Перевірка факту: На відео НЕ здача Зеленського - це діпфейк

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: На відео НЕ здача Зеленського - це діпфейк Чужа шия

Чи опублікував президент України Володимир Зеленський відео, у якому наказав українським солдатам скласти зброю? Ні, це не так. Це відео - маніпулятивна компіляція аудіо і відеоматеріалів, яку називають "глибоким фейком" (від англ. deepfake). Шия Зеленського сильно перекошена, що добре видно у порівнянні з його справжніми зображеннями. Жодне варте довіри американське, українське чи російське джерело не підтвердило капітуляцію України. Навіть президент Росії Володимир Путін нічого не сказав із цього приводу.

Оригінальний діпфейк уже видалено з Твіттера та інших соціальних мереж. Декілька копій, включаючи цю, знайдену у звіті про дезінформацію Лабораторії Цифрових Криміналістичних Досліджень Атлантичного Ради, все ще доступні. На скріншоті (заархівованому тут) можна побачити, як обліковий запис @_delanay у Twitter висміює творців "глибокого фейку", називаючи їх каліками.

Ось як це виглядало 18 березня 2022 року:

deepfakezelensky.jpg

(Джерело: скріншот з archive.today від 17 березня 2022, 19:29:56 UTC)

На відео, яке почало поширюватися у соціальних мережах 16 березня 2022 року, Зеленський нібито каже, що бути президентом нелегко, тому він вирішив піти у відставку та порадив українцям скласти зброю.

Lead Stories зібрав у колажі (нижче) скріншот з фальшивого відео та справжні зображення Зеленського. Тут видно, що у фальшивому відео пропорції тіла Зеленського передано невірно.

Zelenskyy Neck.jpg

(Джерело: монтаж Lead Stories, створений з матеріалів Twitter.com та новинних репортажів про виступи Зеленського)

Телеканал "Україна 24" у своєму пості на Facebook пояснив, як з'явилося це відео: доступ до біжучого рядка каналу зламали хакери і почали транслювати неправдиві повідомлення про капітуляцію.

FAKE_zel_3.png

Джерело: facebook.com скріншот від 17 березня 2022 року, 18:16:02 UTC)

Зміст напису суперечив тому, що було відомо про діяльність українського президента 16 березня 2022 року.

За даними президентського сайту, цього дня Зеленський провів онлайн-зустріч з прокурором Міжнародного Кримінального Суду та особисто поспілкувався у Києві з головами урядів Польщі, Чехії та Словенії.

Він також оголосив про вступ України до Європейського Енергетичного Союзу.

Президент України справді виступив із кількома зверненнями 16 березня 2022 року, але жодна з них не містила скарг на його роботу, заяв про приєднання Донбасу до Росії і не говорила про капітуляцію.

16 березня Зеленський виступив у Конгресі США, заявивши, що "за кожний терористичний акт російських військ на території України буде міжнародний трибунал". 15 березня в окремому зверненні до своєї нації він похвалив "опір, стійкість та мужність" українського народу.

Промова 15 березня, насправді, закликала продовжувати протистояння Росії: "Ми ще маємо боротися. І працювати - кожен на своєму місці... Сьогодні загарбники не досягли успіху. Хоча тисячі їхніх людей були кинуті в бій".

Крім того, сам Зеленський записав нове відео, розміщене "Україною 24", в якому спростував чутки про капітуляцію. Він назвав дипфейк провокацією і заявив, що це російські, а не українські, солдати мають скласти зброю, а Україна захищатиметься до перемоги.

zeldeepfake4.png

(Джерело: скріншот з youtube.com станом на 17 березня 2022 року 17:29:21 UTC)

2 березня 2022 року Українські сухопутні війська попередили українців та їхніх прихильників на Facebook, щоб вони були особливо обережні з тим, що бачать у мережі, через підвищений ризик поширення фейків у соцмережах.

U Mil Warns.png

(Джерело: скріншот з facebook.com станом на 17 березня 2022 року, 17:21:57 UTC)

Інші перевірки фактів Lead Stories, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року, можна знайти тут.

Want to inform others about the accuracy of this story?

See who is sharing it (it might even be your friends...) and leave the link in the comments.:


  Lead Stories Staff

Lead Stories is a fact checking website that is always looking for the latest false, deceptive or inaccurate stories (or media) making the rounds on the internet.

Read more about or contact Lead Stories Staff

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion