Перевірка факту: Ці документи НЕ підтверджують, що Київ готувався до наступу на Донбас

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: Ці документи НЕ підтверджують, що Київ готувався до наступу на Донбас Невідповідно

Чи підтверджують документи, нібито отримані Міністерством Оборони Російської Федерації, що Київ готувався до наступальної операції проти Донбасу у березні 2022 року? Ні, це неправда: хоча офіційні речники українських відомств не спростовували й не підтверджували достовірність опублікованих документів, ці документи НЕ містять інформацію про нову операцію на Донбасі.

Знімки документів, нібито виданих Генеральним штабом Національної гвардії України, було опубліковано в офіційному твіттер-акаунті Міністерства іноземних справ Росії 9 травня о 7:36 UTC (заархівовано тут) Із заголовком:"Fake: Ukraine never planned to attack Donbass":

The Ukrainian side continue to insist they did not have any plans to attack the Donbass.

Користувачі соціальних мереж могли побачити лише такі заголовок, пояснення та зображення:

Fake: Ukraine never planned to attack Donbass - waronfakes.com

The Ukrainian side continue to insist they did not have any plans to attack the Donbass.

Ось як виглядало повідомлення в Твіттері 9 березня 2022 року:

RUTweet.png

(Джерело: скріншот з сайту Twitter, зроблений 9 березня о 19:33 2022 UTC)

Опубліковані папери містять вказівки щодо батальйонної тактичної групи четвертої бригади оперативного призначення Нацгвардії. На першій сторінці документу сказано:

З метою організації підготовки батальйонної тактичної групи 4 бригади оперативного призначення, направляємо Наказ Командувача Національної гвардії України "Про організацію підготовки батальйонної тактичної групи 4 бригади оперативного призначення для виконання бойових (спеціальних) завдань в операції Об'єднаних сил у складі Збройних Сил України.

Інші сторінки містять розпорядження затвердити особовий склад і структуру групи, організувати її взаємодію з іншими військовими підрозділами і дислокувати її до населеного пункту Старичі (це у Львівської області, за 1200 км від Донбасу).

Документи не містять згадок про якісь нові операції на Донбасі. Відповідно до офіційного повідомлення на сайті Міністерства оборони України, Операція Об'єднаних сил розпочалася 2018 року. Вона має на меті протистояти діям російських та проросійських озброєних угруповань у східній Україні.

Документ містить розпорядження щодо одної тактичної групи однієї (з багатьох) бригад. Отже, документ не містить доказів того, що Україна готувалася до нової широкої операції на Донбасі.

Lead Stories звернулися до Національної гвардії України через їхню офіційну фейсбук-сторінку. Нам відповіли, що не можуть сказати достеменно, чи документ справжній: "Треба перевіряти. Є схожі елементи, є не притаманні. Смисли (що містяться у твіті Міністерства закордонних справ Росії - Lead Stories) точно вигадані".

Більше фактчеків Lead Stories про війну Росій проти України читайте тут.

Хочете повідомити інших про правдивість цієї інформації?

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion