Перевірка факту: Це відео НЕ включити докази підтверджено, що "Азов" перешкоджав евакуації цивільних з Маріуполя

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Це відео НЕ включити докази підтверджено, що "Азов" перешкоджав евакуації цивільних з Маріуполя Шаблон ФСБ

Чи доводять заяви людей у цьому відео, що військові із загону "Азов" перешкоджали евакуації мирного населення з Маріуполя? Ні, НЕ доводять: Відео невстановленого авторства розповсюджується з акаунтів, що не викликають довіри, і повторює наративи російської пропаганди. Претензії протирічить загальновідомим даним про перебіг подій. Велика кількість подібних один до одного роликів свідчить про організовану сплановану кампанію. За розслідуванням видання Zona Media, до зйомок щонайменше одного ролика про маріупольських біженців, що дискредитують "Азов", причетна російська ФСБ.

Твердження про те, що "Азов" не пускав людей в евакуацію, з'явилося у відео, опублікованому 21 березня у фейсбук-акаунті користувача Timofey Ivanov.

Ось як виглядав пост з відео станом на 1 квітня:

ivanov3.png

(Джерело: скріншот з сайту https://www.facebook.com/ станом на 1 квітня 2022 року, 21:30 UTC)

У відео чоловік, котрий, імовірно, виїхав з Маріуполя на власному авто, заявляє:

"Азов не выпускает. Расстреляли два автобуса. Там дети были, люди кричали: "Что же вы делаете?" Они ответили: "На войне детей и стариков нету"

Інша водійка каже, що "машини забирають, да, акумулятори знімають". Фото- чи відеодоказів своїм словам жоден з опитаних не надав, як і не вказав точні місця, де відбувалися обстріли при спробах виїхати.

Згадки про автора відео в акаунті Timofey Ivanov немає. На самому відео стоїть логотип Fotyfita. На YouTube є канал із таким логотипом, він публікує смішні ролики про тварин, станом на 1 квітня ролика про біженців з Маріуполя там не було.

Пошук Facebook видає щонайменше 12 аналогічних відео, які не відрізняються описом і змістом - тільки логотипами. Зокрема, на роликах є логотип @smotri_media і логотип російського видання "Известия", хоча на сторінці самого видання такого відео немає. В акаунтів, що опублікували відео, мало друзів, немає особистих фото, у деяких навіть немає фото профілю. "Інтерньюз Україна" відносить такі характеристики до можливих ознак бота.

ivanov4.png

(Джерело: скріншот з сайту https://www.facebook.com/ станом на 2 квітня 2022 року, 18:29 UTC)

Російська "Медиазона" 30 березня повідомила про випадок, коли прес-служба російської служби безпеки (ФСБ) 22 березня сама розіслала ЗМІ відео про біженку з Маріуполя, котра розповідає нібито про звірства "Азова". При цьому виданням наказали не посилатися на першоджерело.

В акаунті Timofey Ivanov перші фото і відео датовані 2021 роком. Серед них немає фотографій про життя самого Timofey Ivanov. Місцем проживання Timofey Ivanov вказано Ташкент, Узбекистан, але дописів про місцеві новини чи події немає. До війни користувача, який нібито працює в бодибілдинговому центрі, цікавили косметика та дитячий одяг. Усе перелічене сильно зменшує довіру до цього акаунта.

ivanov_cosm.pngivanov2.png

(Джерело: скріншоти з https://www.facebook.com/, зроблені 1 квітня о 14:33 і 14:36 UTC)

Озвучена людьми на відео інформація про те, що "Азов" блокував виїзди з Маріуполя і стріляв про автотранспорту, протирічить загальновідомим даним про перебіг подій. "Уже тиждень як російські війська оточили Маріуполь, важливий порт, взявши в облогу приблизно півмільйона людей, які живуть там. Російські обстріли заблокували спроби створити безпечні коридори для мирних жителів, залишивши їх у пастці без води, їжі, тепла та ліків", - писав The New York Times 10 березня. У перші ж тижні війни російська армія захопила всі підходи до Маріуполя, включно із мелітопольським напрямком, де знято відео. Вона оточила місто в кільце і встановила блок-пости довкола. Тому розповіді біженців про те, що саме українські військові не випускали їх з міста, викликають великий скепсис.

Українські високопосадовці неодноразово піднімали тему евакуаційних коридорів для Маріуполя на інших осаджених міст. Домовленості зривалися: автобуси і вантажівки з гуманітарною допомогою не могли заїхати в Маріуполь, тому що їх обстрілювали.

Провину за обстріли російська пропаганда поклала на українських військових. Росія створила і просуває в маси наративи про обстріл "Азовом" цивільних, про використання людей як щита, підрив драмтеатру зсередини і поклоніння нацистам.

Декілька публікацій з такими твердженнями Lead Stories уже перевіряв на достовірність:

Перевірка факту: Відео НЕ доводить, що полк "Азов" чинив військові злочини в Маріуполі

Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що українські військові використовують цивільних як живий щит у Маріуполі

Перевірка факту: Це НЕ свідок підриву драмтеатру в Маріуполі

Проверка факта: НET доказательств того, что украинские солдаты угрожали греческим беженцам в Мариуполе

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion