Перевірка факту: Нічне відеозвернення Зеленського НЕ означає, що він у Польщі

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Нічне відеозвернення Зеленського НЕ означає, що він у Польщі Нічне світло

Чи втік український президент Володимир Зеленський з Києва у бункер до Польщі? Чи говорить на користь втечі ймовірність того, що він записав відео на зеленому фоні, а київський пейзаж додали під час монтажу? Ні, це не аргумент: немає жодних доказів того, що президент Зеленський перебуває в Польщі, і сам він стверджує, що він у Києві. Це відео виглядає автентичним і знято в тому ж місці, що й попередні відео Зеленського - перед будинком Городецького в Києві. За кілька днів після того, як нічне відео було опубліковано 18 березня 2022 року, з'явилися й інші відео, на яких, схоже, Зеленський за столом у його офісі в Києві. Навіть якщо відео було створене із зеленим екраном, це не означає, що Зеленський був у Польщі.

Твердження з'явилося у дописі, опублікованому у Facebook на сторінці I Love Australia 19 березня 2022 року, із підписом:

🇺🇦Chicken Kiev 🍗
👉The cowardly Ukrainian President Zelenskiy fled Kiev abandoning his people broadcasts Presidential videos with a green screen background from the safety of a NATO bunker in Poland 😂
Become A I Love Australia Supporter : https://facebook.com/becomesupp.../i.love.australia.country/

Переклад Lead Stories:

🇺🇦Курка по-київськи 🍗

👉Боягузливий президент України Зеленський втік з Києва, кинувши своїх людей транслює президентські відео із зеленим екраном із безпечного бункера НАТО в Польщі 😂

Вподобайте I Love Australia: https://facebook.com/becomesupp.../i.love.australia.country/

Ось як виглядав пост на час написання матеріалу:

zel_night.png

(Джерело: скріншот з Facebook, зроблений 21 березня 2022 року о 20:41:50 UTC)

Ця фейсбук-сторінка, створена 9 жовтня 2021 року, змінила назву з Aussie Cossack на I love Australia 13 березня 2022 року, лише за кілька днів до появи посту про київське курча (у якому, до речі, використовується радянський варіант транскрибування української столиці). Сторінка має двох менеджерів в Індії. The Aussie Cossack це назва іншої фейсбук-сторінки та каналу на YouTube.

zel_night2.png

Відео, опубліковане сторінкою I Love Australia, - це повтор перших секунд відео з офіційного аккаунту в Facebook та YouTube-каналу Офісу президента України 18 березня 2022 року. Оригінал відео має роздільну здатність 1080p, що вважається високою роздільною здатністю. Трисекундний кліп I Love Australia був доступний лише у 360p. Кліп з нижчою роздільною здатністю важко проаналізувати, і в повному оригінальному відео є додатковий видимий контекст, якого немає в трисекундному кліпі. Нижче порівнюється оригінальне відео з кліпом нижчої якості.

zel_night3.png

(Джерело: порівняльне зображення скріншоту 1080p з YouTube і скріншоту 360p Facebook, зроблені Lead Stories в понеділок, 21 березня 2022 року, 21:17:49 UTC)

Глядач може відчути, що у відео щось не так, навіть якщо він не розуміє технічних причин. Відео Тома Скотта «Чому ви можете помітити невдалий зелений екран» описує поширені проблеми, через які відео, записані із зеленим екраном (хромакей), не виглядають органічно після накладання на фон. Він перераховує:

  • Стик між фоном і переднім планом
  • Узгодженість налаштувань камери фону і камери переднього плану
  • Освітлення
  • Кольоровий баланс
  • Витримка
  • Композиція кадру

У ролику 360p, опублікованому у Facebook, є «шум» -- нерівні краї -- по краях рухомої фігури Зеленського та нерухомої сцени фону. Це можна помилково прийняти за проблеми із хромакей, але в оригінальному відео 1080p нерівностей не видно.

Інша проблема - колір освітлення. У той час як вуличні ліхтарі на задньому плані кидають м'яке жовте світло, Зеленський спереду освітлюється чітким білим або блакитним світлом. Тіні від коміра піджака і рук, коли він їх піднімає, вказують на те, що біля об'єктива фотоапарата і трохи над ним є освітлення. Хоча й це не є доказом використання хромакей, фотографи часто використовують штучне освітлення під час зйомки на вулиці вночі. На відео 360p різниця в матеріалі кокетки піджака Зеленського майже не помітна, але відео HD 1080p фіксує світло жовтих вуличних ліхтарів по краях рукавів та на обрисах його обличчя.

Нижче на знімку екрана, зробленому на 0:11 секунді, видно ділянки, де жовте світло висвітлює обличчя Зеленського, і ділянки куртки, висвітлені штучним світлом.

zel_night4.png

(Джерело: порівняльне зображення Lead Stories з деталями скріншота з YouTube, зробленого в понеділок, 21 березня 2022 року, 23:22:39 UTC)

Третя проблема, яку, здається, покликаний підкреслити короткий ролик, опублікований у Facebook, - це момент на початку відео, коли Зеленський робить кілька кроків до камери. Може здатися, ніби він наближається до камери швидше, ніж він йде, чи що будівля на задньому плані знаходиться не в тій самій площині, що й він. Він ніби росте по відношенню до будівлі. Об'єктив та висота камери можуть викликати різноманітні ілюзії, стискаючи відстань. Аналізуючи відео, ми бачимо, як піднявся рівень очей Зеленського по відношенню до фону (наприклад, до висоти вуличних ліхтарів), коли він наближається до камери, але це не вказує на погано зроблений хромакей. Можна лише зробити висновок, що об'єктив камери знаходиться нижче його очей. Якби камеру налаштували на рівень очей, очі залишилися б незмінними принаближенні камери.

zel_night5.png

(Джерело: порівняльне зображення скріншотів з YouTube, понеділок, 21 березня, 23:22:39 2022 UTC)

Сторінка I Love Australia опублікувала другий пост про зелений екран 20 березня 2022 року. У цій публікації контур Зелінського було грубо вирізано з відео та вставлено фотошопом на стокове зображення студії із зеленим екраном. Студійне зображення на зеленому екрані (без Зеленського) має чотири сторінки результатів 2014 року в пошуковій системі зворотного зображення TinEye.

zel_night6.png

(Джерело: скріншот з Facebook, зроблений 22 березня 00:33:23 UTC)

Lead Stories раніше писав про нібито втечу Зеленського і про незвичайні ефекти відеозйомки.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion