походження Юрій Швець, переказуючи сюжет CNN своїми словами.

Твердження з'явилося в дописах на Facebook 21 квітня 2022 року. Зокрема, в цьому пості стверджується:

CNN повідомляє про тотальну корупцію і безпрецедентне розкрадання неурядовими організаціями і приватними компаніями нелетальної допомоги, яку уряд США надає Україні: військова форма, захисне спорядження, медичне обладнання, медикаменти, продукти харчування т.і. Все розкрадається фірмамами людей (привіт бородатій бабушкє) наближеними до влади на складах поблизу західного кордону.

У більшості постів з аналогічними твердженнями згадується відео з блогу Юрія Швеця, майора закордонної розвідки КДБ у 1980 - 1990 роках українського походження:

cnn_youtube_screen.jpg

cnn_youtube_screen2.jpg

Джерело: скріншоти з сайту www.facebook.com, зроблені 23 березня 2022 року

Вочевидь, мова йде про відео Юрія Швеця, опубліковане ним у YouTube 20 квітня із назвою "Новый пакет военной помощи США для битвы за Донбасс/ Посейдон навел Нептуна на "Москву"/ № 201".

В описі відео заявлені такі теми (переклад Lead Stories):

20:10 Інтерв'ю CNN полковника США у відставці про бардак із постачанням медичної та гуманітарної допомоги територією України.

27:10 Стаття CNN про те, що допомога Україні від США пропадає у невідомому напрямку. Якщо питання з розкраданнями не буде вирішено найближчим часом, США можуть припинити постачання допомоги.

Натисніть тут, щоб переглянути відео на YouTube:

У відео Юрій Швець переказує свої враження від переглянутого на CNN інтерв'ю з "американським полковником у відставці", який зараз займається волонтерством у Львові. Слова Юрія Швеця:

Я вам уже как-то говорил, что самый страшный враг украинского народа после Путина - это элита, а применительно к этой ситуации - барыги. У одних, у героев, нет даже аптечки, чтобы остановить кровотечение, а другие - барыги - пытаются на этом деле сделать деньги. И вот доходит до того, что американский полковник отставной говорит, что задача американцев не просто на деньги американских налогоплательщиков оплатить производство и доставку этого оборудования, но затем еще направить его от барыг героям, которым это нужно на поле боя.

Переклад Lead Stories:

Я вам уже якось казав, що найстрашніший ворог українського народу після Путіна - це еліта, а стосовно цієї ситуації - бариги. Одні, герої, не мають навіть аптечки, щоб зупинити кровотечу, а інші - бариги - намагаються на цій справі заробити гроші. І ось доходить до того, що американський полковник відставний каже, що завдання американців не просто на гроші американських платників податків сплатити виробництво та доставку цього обладнання, а потім ще направити його від бариг героям, яким це потрібно на полі бою.

Далі Юрій Швець згадує статтю на сайті CNN, де нібито із посиланням на інше достовірне джерело написано, що все, що поставляється до України, після перетину кордону стає для США "як чорна діра".

Проаналізувавши публічно доступний контент YouTube-каналу і стайту CNN за попередній тиждень (13 - 20 квітня 2022 року), можна дійти висновку, що мова йде про це включення (уривок ефіру від 19 квітня під назвою 'What happens to weapons sent to Ukraine? The US doesn't really know') і про цю статтю із таким самим заголовком, що перекладається як "Що відбувається зі зброєю, яку надсилають Україні? США насправді не знають".

Ось як виглядав кадр з відео:

cnn1.png

Джерело: скріншот з сайту youtube.com, зроблений 22 квітня 2022 року о 21:12:23 UTC

Під відставним полковником, вочевидь, пан Швець мав на увазі Ендрю Мільборна, командувача спецопераціями морської піхоти США у відставці. CNN зв'язався з ним скайпом і поставив питання: чи існують ризики того, що озброєння, яке надходить до України від США, опиниться в інших руках - наприклад, у росіян? Перед паном Мільборном таке ж питання телеведуча поставила журналістці Кейті Бо Лілліз, і та відповіла: є побоювання, що у віддаленій перспективі зброя може опинитися на чорному ринку. За її словами, така імовірність може з'явитися після завершення гострої фази конфлікту.

Ендрю Мільборн сказав, що американська допомога "уже не в тих руках", уточнивши, про що мова: поставки, які не є смертоносною зброєю, накопичуються на складах біля західного кордону України і не потрапляють на передову. "When you come to Lviv... There are many NGOs, hospitals, warehouses which are bulging with US supply" (переклад: "Коли ви приїжджаєте у Львів, то тут багато неурядових організацій, лікарень, складів, які завалені поставками зі США"). Тоді як у місцях бойових дій, продовжує американський волонтер, люди гинуть без якісних наборів першої медичної допомоги. За день перед ефіром, зауважив Ендрю Мільборн, людина в кімнаті позаду нього втратила шістьох побратимів - саме через нестачу медичних матеріалів, наборів першої допомоги, зокрема, турнікетів для зупинки кровотечі.

Далі ведуча та гість перейшли до обговорення того, якої саме не-збройної допомоги зараз найбільше потребують українські військові.

Ніхто з людей на відео не говорив про розкрадання чи про бариг - ні з використанням слова huckster ("барига"), ні з м'якшими формулюваннями. Причиною проблем із доставкою речей до лінії фронту сам Мільборн назвав погано організовану логістику.

У своєму відео Юрій Швець, переказавши сюжет CNN, говорить: "Но я тут все понял... Он говорит, там люди умирают на поле боя... а тут оно все лежит на складах или капитализируется. Давайте ЧВК, конрактеров американских, которые доставят это все от одних украинцев другим украинцам". Ці слова є думками Юрія Швеця, а не журналістів чи гостей ефіру CNN.

У статті на edition.cnn.com також не йдеться про розкрадання, перепродаж чи інший спосіб наживання на допомозі - того, що можна було б асоціювати зі словом "бариги". Автором цієї статті є та ж журналістка, котра стала першою гостею відео CNN, Кейті Бо Лілліз. У статті проговорюється тема, яка звучала в ефірі: США не мають ніякого контролю над тим, що відбувається із зброєю, яку вони постачають Україні. Існує імовірність того, що колись ця зброя може потрапити на чорний ринок, якщо не буде використана в бою, - такий досвід Америка вже мала з іншими країнами:

Інше джерело в Конгресі повідомило, що американські військові вважають інформацію, яку вони отримують від України, загалом достовірною, оскільки США вже вісім років готують та оснащують українських військових, розвиваючи міцні відносини. Але це не означає, що немає якихось сліпих зон, зазначило джерело, наприклад, у таких питаннях, як експлуатаційний статус українських С-300.

Джордан Коен, аналітик з питань оборони та зовнішньої політики в інституті CATO, який зосереджується на продажу зброї, сказав, що найбільша небезпека, пов'язана з потоком зброї, яка спрямовується в Україну, полягає в тому, що з ними відбувається, коли війна закінчується або переходить у якийсь затяжний глухий кут.

Такий ризик є частиною будь-якого міркування щодо відправлення зброї за кордон. Протягом десятиліть США посилали зброю в Афганістан, спочатку для озброєння моджахедів у їхній боротьбі проти радянської армії, а потім для озброєння афганських сил у боротьбі з талібами.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion