Перевірка факту: Це відео НЕ показує затоплення крейсеру "Москва"

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Це відео НЕ показує затоплення крейсеру "Москва" Перевірка факту: Це відео НЕ показує затоплення крейсеру "Москва" Корабель США

Чи зафільмувало це відео останні хвилини крейсеру "Москва", флагмана чорноморського флоту Росії, перед його затопленням у квітні 2022 року під час російсько-української війни? Ні, це НЕправда: на відео зображено знищення американського корабля "Бьюкенен" влітку 2000 року під час міжнародних навчань у Тихому океані поблизу Гаваїв.

Відео, на якому тоне нібито російський ракетний крейсер "Москва", з'явилося у мережі Facebook 15 квітня 2022 року (заархівовано тут) із підписом:

Красівоє, дуже

З'явилося відео останніх хвилин крейсера "Москва"

Ось як виглядав пост на час написання матеріалу:

warship.png

Джерело: скріншот з сайту facebook.com, зроблений 17 квітня о 21:59 UTC

Це відео поширили багато інших користувачів. Деякі вказавали, що на відео імовірно зафільмовано потоплення "Москви" (дивіться скріншот нижче), інші, як відомий військовий журналіст Андрій Лисенко, обійшлися без вказування назви корабля. Та враховуючи контекст, такі пости могли ввести інших користувачів в оману і створити враження, що на відео зафільмовано момент потоплення "Москви", підбитої українськими ракетами "Нептун" 13 квітня 2022 року.

warship4_possible.png

Джерело: скріншот з сайту facebook.com, зроблений 18 квітня о 10:28 UTC

Насправді, як виявив проект "По той бік новин", поширене 15 квітня відео показує враження ракетами списаного американського корабля USS Buchanan. Під час навчань RIMPAC-2000 13-14 червня 2000 року цей есмінець виконував роль мішені. Відео, у якому зафільмовані ракетні удари і затоплення корабля, розміщене на YouTube 2 вересня 2021 року. В описі до відео сказано:

13 червня 2000 року ракетний есмінець USS Buchanan (DDG-14) взяв участь у багатонаціональних навчаннях RIMPAC 2000 (Rim of the Pacific) як корабель-мішень на Тихоокеанському ракетному полігоні, на північний захід від гавайського острова Кауаї.

Американські, канадські та австралійські війська намагалися затопити есмінець понад 24 години. Він отримав три удари ракетами Hellfire, випущеними з гелікоптерів SH-60 LAMPS, три удари ракетами Harpoon з американського підводного човна P-3 Orion і HMAS Adelaide (FFG-01), а також потужну бомбу з лазерним наведенням GBU-24 силою 2400 фунтів, скинуту з RAAF F-111. Торпеда MK-48, випущена USS Buffalo (SSN-715), мала довершити справу, але вийшла з ладу.

Бьюкенен протримався на плаву всю ніч.

Врешті-решт, зазначено в описі, корабель довелося підірвати вибухівкою, і тоді він пішов на дно.

На колажі, зробленому зі стоп-кадрів обох відео - того, що поширюється у Facebook нібито як кадри потоплення "Москви", і відео USS Buchanan (DDG-14) Sinking (SINKEX), RIMPAC 2000 на YouTube - видно, що ці кадри візуально ідентичні, а відмінності у більш згладженому зображенні викликані гіршою якістю відео на Facebook:

warship_mix.png

Джерело: колаж зі скріншотів з сайтів facebook.com та youtube.com, зроблених 17 квітня 2022 року

Таким чином, відео з Facebook є частиною відео з YouTube, що починається з 14 хвилини 18 секунд і демонструє затоплення американського есмінця після підриву вибухівки 2000 року.

Читайте також: Fact Check: Video Does NOT Show Russian Warship Moskva Being Hit By Ukrainian Missile

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion