Перевірка факту: Ці свідчення НЕ доводять, що авіаудару по лікарні в Маріуполі не було

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Ці свідчення НЕ доводять, що авіаудару по лікарні в Маріуполі не було Не експерт

Чи доводить відеоінтерв'ю Маріанни Вишемирської, що Росія не атакувала лікарню і пологове відділення в Маріуполі 9 березня? Ні, це НЕ так: Дівчина розповідає, які здогадки щодо характеру нападу виникли в неї та інших породіль, але не заперечує сам факт нападу. За припущеннями жінки, це був не авіаналіт, а "прилетів снаряд". Незалежні військові експерти схиляються до думки, що була авіабомба. Розповідь жінки спростовує твердження Росії про перетворення лікарні на військовий штаб, озвучене міністром оборони РФ Сергєєм Лавровим для виправдання атаки.

Відеозапис інтерв'ю з Маріанною Вишемирською російські медіа і російськомовні акаунти в соцмережах почали публікувати 2 квітня 2022 року. Багато матеріалів мали в заголовку твердження "Авіаудару не було" - як, наприклад, ось ця стаття на сайті tvzvezda.ru із заголовком «"Авиаудара не было": появилось видео с девушкой, представившейся "роженицей" из Мариуполя» (архів тут).

Ось як це виглядало на сайті:

marianna1.png

(Джерело: скріншот з сайту https://tvzvezda.ru/, зроблений 4 квітня о 08:43 UTC)

Абзац статті, у якому подано ширший контекст слів жінки, показує маніпулятивність заголовка:

По словам роженицы, оказавшись в убежище, пациентки сразу начали обсуждать, была ли воздушная атака. Им якобы сказали, что никакого авианалета не было, а в медучреждение попал снаряд.

Тобто насправді пацієнтки та медперсонал обговорювали, яким чином міг бути нанесений удар. Маріанна не заперечує факт атаки на лікарню.

У самому відео дівчина каже, що чула, як "прогримів снаряд", і їй в обличчя потрапило скло від розбитого вікна. Потім був другий вибух, після якого її евакуювали у підвал. "Ми почали обговорювати, чи був авіаналіт. Потім нам сказали, що ніякого авіанальоту не було, тобто підтвердилася наша думка, що ми не чули, вони теж не чули, вони сказали, що це прилетів снаряд" (переклад Lead Stories). Як саме слід розуміти вислів "прилетів снаряд" - жінка не розшифровує. Зауважимо, що вона не є експертом зі зброї.

За оцінкою експерта зі зброї Кріса Кобб-Сміта, якого цитує CNN, кратер такого розміру, як на фото, могла спричинити бомба вагою щонайменше 1000 ib (454 кг), "безсумнівно скинута з повітря". Українські експерти також оцінили вагу бомби у півтонни.

marianna3.png

marianna2.png

(Джерело: скріншоти з сайту https://edition.cnn.com/, зроблені 3 квітня 2022 року о 09:46 і 10:05 UTC)

Пошук у Facebook за запитом "Авиаудара не было" видає декілька постів з відеоінтерв'ю Маріанни. В описах більшості з них стверджується, що Маріанна нібито не лише заперечила бомбування пологового, а й розповіла, що він став казармою для українських військових.

Наприклад, в цьому дописі у підписі говориться:

Развенчание фейка о беременной в Мариупольском роддоме .. самой же женщиной..

Друзья, помните актрису и эскортницу Марианну? Та самая девушка Марианна из мариупольского роддома, ставшая лицом большого фейка про авиаудар, дала интервью, в котором рассказала о том, как украинские военные превратили здание в собственную казарму.

Насправді жінка каже, що за час перебування у лікарні бачила військових один раз - коли вони прийшли до чоловіків породіль по їжу, сказавши, що п'ятий день нічого не їли.

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров 10 березня дав асиметричну відповідь на питання про мотив атаки на лікарню. Він не заперечив і не підтвердив причетність Росії до атаки, але заявив, що пологовий будинок використовувався як база "Азова", пацієнтів і медиків там нібито не було, а фотодокази журналістів AP - постановка.

Поява відеоінтерв'ю Маріанни Вишемирської привела до плутанини і нестиковок у пропагандистській версії подій. Це яскраво видно у серії постів, як цей, де стверджується, що історія Маріанни була постановкою для фото - і водночас що журналісти фотографували пацієнток без їх дозволу; що військові вигнали породіль і облаштували казарму - і при цьому що військові відбирали у пацієнток їжу, тощо.

Lead Stories раніше перевіряв достовірність заяв про постановочний характер фотографії Маріанни Вишемірської після атаки на пологовий будинок у Маріуполі: Fact Check: Real Patients Were Killed, Injured In Russian Bombing Of Mariupol Maternity Hospital.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion