Перевірка факту: Це фото НЕ демонструє, як українські військові крадуть пральну машину

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Це фото НЕ демонструє, як українські військові крадуть пральну машину Допомагають

Чи зображено на цій фотографії, як українські військові нібито крадуть пральну машину із пошкодженого війною магазина? Ні, це НЕправда: на фотографії зафільмовано, як військові допомагають винести вцілілий товар після артилерійського обстрілу цивільної інфраструктури Харкова, здійсненого росіянами в березні 2022 року. Фотографію зробив фотожурналіст Андрій Марієнко для агенції AP Photo (Associated Press Photo).

17 квітня фотографію почали поширювати російські акаунти в соціальних мережах. Одним з перших це зробив Telegram-канал Signal, неофіційний рупор кремлівської воєнної пропаганди. Ось як виглядав пост (заархівовано тут) на час написання матеріалу:

pralkasignal.png

Джерело: скріншот з сайту Telegram 19 квітня 2022 року, зроблений о 10:33 UTC.

Найчастіше це фото в різних акаунтах супроводжували такі підписи:

Украинские военные тащат стиральную машину. Естественно, заносят обратно в магазин, а не домой к жiнке волокут.

та

Трогательное фото. Украинские военные спасают стиральную машину. Ждём посты «русские солдаты мародеры»

Приклад із другим підписом можна побачити в цьому Facebook-пості.

Справжнім джерелом світлини є фоторепортаж AP Photo, опублікований 15 березня 2022 року під назвою "Day 20: Babies among innocents of war in Ukraine" ("День 20: "Немовлята серед невинних жертв війни в Україні").

У підписі до оригінального фото сказано:

Ukrainian servicemen carry a washing machine as they help to relocate goods from a market hit by shelling in Kharkiv, Ukraine, Tuesday, March 15, 2022. (AP Photo/Andrew Marienko)

Переклад Lead Stories:

Українські військовослужбовці несуть пральну машину, допомагаючи виносити товари зі зруйнованого обстрілом магазину в Харкові, Україна, вівторок, 15 березня 2022 року. (AP Photo/Andrew Marienko)

На фото зафільмовані люди з пов'язками Військової служби правопорядку - військової міліції:

pralka_ap.pngДжерело: скріншот з сайту apimagesblog.com, зроблений 19 квітня 2022 року о 10:36 UTC

Російські акаунти почали розповсюджувати це фото через місяць від його публікації - після розголосу фактів мародерства російських військових в Україні.

За інформацією білоруського опозиційного видання "Беларускі Гаюн", вага пакунків із, імовірно, награбованими в Україні речами доходила до 450 кг. У посилках, що їх російські військові надсилали додому, часто були великогабаритні речі: столи, телевізори, пральні машини, бампери від машин тощо. За повідомленнями жертв мародерства, пральні машини для російських військових - однин із найпопулярніших об'єктів крадіжок. Цей факт став джерелом багатьох мемів і символів антиросійських акцій протесту.

pralka_bairactar.png

Джерело: скріншот з сайту facebook.com

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion